De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vandaag! Klimaten op Aarde (Hoofdstuk 2): Temperatuurverschillen op Aarde (paragraaf 3 blz. 32 & 33)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vandaag! Klimaten op Aarde (Hoofdstuk 2): Temperatuurverschillen op Aarde (paragraaf 3 blz. 32 & 33)"— Transcript van de presentatie:

1 Vandaag! Klimaten op Aarde (Hoofdstuk 2): Temperatuurverschillen op Aarde (paragraaf 3 blz. 32 & 33)

2 Aan het eind van de les ken je de volgende begrippen:
Bijeenkomst 2 straling van de zon 12 november 2007 Aan het eind van de les ken je de volgende begrippen: Breedteligging Grote en kleine invalshoek Pooldag en –nacht Albedo (Bonus: staat niet in je boek!) Weet je antwoord te geven hoe het komt dat er temperatuurverschillen ontstaan. Weet je de oorzaken van een poolnacht/dag te benoemen.

3 Bijeenkomst 2 straling van de zon
12 november 2007 Wat valt je op aan het filmpje? Noorderlicht (aurora borealis). Hoe ontstaat noorderlicht? Het poollicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat bij duisternis kan worden waargenomen. Men ziet het vooral op hoge geografische breedtes en dat betekent dat het verschijnsel vooral 's winters zichtbaar is.  Het poollicht hangt samen met uitbarstingen op de zon. Het natuurverschijnsel noorderlicht of aurora borealis ontstaat doordat elektrische geladen deeltjes uit de zonnevlekken met grote snelheid door het magnetisch krachtveld van de aarde naar de polen worden gestuwd. Ze botsen op elkaar, waarbij in de hogere luchtlagen moleculedeeltjes gaan gloeien. Komt het ook op de zuidpool voor? Ja, zuiderlicht (aurora australis)

4 Bijeenkomst 2 straling van de zon
12 november 2007

5

6 Bijeenkomst 2 straling van de zon
12 november 2007 Opdracht Maak in tweetallen (buurman/vrouw) vragen 1 tot en met 6 van je werkboek (pag. 38 & 39)

7 Bijeenkomst 2 straling van de zon
12 november 2007 Tot slot! Uitsmijter! Albedo effect: De albedo van een object is het weerkaatsingsvermogen van straling van een object. Albedo: De hoeveelheid zonnestralen die door een oppervlak teruggekaatst wordt, noemt men albedo. Hoe meer straling opgenomen wordt door een oppervlak en hoe minder het reflecteert, hoe warmer dat oppervlak wordt. Zwarte voorwerpen, bijv. het asfalt op onze straten of een zwart T-shirt, hebben een lage albedo-waarde en absorberen dus een groot deel van de zonnestralen en warmen sterk op. Witte voorwerpen hebben een hoog albedo en weerkaatsen de zonnestralen veel sterker waardoor ze minder snel opwarmen.  Omdat grote stukken van de aarde veel licht reflecteren (water, ijskappen, wolken), heeft de aarde een relatief groot albedo van 30 tot 35%. Ter vergelijking, de maan heeft door zijn oppervlak van vulkanisch gesteente een albedo van 7%. Door menselijk ingrijpen (bijvoorbeeld door grootschalige boskap) wijzigt de albedo van de planeet.

8 Bijeenkomst 2 straling van de zon
12 november 2007 Tot slot! Huiswerk: Maak de opdrachten op pagina 38 en 39 van je werkboek verder af Lees hoofdstuk 2 paragraaf 4 EN…….. Dank voor de aandacht!


Download ppt "Vandaag! Klimaten op Aarde (Hoofdstuk 2): Temperatuurverschillen op Aarde (paragraaf 3 blz. 32 & 33)"

Verwante presentaties


Ads door Google