De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema 2 Planten Basisstof 3 K4

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema 2 Planten Basisstof 3 K4"— Transcript van de presentatie:

1 Thema 2 Planten Basisstof 3 K4
B3 Bestuiving Thema 2 Planten Basisstof 3 K4

2 Bestuiving -Bestuiving = het overbrengen van stuifmeel van een meeldraad op de stempel van een stamper. -Stuifmeel moet wel op een plant van dezelfde soort terecht komen.

3 -Bestuiving kan op verschillende manieren gebeuren: -insecten -wind

4 Bestuiving door insecten…
-Deze bloemen heten insectenbloemen. -Ze hebben meestal grote bloemen. -Opvallend gekleurde kroonbladeren. -Zo worden insecten gelokt. -Insecten komen ook af op de geur en de nectar (zoet sap onder in de bloem)

5 Bestuiving door de wind…
-Deze bloemen heten windbloemen. -Ze zijn meestal klein en onopvallend. -Kroonbladeren zijn meestal groen.

6 Insectenbloemen -Bij insectenbloemen gaan insecten op zoek naar nectar. -Zo komen ze met de rug langs de meeldraden en stempels. -Stuifmeelkorrels blijven zo aan hun rug plakken. (stuifmeelkorrels zijn ruw en kleverig)

7 -Daarna gaat het insect naar een andere bloem.
-En komt hij weer langs de meldraden en stempels. -Zo kunnen ze veel bloemen bestuiven. -Veel insecten bezoeken maar één plantensoort. -Zo is er grote kans op goede bestuiving. -Ze maken weinig stuifmeel (minder dan windbloemen)

8 Windbloemen -De wind blaast het stuifmeel van de ene naar de andere plant. -Stuifmeel kan per toeval op de stempel van een bloem van dezelfde plantensoort komen. -De kans is maar klein. -Daarom maken ze veel stuifmeel. (Stuifmeel is licht en glad, zodat ze makkelijk zweven)

9 Windbloemen

10 -Bij windbloemen hangen de helmknoppen vaak buiten de bloem, zodat stuifmeel makkelijk wordt weggeblazen. -De stempels zijn groot en veervormig. -Ze steken vaak buiten de bloem uit. -Daardoor is kans op bestuiving groter.

11 Kruisbestuiving -Vaak komt stuifmeel van de ene plant terecht op de stempel van een bloem van een andere plant (van dezelfde soort!) -Dat heet kruisbestuiving.

12 Zelfbestuiving -Soms komt het stuifmeel van de meeldraden terecht op de stempels van dezelfde bloem. -Dat heet zelfbestuiving.

13 -Bomen en struiken hebben vaak veel bloemen.
-Het stuifmeel van de ene bloem kan op een andere bloem (van dezelfde struik) komen. -Ook dat heet zelfbestuiving.

14 Verschil Insectenbloemen Windbloemen
-Deze bloemen heten insectenbloemen. -Deze bloemen heten windbloemen. -Ze hebben meestal grote bloemen. -Ze zijn meestal klein en onopvallend. -Opvallend gekleurde kroonbladeren. -Kroonbladeren zijn meestal groen. -Insecten komen ook af op de geur en de nectar (zoet sap onder in de bloem) -Maken weinig stuifmeel -Maken veel stuifmeel

15 Bestuiving -Filmpje over bestuiving:

16 Huiswerk -Maak opdr. 9, 10 en 12 in werkboek.


Download ppt "Thema 2 Planten Basisstof 3 K4"

Verwante presentaties


Ads door Google