De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Orchideeën Met haar wel 20.000 soorten wereldwijd zou de orchideeënfamilie best de grootste bloeiende plantenfamilie kunnen zijn. Enkele daarvan zie je.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Orchideeën Met haar wel 20.000 soorten wereldwijd zou de orchideeënfamilie best de grootste bloeiende plantenfamilie kunnen zijn. Enkele daarvan zie je."— Transcript van de presentatie:

1 Orchideeën Met haar wel soorten wereldwijd zou de orchideeënfamilie best de grootste bloeiende plantenfamilie kunnen zijn. Enkele daarvan zie je in deze presentatie. Neem even de tijd om te genieten van de schoonheid van deze exotische bloemen

2 Orchideeën zijn er in alle kleuren van de regenboog en in heel veel vormen.

3 Zowel orchideeën die in de natuur voorkomen
als exemplaren die door tussenkomst van de mens zijn gekweekt, zijn er in allerlei grootten.

4 Ondanks hun ongelofelijke verscheidenheid onderscheiden orchideeën zich door twee kenmerken van andere bloeiende planten. Ten eerste zijn de bloemblaadjes bij orchideeën op een aparte manier gerangschikt. Ten tweede zijn bij orchideeën de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen op een unieke manier vergroeid tot een zuiltje.

5 Vlinder-orchidee Phalaenopsis 1. kelkbladen 2. kroonbladen 3. lip 4
Vlinder-orchidee Phalaenopsis  1. kelkbladen 2. kroonbladen lip stuifmeelklompjes stempel

6 Het kan een paar jaar duren voordat een orchidee gaat bloeien, en soms
duurt het wel meer dan tien jaar.

7 Orchideeën leven vaak in  symbiose met een schimmel waarmee ze voedingsstoffen uitwisselen. De schimmel zorgt ervoor dat de orchidee alle voeding krijgt die hij nodig heeft. Als tegenprestatie kan de schimmel kleine hoeveelheden vitaminen en stikstofverbin-dingen van de plant krijgen.

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 Schoonheid is van praktische waarde voor de wilde orchidee
Schoonheid is van praktische waarde voor de wilde orchidee. De aantrekkelijke bloem dient om de bestuivers te lokken. Het grote centrale kroonblad of labellum — gewoonlijk het kleurrijkst — dient als een uitnodigend landingsplatform voor een gevleugelde gast.

34 Veel orchideeën groeien op bomen, hoewel enkele zelfs een cactus of een mangrovewortel als gastheer uitkiezen. Maar orchideeën zijn geen parasieten; ze hebben de boom alleen maar nodig als steun, zodat hun luchtwortels vocht uit de atmosfeer kunnen opnemen.

35

36 Het vrouwenschoentje gebruikt zijn opvallende lip als insectenval; vliegende insecten worden gelokt door geurstoffen en de belofte van nectar in de felgekleurde bloem, maar vinden geen houvast op de gladde  stamper en glijden in de lip. Zij kunnen slechts naar buiten door een smalle opening waar zij de meeldraden passeren, zodat ze het stuifmeel op hun lichaam krijgen. Bij een volgende bloem komt het stuifmeel dan op de stamper terecht.

37

38

39

40 De zaden van orchideeën zijn klein, soms zelfs zo fijn als stof
De zaden van orchideeën zijn klein, soms zelfs zo fijn als stof. Het omgaan met die minuscule zaden was en is vaak nog steeds een uitdaging.

41

42 De Schepper heeft in elke plant de complexe genetische code gelegd die deze fraaie bloemen voortbrengt. Daardoor kunnen wij genieten van zijn liefde voor schoonheid die tot uiting komt in de fascinerende verscheidenheid van orchideeënhybriden.

43 Het is zoals de psalmist David schreef: „Hoe talrijk zijn uw werken, o Jehovah! Gij hebt ze alle in wijsheid gemaakt. De aarde is vol van uw voortbrengselen” (Psalm 104:24).


Download ppt "Orchideeën Met haar wel 20.000 soorten wereldwijd zou de orchideeënfamilie best de grootste bloeiende plantenfamilie kunnen zijn. Enkele daarvan zie je."

Verwante presentaties


Ads door Google