De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

CVID….. Wat is dat eigenlijk?

Verwante presentaties


Presentatie over: "CVID….. Wat is dat eigenlijk?"— Transcript van de presentatie:

1 CVID….. Wat is dat eigenlijk?
Gebruik deze presentatie om je klas uit te leggen wat afweerstoornissen zijn. De toelichting per onderdeel staat in het notitievak onder de betreffende slide. verwijder dit rode vlak vóór je de presentatie geeft :-) CVID….. Wat is dat eigenlijk?

2 Wat is CVID ? CVID is een afweerstoornis.
Wie heeft er wel eens van afweerstoornissen gehoord? Wat denken jullie dat dit is? CVID is een van de meest voorkomende vormen van afweerstoornissen.

3 Eerst: Wat is een afweersysteem?
Een gezond lichaam heeft een goede bescherming tegen ziekmakers, zoals virussen en bacteriën. Je milt, je lymfeklieren en witte bloedcellen werken samen om deze ‘indringers’ snel onschadelijk te maken. Bacteriën Virussen Een afweerstoornis is een zeldzame, chronische ziekte waarbij het immuunsysteem is verstoord. Afweersysteem

4 Hoe dan? Met antistoffen
Zodra een bacterie of virus je lichaam binnenkomt, wordt deze ontdekt of herkend, en maakt je afweersysteem passende antistoffen. Deze antistoffen breken dan de schadelijke bacteriën en virussen af en ruimen ze op.

5 Wat is een afweerstoornis?
Als je afweersysteem niet goed werkt, heb je een afweerstoornis. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker en ernstiger ziek dan anderen. Ook is het soms moeilijker te genezen. Een afweerstoornis is een zeldzame, chronische ziekte waarbij het immuunsysteem is verstoord..

6 Wat merk je van CVID? Mensen met CVID hebben vaker infecties van hun keel, neus en oren. Daarnaast hebben ze vaker last van longontstekingen en darminfecties.

7 Wat is de oorzaak van CVID ?
Het afweersysteem van patiënten met CVID kan niet goed een passende antistof maken als er een nieuw virus of bacterie het lichaam binnenkomt. Dit lukt ook niet bij vaccinaties. Soms komt CVID binnen families vaker voor. Toch kunnen we maar bij 10 procent van de patiënten vastleggen wat de erfelijke oorzaak is. Hiernaar wordt wel veel onderzoek gedaan.

8 Wie kan CVID krijgen? In principe kan iedereen het krijgen.
CVID is niet altijd aangeboren, je kunt het ook later krijgen. Van elke mensen hebben er 1 tot 2 CVID.

9 Hoe kun je CVID behandelen?
De gevolgen van CVID kunnen verminderen door het toedienen van antistoffen met een infuus. Als iemand met CVID een infectie krijgt, moet die snel behandeld worden met antibiotica. Soms krijgen ze uit voorzorg al antibiotica. Antibiotica Infuus

10 Kan CVID ook weer over gaan?
CVID is een chronische aandoening, dat betekent dat je het je hele leven houdt. Het is belangrijk dat iemand met CVID probeert om infecties te voorkomen. Dit kan hij of zij doen door een goede lichaamshygiëne en voedselhygiëne.

11 Hoe kun je CVID ontdekken?
Met bloedonderzoek kunnen artsen testen of je CVID hebt. Omdat de klachten in het begin vaak niet duidelijk zijn, wordt het vaak pas laat ontdekt. Als je meer dan 4 infecties in een jaar hebt waarvoor je antibiotica nodig hebt, laat je dan testen. Artsen hebben regels gemaakt waaraan de klachten moeten voldoen voor het vaststellen van de diagnose CVID.

12 Zo, nu weet je iets over CVID
Waarom is dat belangrijk?

13 Zo, nu weet je iets over CVID…..
Waarom is dat belangrijk? Hoe meer mensen weten over CVID, hoe makkelijker patiënten erover kunnen praten. Het blijkt dat de aandoening CVID bij de meeste mensen vrijwel onbekend is.

14 Een paar vragen: ? Welke delen van je lijf helpen bij je afweersysteem? Waar hebben mensen met CVID last van? ? Wat is heel belangrijk, als je CVID hebt? ? Milt Lymfeklieren Witte bloedcellen Vaker en ernstiger ziek. Infecties van keel, neus en oren. Longontstekingen en darminfecties. Proberen om infecties te voorkomen, door een goede lichaamshygiëne en voedselhygiëne. Nu komen een paar korte vragen om de klas actief te laten nadenken over hetgeen zij gehoord hebben.

15 Hebben jullie nog vragen?

16 Meer weten? SAS weetwatikheb.nl


Download ppt "CVID….. Wat is dat eigenlijk?"

Verwante presentaties


Ads door Google