De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie van Ole Radelaar 11 maart

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie van Ole Radelaar 11 maart"— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie van Ole Radelaar 11 maart
De ziekte van Crohn Presentatie van Ole Radelaar 11 maart Ik hou mijn spreekbeurt over de ziekte van Crohn, want mijn broer heeft deze ziekte en daarom leek het mij wel een geschikt onderwerp. Mijn broer, die is nu 14 en hij heeft sinds hij 8 jaar is de ziekte van Crohn. Daarvoor was hij gewoon gezond. Toen hij 8 was werd hij opeens heel vaak moe. Hij had geen zin om dingen te doen en met kinderen te spelen. Ook op voetbal had hij soms geen energie om hard te rennen. Mijn moeder is toen naar de dokter gegaan, daar kwamen ze erachter dat hij de ziekte van Crohn had.

2 Inhoud: Wat is de ziekte van Crohn? Wie heeft de ziekte ontdekt?
Wat gebeurt er bij de ziekte van Crohn? Waar komt de ziekte voor? Hoe vaak komt de ziekte voor? Wat zijn de oorzaken? Wat kun je er tegen doen? Quiz! Vragen? Wat ga ik allemaal vertellen?

3 Wat is de ziekte van Crohn?
Chronische (altijd) ontstekingen spijsverteringskanaal Bij de ziekte van Crohn heb je chronische ontstekingen aan je spijsverteringskanaal. Jullie hebben allemaal wel eens een ontsteking gehad aan de buitenkant van je huid of lichaam. Bij de ziekte van Crohn heb je dat aan de binnenkant van je lichaam. En dat is heel vervelend. Het spijsverteringkanaal zie je op dit plaatje. Je ziet hier je mond en je slokdarm, je maag en je dunne en dikke darm en je endeldarm. Bij de ziekte van Crohn kan elk deel van je spijsverteringskanaal ontstoken zijn, maar meest komen ontstekingen voor aan de dikke darm en de dunne darm. Chronische ontstekingen betekent dat het niet overgaat.

4 Wie heeft de ziekte ontdekt?
Dr Burill Crohn, New York 1932 De ziekte bestaat nog niet zo lang. In 1932 ontdekte Dr. Burill Crohn met nog 2 dokters, ontdekte hij de ontstekingen aan de darm.

5 Wat gebeurt er bij de ziekte van Crohn?
Ontstekingen in je darm door fout in afweersysteem/immuunsysteem Immuunsysteem schakelt ziektes uit Crohn is auto-immuunziekte De ontstekingen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Normaal zorgt je afweersysteem ervoor dat er schadelijke dingen of ziektes worden aangevallen en uitgeschakeld. Als je koorts of pijn hebt dan weet je dat je immuunsysteem aan het werk is. Bij de ziekte van Crohn werkt het immuunsysteem niet goed en valt het lichaam de eigen cellen aan, vooral dus in de darmen. Daarom wordt het wel een auto-immuunziekte. genoemd. Auto is Grieks voor zelf. De darmen zijn heel belangrijk om vitaminen op te nemen in je bloed. En door de ontstekingen kan dat niet. Daardoor krijg je te weinig vitaminen binnen en wordt je snel moe. Mijn broer is ook altijd moe en heeft veel buikpijn. Hij kan hierdoor niet gemakkelijk een schooldag volhouden. Door ontstekingen neem je geen vitaminen op

6 Wat gebeurt er bij de ziekte van Crohn?
Op deze foto zie je de binnenkant van een gezonde darm Op deze foto zie je de binnenkant van een darm met ontstekingen. Je ziet allemaal wondjes aan de binnenkant. De darmen zijn heel belangrijk om vitaminen op te nemen in je bloed. En door de ontstekingen kan dat niet. Daardoor krijg je te weinig vitaminen binnen en wordt je snel moe. Mijn broer is ook altijd moe en heeft veel buikpijn. Hij kan hierdoor niet gemakkelijk een schooldag volhouden.

7 Waar komt de ziekte voor?
Hier zie je kaart van de wereld. Hier zie je waar Crohn het meest voorkomt. Bij rode stukken komt de ziekte van Crohn het meest voor, dus in Noord Amerika, Engeland en een groot stuk van Scandinavië en dan in de gele gebieden, Europa en een stuk van Rusland, dan de groene Australie en Zuid Afrika en dan de blauwe. Daar komt het heel weinig voor. Wat opvalt is dat het vooral voorkomt in Westerse landen en dat het weinig voorkomt in ontwikkelingslanden. Dus landen met veel armoede.

8 Hoe vaak komt de ziekte voor?
In Nederland mensen Per jaar nieuwe patiënten In Nederland hebben mensen de ziekte van Crohn. Per jaar komen daar nieuwe patienten bij. Als je kijkt naar dit plaatje zie je dat vooral mensen van rond de 20 de ziekte krijgen en dat het vooral vrouwen zijn die de ziekte krijgen. Je wordt dus niet geboren met Crohn. Mijn broer heeft de ziekte al heel jong gekregen want de meeste mensen krijgen het in de leeftijd 15 t/m 30 jaar.

9 ? Hard op zoek Iedereen kan het krijgen Ontwikkelde landen
Oorzaken van Crohn ? Hard op zoek Iedereen kan het krijgen Ontwikkelde landen Hoe het komt dat je Crohn krijgt, weten ze niet. Er wordt nu veel onderzoek naar gedaan. Iedereen kan de ziekte krijgen. Je zag net in de plaatjes dat je er niet mee geboren wordt, maar pas later in je leven krijgt. Wat wel duidelijk is dat het vooral voorkomt in ontwikkelde landen. Dus het heeft wel iets te maken met de manier van leven hier. Ze denken dat het te maken heeft met een goede hygiene.

10 ? Verschillende medicijnen Vloeibaar voedsel Prednison
Wat kun je er tegen doen? ? Verschillende medicijnen Vloeibaar voedsel Prednison Op dit moment weten ze nog niet wat ze tegen de ziekte van Crohn kunnen doen. Er zijn wel verschillende medicijnen, maar ze kunnen je niet genezen. Ze kunnen alleen de pijn minder maken en de ontstekingen minder maken. Zo kun je vloeibaar voedsel krijgen. Dat krijg je via een buisje in je neus. Normaal kan eten in je darmen heel erg pijn doen omdat het langs de ontstekingen gaat. Als je vloeibaar voedsel gebruikt dan gebeurd dit niet en daardoor kan dit helpen. Er zijn veel verschillende medicijnen zoals Prednison, dat wordt ook gebruikt bij kanker en daar krijg je een dik gezicht van. Een heel vervelend medicijn. Mijn broer heeft heel veel verschillende medicijnen gehad. Sommigen in de vorm van een prik en andere weer in de vorm van een tabletje.

11 Wil je weten of jij Crohn hebt?
Doe de test Wil jij weten of je Crohn hebt, dan kun je op internet een test doen.

12 Hoe gaat het met mijn broer?
Ik vind het een rotziekte. Mijn broer is heel vaak in het ziekenhuis geweest en daardoor miste ik hem wel vaak. Hij zit op de BSG in 2 VWO, maar hij moet heel veel lessen missen doordat hij zo vaak ziek is. Ik heb mijn broer wel zo veel mogelijk gesteund. Maar er is nog steeds geen goed medicijn voor hem.

13 Quiz! 1. Wat is de ziekte van Crohn?
Een chronische ontsteking in je spijsverteringkanaal. 2. Welke organen heb ik opgenoemd waar Crohn voor kan komen? Mond, slokdarm, maag, dikke darm, dunne darm en endeldarm. 3. Hoe heette de uitvinder van Crohn? Dr Burill Crohn. 4. Waar komt Crohn het meest voor? Noord-Amerika, Groot Brittannië en een groot stuk van Scandinavië. 5. Wie kan Crohn krijgen? Iedereen. 6. Wat kan je doen om het niet te krijgen? Eigenlijk niks.

14 Vragen?

15


Download ppt "Presentatie van Ole Radelaar 11 maart"

Verwante presentaties


Ads door Google