Geschiedenis van Suriname : Suriname zelfstandig.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De wereld wordt kleiner
Advertisements

Arm en rijk in Nigeria.
De Europese Unie: vloek of zegen voor bedrijven? Annemie NeytsMinister van StaatEuropees Parlementslid.
Klik op je linker muisknop
GOMARUS COLLEGE ASSEN. 2 DE DEELNAME  We wilden vanuit de oude situatie als school een nieuwe start maken t.a.v. ons kantine aanbod en beleid. We hebben.
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
FNV SAMEN IN BEWEGING VOOR KOOPKRACHT EN ECHTE BANEN! 30 NOVEMBER IN DE JAARBEURS, UTRECHT 1.
Historisch overzicht Paragraaf 5.3
De Eiffeltoren en de Mona Lisa
Historisch overzicht paragraaf 6.1
Suriname Soraya van Lomwel.
Aantekening §1 B-nummers.
Hoofdstuk 5 Werelden van verschil
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
6, Oorlog en Vrede , Binnenlandse Politiek Ho Diem.
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening.
Het socialisme Paragraaf 7..
Conflicten tussen kapitaal en arbeid
4.1 De Pruikentijd.
Indonesië.
Indonesië.
Indonesië.
Indonesië.
Hst 3: Naar de Verenigde Staten: ‘el otro lado’ Diversiteit alom!
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
1 Hoofdstuk 6. De oorlog aan het 'thuisfront' Deelvraag: welke invloed had de oorlog op de Amerikaanse samenleving en in welke mate beïnvloedde de Amerikaanse.
Terra Tweede Fase havo © Wolters-Noordhoff bv
Hoofdstuk 4 Aardrijkskunde, economie en maatschappij
Berlijn+DDR en de Koude Oorlog
Steun aan zwakke regio’s Een belangrijk doel van de EU is de ongelijkheid in Europa verminderen. Arme Regio’s hebben daarom veel steun gekregen. Dit is.
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening.
Paragraaf 6.3 Nederland in de 21e eeuw.
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Paragraaf 2: Economische crisis
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Migratie en mobiele daders: heling bij rondtrekkende dadergroepen
M. GIMBRERE Tijd van burgers en stoommachines,
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening.
 Bij aankomst  De zaal  Het voorprogramma  Caruso.
 Industriële revolutie Uitleg  Periode waarin de landbouw voor de meeste mensen in Europa als belangrijkste middel van bestaan verdrongen werd door.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Hoofdstuk 5 Bevolking en ruimte in Duitsland en Nederland.
1© GfK | De Nederlandse Investeringsmonitor | November 2015 De Nederlandse Investeringsmonitor © GfK | November 2015.
Duitsland werd na WO-I…
Duitsland Hoofdstuk 5 Het Derde Rijk I
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Op reis naar… Suriname!. Lezen: Lukas 18: Zingen: 87 vers 3 en 4 Zonnestralen voor kinderen.
WERELD 3 vwo 4 Conflicten, macht en onmacht par 2 t/m 5.
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
De stad verandert Blok 3.
Geschiedenis van Suriname
Geschiedenis van Suriname
Geschiedenis van Suriname
Geschiedenis van Suriname
Tijd van wereldoorlogen
Geschiedenis van Suriname
presentatie Geschiedenis van de computer en het internet
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een meisje zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine.
Een oosterse, wijze leermeester ging eens met zeven leerlingen een ochtendwandeling maken, terwijl de dauw nog over het land lag. Na enige tijd brak de.
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Land van vooruitgang Wie zijn de winnaars en wie de verliezers?
Blok 2 Koffie en suiker Deelvraag:
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening.
Par 3: Oorzaken van de Franse Revolutie
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening.
Als jullie het voor het zeggen hadden…
Transcript van de presentatie:

Geschiedenis van Suriname : Suriname zelfstandig

Sinds 25 november 1975 is de huidige Surinaamse vlag geïntroduceerd als de officiële vlag van Suriname. Deze vlag zit vol symboliek: het rood symboliseert de vooruitgang en de strijd voor een beter bestaan; het wit staat voor vrijheid en gerechtigheid en de kleur groen is symbool voor de vrucht- baarheid van het land. De ster symboliseert de hoop op een "gouden" toekomst.

1975: veel Surinamers besluiten te vertrekken In 1975 werd Suriname onafhankelijk. In 1975 werd Suriname onafhankelijk Vooral de Hindostanen en Javanen waren tegen de onafhankelijkheid geweest, omdat zij dachten dat zelfstandigheid zou neerkomen op een overheersing door de creolen. Toen bleek dat Suriname daadwerkelijk onafhankelijk zou worden, hebben vooral Hindostanen en Javanen besloten Suriname te verlaten en in Nederland te gaan wonen. Veel creolen besloten hetzelfde, want zij geloofden niet dat Suriname economisch gezien zonder Nederland zou kunnen.HindostanenJavanen creolen Daarnaast waren er ook creolen die geen vertrouwen hadden in de Surinaamse onafhankelijkheid. Zij vroegen zich vooral af of Suriname wel een gezonde economie op kon bouwen. Aan het einde van 1975 waren er meer dan honderdduizend Surinamers naar Nederland getrokken. Toen leefde een derde van alle Surinamers in Nederland.

1976: angst voor onafhankelijkheid slaat om in optimistische verwachtingen Ondanks het feit dat veel Surinamers de onafhankelijkheid angstig tegemoet hebben gezien en naar Nederland vertrokken, was het zelfbewustzijn en de saamhorigheid van veel Surinamers toch gegroeid. De Surinamers zagen de toekomst positief te gemoet, vooral vanwege de 3,5 miljard gulden ontwikkelingshulp die vanuit uit Nederland naar Suriname zou komen. Dit geld moest zorgen voor de ontwikkeling van het land. Armoede en werkloosheid zouden spoedig tot het verleden behoren. Deze positievere houding van de Surinamers bleek ook uit de migratiecijfers. Terwijl er in 1975 nog mensen naar Nederland vertrokken, waren dat er in 1976 nog maar

Het meerjaren ontwikkelingsplan (MOP) Na de onafhankelijkheid werd er in het meerjarenontwikkelingsplan beschreven hoe de 3,5 miljard ontwikkelingshulp besteed moest worden. De verwachtingen van de Surinamers waren hoog. Met het geld zouden nieuwe bedrijven en industrie meer grondstoffen gaan winnen. Ook moesten naast Paramaribo andere delen van het land ontwikkeld worden. In Paramaribo bevonden zich namelijk 90% van alle economische activiteiten. Dit was gevaarlijk omdat iedereen naar Paramaribo trok voor werk. Terwijl Paramaribo overbevolkt dreigde te worden, werd het platteland steeds leger. Om te voorkomen dat iedereen opgehoopt werd in Paramaribo, werden er plannen gemaakt voor de ontwikkeling van West-Suriname. Het was de bedoeling een nieuwe bauxietindustrie te stichten en de grootschalige landbouw te bevorderen. Verder zou de infrastructuur (het netwerk van (water)wegen, spoorlijnen en vliegverbindingen) verbeterd worden. Ook zou er veel geld besteed worden aan de verbetering van de woningbouw, gezondheidszorg en het onderwijs.bauxiet

1978: optimisme verandert in teleurstelling Enkele jaren na de onafhankelijkheid was bij veel Surinamers het optimisme veranderd in teleurstelling. De verwachtingendie de Surinamers hadden van de Nederlandse ontwikkelingshulp waren niet uitgekomen. Er was nog steeds sprake van armoede en werkloosheid. Deze teleurstelling wordt ook goed zichtbaar in een weer stijgende emigratie naar Nederland. Er zijn meerdere opvattingen over de redenen van het mislukken van de ontwikkelingsprojecten. Hieronder staan een paar opvattingen. Terwijl het merendeel van de bevolking in armoede leefde, bleef de toplaag in de samenleving zich verrijken aan het ontwikkelingsgeld. Het nieuwe politieke systeem van Suriname werkte niet goed. Bestuurders van het land deden aan vriendjespolitiek, waardoor het ontwikkelingsgeld besteed werd voor zaken waar het niet voor bedoeld was. De werkgelegenheid, die in de ontwikkelingsprojecten werd gecreëerd, was slechts tijdelijk. Wanneer er een project was afgelopen was er ook geen werk meer. De Surinaamse regering wist niet hoe ze een goed ontwikkelingsbeleid moest maken en uitvoeren. Omdat Nederland bang was beschuldigd te worden van 'neokolonialistische inmenging' in de binnenlandse aangelegenheden van Suriname', heeft Nederland niet gecontroleerd of het ontwikkelingsgeld wel goed werd gebruikt.neokolonialistische inmenging Welke opvatting het dichtst bij de waarheid komt, is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk is het een combinatie van meerdere factoren. Wat wel met zekerheid is te zeggen, is dat de verwachtingen die de Surinamers hadden niet waren uitgekomen. Deze teleurstelling droeg in 1980 bij aan een staatsgreep die door veel Surinamers enthousiast werd ontvangen.