De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2"— Transcript van de presentatie:

1 Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
Mens en Maatschappij Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2 Blz. 20 in het handboek.

2 Wat ga ik vandaag leren :
Ik kan in eigen woorden het verschil tussen kolonialisme en imperialisme uitleggen. Ik weet wat verstedelijking betekent en wat voor gevolgen dit voor de samenleving heeft. Ik ben bekend met de begrippen vakbonden en kinderarbeid en kan hier een voorbeeld van geven. Je leert de volgende begrippen: Vakbonden, Imperialisme, Kolonialisme, Verstedelijking en Urbanisatie kan deze ook in eigen woorden uitleggen.

3 Nu Hoe zat het ook alweer? Voor de nieuwe uitvindingen zijn meer grondstoffen nodig Uitvinding stoommachine Mensen verhuizen naar de steden. Er komen fabrieken Weinig werk op het platteland door de stoommachine en de fabrieken Door de fabrieken komen er nieuwe uitvindingen zoals de stoomtrein Er ontstaat meer handel.

4 Industriele Revolutie
Nu Industriele Revolutie Door de industriële revolutie was er meer mogelijk, er kon meer gemaakt worden, en vooral groter! (staal, uitvindingen) Men ging nieuwe en steeds grotere dingen bouwen zoals hele grote boten (Titanic) of gebouwen (wolkenkrabbers)

5 Nu Verstedelijking In de steden werden fabrieken gebouwd. Hier konden veel mensen aan het werk gezet worden. Steeds meer mensen trokken daarom van het platteland naar de stad. Er verandert veel; Op het platteland moesten mensen zelf voor eten zorgen. Dit kon je in de steden gewoon kopen. Het werk is er gezonder en er is meer eten en betere huizen. Mensen worden ouder. De steden begonnen daarom te groeien en steeds belangrijker te worden. De groei van steden noemen we: verstedelijking Verstedelijking = Urbanisatie.

6 Grondstoffen en koloniën
Nu Grondstoffen en koloniën Fabrieken hebben steeds meer grondstoffen (kolen en ijzer) nodig en halen dit van over de hele wereld. Grondstoffen worden gehaald uit de koloniën.

7 Kolonialisme en Imperialisme
Nu Kolonialisme en Imperialisme Verschil tussen kolonialisme en imperialisme? Kolonialisme Imperialisme Slavernij Andere landen en volken overheersen. Bevolking laten werken om geld te verdienen Bevolking werkt nog steeds maar een ander land bepaalt nu alles. Producten vervoeren en verkopen Ook cultuur overbrengen Driehoekshandel Wereldhandel

8 Vakbonden Arbeiders werden oneerlijk behandeld. Zwaar werk, veel werk
Nu Vakbonden Arbeiders werden oneerlijk behandeld. Zwaar werk, veel werk Daarom richten zij vakbonden op. Vakbonden willen het beste voor de arbeiders. Zij gingen met de werkgevers onderhandelen over betere werkomstandigheden. De bazen in de fabrieken kregen daardoor minder macht. Kinderen moesten ook meewerken in de fabrieken. Eigenlijk een beetje slavernij

9 Tony Chocolonely – Kinderarbeid?
Nu Tony Chocolonely – Kinderarbeid?

10 Urbanisatie = Verstedelijking Vakbonden = Vereniging van Arbeiders
Nu Samengevat Urbanisatie = Verstedelijking Vakbonden = Vereniging van Arbeiders Imperialisme = Uitbreiden van gebied voor grondstoffen Industriële Samenleving = Handel en Industrie zijn de middel van bestaan voor de mensen.


Download ppt "Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2"

Verwante presentaties


Ads door Google