Raad voor Rechtsbijstand Lia Combrink en Susanne Peters Wetenschappelijk onderzoekers Positionering van sociaal raadslieden in de juridische keten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Centrale werkwinkel D:
Advertisements

VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Wmo-AWBZ in regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Informatiebijeenkomst PGB 14 mei 2012 Begeleiding nieuwe doelgroepen van AWBZ naar Wmo.
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Invloed vanuit de cliëntenraad
Onderwijsondersteuning chemie Hernieuwing van de eindtermen van de ba- en ma- opleidingen chemie Nicole Totté, Inge Serdons.
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
WINTERCONFERENTIE Zorg voor Zuid in voorbereiding.
Agenda uur:Visie PMGG uur:Klantonderzoek uur:Terugblik monitoring overtredingen uur:Pauze uur:Ontwikkelingen uur:Handhaving.
Diagnostische toetsen voor het MBO
Sociaal Raadsliedenwerk in De Ronde Venen Hoe samenwerking kan worden omgezet in kracht!
Sociaal Raadslieden 2008 en 2009 Ernst Radius 21 januari 2009.
Van de juridisch dienstverlener
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
  Sociaal-economische effectrapportage 2009 presentatie 14 mei 2009 Stadsregio Rotterdam ABF Research Rik Lukey.
Netwerk Ouderenzorg Regio Noord 5e subsidieronde Nationaal Programma Ouderenzorg.
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS- VLAANDEREN Toelichting 21 januari 2011.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
Ruimte voor verpleeghuizen
Inleiding dienstverlening SJM. Dienstverlening  materiele problemen, juridisch,  verkrijgen van rechten, uitkering, voorzieningen, geld  Doel dienstverlening:
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Jacqueline Zuidweg 5 november Mijn ondernemerscarrière
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 7 Stakeholderanalyse, wenselijkheid en haalbaarheid en vooruitblik elevatorpitch.
Social work Week 2.
Project oriëntatie op het beroep
Aanpak Transitie Jeugdzorg vanuit perspectief zorginstellingen Den Helder, 27 januari 2012 Lucy Schmitz (kernbestuur BOJOZ)
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Presentatie 3 april 2013.
Innovatie in Juridische Dienstverlening Jelle van Veenen.
Rechtwijzer Madeleine Leers. Filosofie Raad voor Rechtsbijstand Het bevorderen van de zelfredzaamheid bij burgers met juridische problemen: De Raad wil.
De nieuwe rol van het SRL in het sociaal wijkteam. Generalistische specialist of specialistische generalist?
Educatie Maastricht en Mergelland. Educatie wat is dat ? Onderwijs voor volwassenen 18 + Binnen de Wet op de Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) Onderwijs.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Hans van Oers RIVM en Tranzo, Universiteit van Tilburg GGD-epidemiologie in de toekomst.
College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet Commissie Rekening & Audit 25 november 2014 Besturing & controlling/
Het vakdossier Informatica: aan de slag! Victor Schmidt I&I conferentie Service Pack november 2008.
Workshop Quick scan dalende instroom Wsnp Lia Combrink en Susanne Peters.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
OSR onderzoek Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten.
KLANTWAARDERING Gabrielle Luhrman 21 maart 2016.
Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten
De Wet hergebruik overheidsinformatie en de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Aad van Tongeren Fobid/KB 17 november 2016.
Resultaatgericht Samenwerken
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
Kracht voor ouderschap van ouders met psychische aandoeningen
Laagveengebied Groningen
Sociaal digitaal Visie op de digitalisering in het
Ontwerp Wmo beleidsplan
Energievisie Regio FoodValley
Cliëntenraad Sociaal Domein
Bijeenkomsten modernisering CAO Sport
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Geïntegreerd breed onthaal
Stimuleringsprogramma stedelijke kavelruil
Innovatie in Juridische Dienstverlening
Wateroverlast gemeente Werkendam door extreme regenval
Europese Unie De Europese pijler van sociale rechten
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Rijk van Nijmegen Bondgenotenbijeenkomst
Effectmeting Cultura en Gemeente Ede
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

Raad voor Rechtsbijstand Lia Combrink en Susanne Peters Wetenschappelijk onderzoekers Positionering van sociaal raadslieden in de juridische keten

Commissie Wolfsen Bezuinigingen in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand deels opgeschort: instelling commissie-Wolfsen (en commissie- Barkhuysen) Najaar 2015: Oplevering rapporten Sociaal raadslieden en maatschappelijke organistaties (MEE) hebben een belangrijke inbreng gehad in de totstandkoming van deze rapporten (bijvoorbeeld deelname aan brainstorm in mei 2015) Eind mei 2016: Kabinetsreactie op deze rapporten De Raad voor Rechtsbijstand heeft de regie gekregen over de in te voeren maatregelen. Stand van zaken nu: oriëntatie op en invulling van de in te voeren maatregelen

Commissie-Wolfsen en Barkhuysen Een van de belangrijkste maatregelen is de verbreding/versterking eerste lijn van de juridische keten en wel door middel van: Het leveren van maatwerk De eerstelijn meer ruimte te geven om het (juridisch?) probleem op te lossen De kwaliteit van de eerstelijn in de juridische keten te verbeteren, o.a. door andere partijen in de juridische en sociale eerstelijn te betrekken (op basis van convenanten wordt dan ook verwijzing naar tweedelijn mogelijk ) Het opzetten van een klantvolgsysteem binnen de juridische keten

Commissie-Wolfsen en Barkhuysen Juridische invalshoek  er is nog een hele wereld naast de juridische Sociale Juridischedienstverlening  Ketenaanpak Uitgelezen kans voor sociaal raadslieden om zich te positioneren in de eerste (en wellicht ook de tweede???) lijn, maar dit is geen eenvoudige opgave Hier hoort kwaliteitsbeleid/inschrijving in een register bij.

Lijnen van rechtshulp in het stelsel: Nuldelijn in de juridische keten: zijn de mogelijkheden voor gebruik binnen het sociaalraadsliedenwerk voldoende bekend? Rechtwijzer Uit elkaar, Huur en Schulden Website HJL Niet alleen handige tools voor digitaal vaardige mensen, maar het biedt ook mogelijkheden als informatiebron voor sociaal raadslieden

Lijnen van rechtshulp in het stelsel: Eerstelijn in de juridische keten: het Juridisch Loket Tweedelijn in de juridische keten: toevoegingen afgegeven aan rechtsbijstandverleners (advocaten en mediators)

Doel en opzet van deze workshop Inzicht krijgen in de werkwijze van sociaal raadslieden zowel in de juridische als in de sociale keten Inzicht bieden in de meerwaarde van eenduidige landelijke dataverzameling

Sociaal raadslieden Wat doet het SRW meer minder anders dan de andere organisaties in de sociale en juridische keten? Ofwel……………….

Sociaal raadslieden Welke zijn de specifieke terreinen van: SRW de sociale advocatuur rechts- en wetswinkels schuldhulpverlening belastingtelefoon, rechtsbijstandsverzekeringen?

Sociaal raadslieden Wat zou er de meerwaarde van kunnen zijn ten opzichte van de huidige situatie om andere partijen (meer dan nu het geval is) bij het werk van het Juridisch Loket te betrekken?

Sociaal raadslieden Hoe kunnen de verschillende voorzieningen in de eerste lijn elkaar versterken? In hoeverre zijn deze complementair? In hoeverre sluiten ze elkaar juist uit? In hoeverre is er juist overlap?

Vraag In hoeverre zouden de sociaal raadslieden een plaats moeten/kunnen/willen krijgen binnen de brede eerstelijn van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand?

Kansen en bedreigingen Een gegeven is: Sociaal raadslieden hebben nu ook al werk genoeg! Men bedient een speciale doelgroep De gemeente betaalt! Het belang van de individuele raadsman is niet altijd gelijk aan dat van de LOSR.

Wat hebben sociaal raadslieden nodig om in beeld te blijven? Zullen er gemeenten af gaan haken als de brede eerste lijn vorm krijgt? -Zichtbaarheid is belangrijk (in de praktijk, maar ook als organisatie op een hoger niveau) -Kwaliteit (ingeschreven in register, is een selecte groep -Legitimatie van het bestaansrecht  dataverzameling

Data van Het Juridisch Loket klantactiviteiten, via voornamelijk balie en telefoon (-22%) klantactiviteiten minder dan in 2014 o.a. door tijdelijke sluiting balies: oorzaak en gevolg in beeld te brengen

Data van Het Juridisch Loket Klantactiviteiten HJL:

Data van Het Juridisch Loket keer naar een advocaat verwezen, waarvan keer na ‘terugverwezen’ te zijn naar HJL (voor diagnosedocument). Ongeveer keer verwezen naar mediation; ongeveer 30% minder dan in keer verwezen naar derden waaronder sociaal raadslieden

Data van Het Juridisch Loket: ken je klant! In vergelijking met de doorsnee Nederlandse bevolking zijn HJL-klanten vaker: jaar oud, minder vaak >65; 1 e generatie niet-Westerse allochtonen; woonachtig in grotere gemeenten; gescheiden, minder vaak weduwe/weduwaar; eenpersoonshuishouden of eenouderhuishouden; werknemer, minder vaak gepensioneerd.

Belang, kracht en bruikbaarheid van dataverzameling Wat is er nu bij de sociaal raadslieden al aan data beschikbaar? Wat is wenselijk? Wat is belangrijk? Beleidsmatig danwel praktisch? Wat zijn de mogelijkheden voor de (nabije) toekomst? Welke drempels kunnen er zijn bij dataverzameling?

Mogelijkheden voor de nabije toekomst Optie: Kleinschalig beginnen met het verzamelen van landelijke data in de vorm van een jaarlijks enquête zoals bij rechts- en wetswinkels Monitor is geschikt platform voor het presenteren van landelijke data. Nu al speciale box ingeruimd voor het sociaalraadsliedenwerk, dus wellicht een gezamenlijk belang! Hoe zou de tekst van deze box in de monitor kunnen worden verbeterd in de toekomst?