Benedictus de Spinoza Lezing door Miriam van Reijen Protestantse Gemeente “De Ark”, Reeuwijk 19 januari 2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geroepen door de Heer vertrokken wij, na voorbereid-ingen, naar het land Papoea Nieuw Guinea
Advertisements

Gewetensvrijheid.
Het belang van scheppingslessen
De beroemdste persoon die er is …
Christengemeenschap De Goede Herder
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Zijn de geboden van God moeilijk te volbrengen
Godsdienst 1 1.
Godsdienst.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Vervuld zijn in de Geest
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Lezen: Deut. 18:9 t/m 14 Zingen : Gezang 5:8
De kerkvader Augustinus over
God de Vader zendt Jezus
Spinoza: leven, werken en de actualiteit van zijn filosofie.
De vrije wil als filosofisch probleem
Kees Schuyt, Rijnsburg 22 maart 2014
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Kaarten op tafel.
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
De geschapen mens.
Christus Koning van het Heelal Cyclus B Koraal van Bach voor het einde van het liturgisch jaar « Ecce Homo » in de Kalvariekerk ZONDAG.
1)Wat is de duurzaamheidsdiscussie? 2)Kloppen de aannames achter deze discussie? 3)Wat betekent dat voor ons denken (en doen)? Bekijk de dia’s later op.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Boedhisme: Het Leven van Sidartha Gautama De Dharma: De Leer.
Emoties tussen cultuur en natuur? Inleiding door Miriam van Reijen over emoties, en de filosofie van de passies bij Descartes en Spinoza. Rotterdam, 6.
Spinoza- zijn leven, filosofie en de relevantie en actualiteit ervan
Persoonlijke effectiviteit door het veranderen van gedachten Dr. Miriam van Reijen (praktisch) filosoof Nive workshop, 4 juni 2014.
Welkom in deze Pinkster-dienst - een gave(n)dienst koor, voorlezing, zingende kinderen, bijdrage KIKker, preek enz. - een volle dienst laat u/je vullen.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Welkom Voorganger: Ds. J.M. Rohaan Ouderling van dienst: G. Lindenberg Organist: P. Buijnink Schriftlezingen: Genesis 3: 1 t/m 13.
Geen hindernissen. Christendom 2016: een van de grote wereldreligies, 2.4 miljard mensen, ca. 32% van de wereldbevolking Startte als een Joodse sekte.
Levenskracht in overvloed
Wilkin van de Kamp schrijft: ‘De Bijbel leert ons dat er een geestelijke oorlog aan de gang is en dat uw denken het slagveld is! Al uw gedachten.
Regenten en vorsten 3.4 Stedelijke cultuur in Nederland
Het werk van de Geest.
Efeze 3: Om deze reden buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus Christus, 15 naar Wie elk geslacht in de hemelen en op de aarde.
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds M. Dubbelman
19 – Supergoed of totaal bedorven?
Welkom op 22 jan. Voorganger: Ds. J.P. van Ark Ouderling: Peter Nijhuis Organist: Berto Smelt Lezing: Joh. 14: 8-26 Kol.1:
Welkom in deze kerkdienst
Hemels denken.
DE HEILIGE GEEST • verzegeling • verlichting • versterking
Les 3 De Bijbelschrijvers
Regenten en vorsten 2.4 Stedelijke cultuur in Nederland
Efeziërs (3) WELKOM 1.
Les 13 De Zoon wint Wat doe ik hier vandaag?
Zijn wij een kerk van genade?
MAKE LOVE – MAKE WAR Efeze 6:12
Bediening van het Woord
in nieuwheid van leven wandelen
Onze (geestelijke) zintuigen oefenen
Op de vijfde zondag in de veertigdagentijd belicht de eerste lezing de laatste etappe van de Oudtestamentische heilsgeschiedenis: het uitzicht op herstel.
ONTVLUCHT DE WERELDSE GEWOONTES
“OPDAT ZIJ ALLEN ÉÉN ZULLEN ZIJN”
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Vijfde gebod: Eer je vader en moeder Zondag 39 HC
Mede-arbeiders van Christus… … in alle omstandigheden
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
Het nieuwe leven in Christus
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Ben jij een tevreden mens…?
Korte cursus bijbellezen 3e avond
§5.4 Nederland migratieland
Pastorale namiddag.
SLEUTELS TOT FAMILIE-EENHEID
Liefde die overwint Openbaring 2:1-7.
Galaten.
Transcript van de presentatie:

Benedictus de Spinoza Lezing door Miriam van Reijen Protestantse Gemeente “De Ark”, Reeuwijk 19 januari 2016

Benedictus de Spinoza 1632 (Amsterdam) – 1677 (Den Haag) Spinoza is als 'tweede generatie allochtoon' in Amsterdam geboren uit Portugees joodse ouders.

Joodse Begraafplaats Ouderkerk a/d Amstel met de graven van o.a. Spinoza’s ouders: Hanna Deborah (gest. 1637) en Michael de Spinoza (gest. 1653)

Rijnsburg: Na het failliet van het door hem en zijn broer Gabriel overgenomen bedrijf van zijn vader werd hij in 1656 om juridisch--financiële redenen door de synagoge in Amsterdam in de ban gedaan. Spinoza woont later een paar jaar in Rijnsburg

Spinoza in Voorburg:

Den Haag: De laatste jaren van zijn leven woonde Spinoza in Den Haag, waar hij in 1677 stierf

Nieuwe Kerk, Den Haag Geen graf, wel een gedenksteen

Spinoza's geschriften Een inleiding in de filosofie van Descartes (1663) De briefwisseling met Van Blijenbergh (1665) Het Theologisch-politiek traktaat (1670): de bijbel is mensenwerk en bevat geen (goddelijke) waarheid; zij leert vroomheid en gehoorzaamheid, die leidt tot naastenliefde en rechtvaardigheid 1674: verboden door de Staten van Holland.

Spinoza's filosofie (Ethica) I. God/natuur is oorzaak van zichzelf en van alles wat er is.Twee attributen kennen wij: materie en geest II. De mens is een eindige modus; lichaam en geest zijn werkelijk één.

III. Van conatus naar affecten en passies IV. De mens als sociaal wezen en de onmacht van de rede V. De macht van de rede: het intuïtieve weten en de intellectuele liefde tot god.

De gemoedsaandoeningen (affecten) – ontstaan vanuit de conatus: feit + bewustzijn ervan = affect – affect (blij of droef) + gedachte over de oorzaak ervan = ofwel waar = actio (rust of blij) ofwel onwaar = passio (meestal droef, soms blij)

De rationale kennis (Ethica IV) is waar, maar motiveert niet. Kennen is de concrete oorzaak kennen: WAT hier en nu de oorzaak is. De geest is gewillig maar Het intuïtieve weten (Ethica V) motiveert wel. En: WEET DAT er altijd een oorzaak is (God/Natuur)

De ideale en meest stabiele staat is voor Spinoza de democratie, waarin: een radicale en totale vrijheid van spreken en publiceren is toegestaan maar geen totale vrijheid van handelen en van ‘taalhandelingen’ is toegestaan de overheid (wet en sancties) boven de kerken staat: om onrust en onvrede te voorkomen debatten en referenda zijn, en waarin vrij-waring van (ook godsdienstige) indoctrinatie is, juist om zelf denken en meningsvorming te bevorderen

Actueel: vrijheid om te beledigen en kwetsen? onderscheid tussen 1) denken en 2) het uiten van gedachten en 3) (taal-)handelingen ‘woorden geuit met list, met bewust gebruik van valse argumenten, en gesproken uit woede en haat’ zijn taal- handelingen die verboden mogen worden tegen het risico van de vrijheid van meningsuiting zal een staat zichzelf en de onderdanen zo goed mogelijk beschermen, net als bij het toestaan van alcoholgebruik en ander risicogedrag (motor rijden) gebeurt

Om verder te lezen: Jan Knol, En je zult spinazie eten. Aan tafel bij Spinoza, filosoof van de blijdschap. Wereldbibliotheek, Amsterdam, Herman de Dijn, De uitgelezen Spinoza, Boom, Amsterdam, * Theun de Vries, Spinoza. De Prom, Amsterdam, * Libertas philosophandi, Spinoza als gids voor een vrije wereld. In de Pelikaan, Amsterdam, 2008 * Miriam van Reijen, Spinoza. De geest is gewillig, maar het vlees is sterk. Klement, Kampen, * Spinoza, Brieven over het kwaad. Inl. en hertaling Miriam van Reijen, Wereldbibliotheek, 2012 * Miriam van Reijen, Spinoza in bedrijf: Van passie naar actie. Klement, Zoetermeer, 2013.