Heer van joden en heidenen. Heer van de joden Dood van Johannes de Doper.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Op zoek naar… …Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven. Vanavond: ‘In gesprek met’ de kerkenraad.
De beroemdste persoon die er is …
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Jezus en de wet van Mozes.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
… en wat wil Jezus van jou?
de genezing te Bethesda
Jezus geneest Jezus genas iedere ziekte en elke kwaal. Toen hij de mensenmenigte zag, voelde hij medelijden met hen, omdat ze er uitgeput en hulpeloos.
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
de centurio te Kapernaüm
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
“Op een dag...”.
EEN VERRASSING KRIJGEN
De visie is Jezus One for all.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
Groot geloof 1.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
Wie is mijn naaste? Lucas
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
…..overrompeld door verdriet
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Is het allemaal wel waar?
Antwoord voor jezelf op de volgende vragen met NOOIT, WEINIG of REGELMATIG 1Hoe vaak nodig jij anderen uit voor een bakje koffie? 2Hoe vaak laat jij.
‘voor de kinderen’.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Luisterend naar een Monoloog voor Cello van Marcel Olm, gaan we in dialoog met onszelf 17de vd Tijd door het Jaar.
Verlangen naar licht.
Het verhaal van Pasen.
Romeinen Denken en Dienen.
Wandelen met de Ontzagwekkende
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Ds. Ds : Mw. M.Reinders de Haan
30 november 2014 Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Preek Jakobus 2:
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Welkom Voorganger: Dhr. J. Smit Ouderling van dienst: J. Korthoef
Pasen 2015 Groep 5, 6, 7 en 8 ‘t Bolwerk.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
De doop in de Heilige Geest
Een voorbeeld dat navolging verdient
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Durf te dromen.
Blijven in het Woord tot erkentenis der Waarheid. Zaaier 3x.
Dit is liefde, Vincent (het effect van genade) 1.
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
Welkom Voorganger: Ds. F. Westermann Ouderling van dienst: K. Muis Muziek: Huisband Schriftlezing: Mattheus 26: 69 t/m 75.
1Korinthiërs 11: 29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Welkom op 3 jan. Voorganger: Ds. S. v.d. Zee Ouderling: G. Lindenberg Organist: J. Tijssen Lezing: Matth. 2: 1-12.
‘t Veerlicht Raamsdonksveer Hoe staat het er voor …in je leven? …….in je relatie met God? Welke emotie reflekteert jouw geloofs- leven het.
Bartimeüs 10 jan Zoetermeer.
Strijdmakkers « En Hij stelde er twaalf aan, opdat zij met Hem zouden zijn en opdat Hij hen zou uitzenden om te prediken. » (Marcus 3: 14)
Les 7 voor 14 Mei De Joden voeden. Mattheüs 14:1-21. Door de Joden afgewezen. Mattheüs 15: Door de Heidenen aangenomen. Mattheüs 15:21-28.
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Mat 4:17 ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’ Mat 4:17.
20 februari 1965.
Zondag 6 Augustus 2017 Liturgie ✟ ➲ Matt. 15: Verkondiging
Hongeren naar gerechtigheid Hongeren naar God zelf
broodkruimels van de tafel
Transcript van de presentatie:

Heer van joden en heidenen

Heer van de joden Dood van Johannes de Doper

“In die tijd hoorde Herodes, de viervorst, wat van Jezus verteld werd, en hij zei tot zijn dienaars: Dat is Johannes de Doper; hij is opgewekt uit de doden en daarom werken die krachten in hem... en hij liet Johannes in de gevangenis onthoofden. En zijn hoofd werd op een schotel gebracht en aan het meisje gegeven en zij bracht het aan haar moeder. En zijn discipelen kwamen en namen zijn lijk weg en begroeven hem; en zij gingen heen en berichtten het aan Jezus.” – Mat. 14:1-2; 11,12

Samen overleggen Vaak horen wij verbazingwekkende verhalen over hoe God gelovigen heeft gered (bij natuurrampen, ongevallen, ziekte…). En toch is de realiteit soms ook anders (ook Johannes werd niet bevrijd…). Hoe kunnen wij op een gezonde manier hiermee omgaan? Wat zegt dit verhaal over de gevolgen van het kwaad en onrechtvaardigheid? Durf jij in te gaan tegen onrecht? Zijn er omstandigheden waar wij dat zouden moeten doen?

“Toen Jezus dit hoorde, trok Hij Zich vandaar in een schip terug naar een eenzame plaats, alleen.” – 14:3 “En [terstond] dwong Hij de discipelen in het schip te gaan en Hem vooruit te varen naar de overkant, totdat Hij de scharen zou hebben weggezonden. En toen Hij de scharen weggezonden had, ging Hij de berg op om in de eenzaamheid te bidden. Bij het vallen van de avond was Hij daar alleen.” 14:22,23

Samen overleggen Zorg jij ook voor “plaatsen van stilte” waar je alleen kunt zijn en nadenken over jezelf, het leven, de wereld, geloof…? Hoe doe jij dat concreet? Voor wie is gebed belangrijk: Voor mij? Voor God?

Een twistgesprek met de Farizeeën “Toen kwamen uit Jeruzalem Farizeeën en schriftgeleerden tot Jezus en vroegen: Waarom overtreden uw discipelen de overlevering der ouden? Immers, zij wassen hun handen niet, wanneer zij brood eten. – 15:1-3a En toen Hij de schare tot Zich geroepen had, zei Hij tot hen: Hoort en verstaat! Niet wat de mond binnengaat, maakt de mens onrein, maar wat de mond uitkomt, dat maakt de mens onrein. – 15:10-11

1. Door de Hoofdstukken 14 en 15 blijkt dat Jezus het moeilijker had bij de Joden zelf dan bij de heidenen. Hoe zou dat komen? Welke rol speelde de traditie? En bij ons..? 2. “Deze mensen eren mij met mooie woorden, maar in hun hart willen ze niets van mij weten”. Hoe kunnen wij zoiets voorkomen? 3. Als wij de begrippen rein of onrein horen, dan denken wij vooral aan tijd van Jezus. Hoe zet je dat om naar onze situatie? 4. Vaak beschouwen we wat we in de kerk krijgen (principes, waarden, preken…) als ‘rein’. Jezus gaf echter aan dat het vooral gaat om wat er ‘uit de mens komt’… Luisteren naar een mooie preek… en dan bv. toch vol negativiteit en kritiek zitten… Hoe reageert u hierop? 5. Welke invloed heeft de informatie die ons hoofd dagelijks bin- nengaat op onze woorden en daden? En wat als onze woorden en daden niet overeenkomen met de positieve boodschap van het evangelie?

Heer van de heidenen Kanaänitische vrouw

“En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving van Tyrus en Sidon. En zie, een Kananese vrouw uit dat gebied kwam en riep: Heb medelijden met mij, Here, Zoon van David, mijn dochter is deerlijk bezeten. Hij echter antwoordde haar geen woord, en zijn discipelen kwamen bij Hem en vroegen Hem, zeggende: Zend haar weg, want zij roept ons na. Hij echter antwoordde en zei: Ik ben slechts gezonden tot de verloren schapen van het huis Israëls. Maar zij kwam en viel voor Hem neer en zei: Here, help mij! Hij echter antwoordde en zei: Het is niet goed het brood der kinderen te nemen en het de honden voor te werpen. Maar zij zei: Zeker, Here, ook de honden eten immers van de kruimels, die van de tafel van hun meesters vallen. Toen antwoordde Jezus en zei tot haar: O, vrouw, groot is uw geloof, u geschiede gelijk gij wenst! En haar dochter was genezen van dat ogenblik af.” – Mat. 15: 21-28

Wie zijn onze ‘vreemdelingen’? Kunnen wij onszelf nemen als norm (levensstijl, gewoonten, ideeën…)? Wat kunnen we doen opdat een vreemdeling niet meer ‘vreemd’ of ‘raar’ zou zijn? Is het niet mogelijk om de hand te reiken ook als het niet past? Zijn er geldige redenen om iemand die in nood is niet te hulp te komen? Hoogmoed als uitverkorenen... dit is verleden tijd, niet? Bestaat de kerk voor zich­zelf ? Is ze een doel op zich (een elite samenbrengen, leerstellingen en tradities bewaren...) of is ze een ‘middel’ in dienst van God en de mensheid? Gebeurt het wel eens dat we zwijgen, terwijl we ontzet zouden moeten reageren? Bestaat het gevaar om bepaalde zaken als ‘nor­maal’ te gaan beschouwen terwijl we eigenlijk gechoqueerd zouden moeten zijn? Is het mogelijk ‘tot de goede groep’ te behoren, de juiste kennis te hebben en toch niet te zien wat essentieel is?

Brood voor iedereen! 2 wonderbare spijzigingen

1) Grote groepen mensen kwamen naar hem toe. 2)Hij werd met ontferming over hen bewogen en genas hun ziekte (alleen bij de heidenen wordt gezegd: “En iedereen dankte de God van Israël”. 3)Jezus maakt zich zorgen over de mensen, Hij wil ze niet met honger wegsturen. Vergeet hierbij niet dat ‘brood’ heel vaak een symbool is voor de TORAH!

4) De leerlingen vragen zich af hoe ze aan genoeg eten kunnen komen voor al die mensen. 5) Jezus vraag hoeveel eten ze bij hen hebben. 6) Jezus zei tegen de mensen dat ze op de grond moesten gaan zitten.

7) Hij nam het eten, dankte en brak ze. Hij gaf het aan de leerlingen en zij gaven het aan de mensen. 8) Alle mensen konden eten zo veel ze wilden. Daarna haalden de leerlingen het eten op dat over was. (12 maanden vol; zeven korven vol). 9) Het aantal mensen die aten wordt vermeld (5000/ 4000 mannen en nog veel vrouwen en kinderen)

Samen overleggen Kun je ‘evangeliseren’ zonder rekening te houden met de dringende behoeften van de mensen? Wat zijn onze ware beweegredenen voor onze woorden, daden, evangelisatie inspanningen...? Wij spreken niet meer over heidenen als in tijd van Jezus, maar wie zouden nu de mensen zijn die door onze samenleving / kerk als “onrein” worden beschouwd? Hoe zou Jezus die mensen behandelen? En jij?