TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Advertisements

Motivering van het ontslag
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Vereenvoudiging Banenplannen Stand van Zaken Mei 2010.
De valorisatie van salarissen
Securitas Transport Aviation Security
Kennis & Cash voor werkgevers! Welkom! Marleen van Boheemen.
WERKVELD ARBEIDS- en ORGANISATIEPSYCHOLOGIE LES De Uitzendwereld OPLEIDINGSONDERDEEL: WERKVELDEN PSYCHOLOGIE Lector: Catherine Schepers.
1 De uitkeringstrekkers van de RVA toegelaten op basis van arbeidsprestaties voor de OCMW’s in toepassing van artikel 60 § 7 van de organieke wet betreffende.
Stromen tussen werkloosheid en OCMW. Sanctiebeleid van de RVA “een uitkeringsgerechtigde moet tijdens zijn werkloosheidperiode een aantal verplichtingen.
Atelier: Groot Eiland Bezoek aan Brussel. Wat is groot eiland... = is een vereniging (vzw) voor: – sociale tewerkstelling – opleiding – werkervaring.
Infosessie IBO-interim Gent, Een samenwerking tussen.
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Werkgroep Activering 21 maart Agenda  De omzendbrief betreffende de verplichting voor de OCMW’s om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
H6 werken Paragraaf 3+4.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Kunnen kansengroepen de krapte doen vergeten ? Steve Vanhorebeek. Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden —Jobkanaal —Diversiteitsplannen —Jobcoaching.
AFGESTUDEERD? WERKZOEKEND?
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Nieuwe opzeggingstermijnen.
Het statuut van de zelfstandige versus werknemer
Focus juli 2014 RVA-SANCTIE EN DOORSTROOM NAAR DE OCMW'S.
Informatie zorgkundige
Thema 2: Hoe geld verdienen?
Het nieuwe arbeidsrecht 2015
6.3 Geen werk? Wat zijn de gevolgen als je je baan verliest?
THEMA WERKLOOSHEID Werkloosheidswet / WW WW en TW.
VLAAMSE BELEIDSMAATREGELEN IN SECTORAAL PERSPECTIEF Faiza Djait.
Info PWA PWA Infosessie.
Jobcentrum West-Vlaanderen. Over Jobcentrum Werkzoekenden; Werknemers of zelfstandigen; Bedrijven, overheden en organisaties; Producten en opleidingen.
Beroepsverkennende Stage p. 1. Doel Oriënterende stage in het kader van een loopbaanoriëntatie Geen werkplekleren Kan niet aangevraagd worden door de.
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Voorlichting Stichting Philadelphia Zorg Wanneer heeft u recht op een WW uitkering? Er is relevant urenverlies (>5 uur/wk), geen recht op loondoorbetaling.
FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 10 FEBRUARI 2015.
WELKOM TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN VOOR BEGINNERS 9 februari 2012 Dorothée Snoeck Juridisch adviseur Sociaal Secretariaat Wij Helpen.
1.Sociaal Economiebedrijf opgericht door de stad Gent en zijn partners 2.Wil meerwaarde bieden op mobiliteit sociale tewerkstelling economie ecologie.
IBO Individuele beroepsopleiding. DE IBO Individuele beroepsopleiding Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming: - opleiding van de CURSIST in de.
Beroepsverkennende stage. Voor wie? -Voor werkzoekende die misschien geïnteresseerd is in een beroep, maar zich geen concreet beeld kan vormen van dit.
INFO AVOND zorgkundige Logistiek assistent Verzorgende zorgkundige CVO LBC Sint-Niklaas.
FACILITAIRE DIENST personeel. Budgettair Laatste 3 jaar stabiel: - Veel koppen (deeltijdse prestaties veel voorkomend) - Vervanging enkel bij ziekte >
Resultaat van een werkgroep regio overleg Sociale Economie – Regiovisie op sociale tewerkstelling ontwikkelen Resultaat van een werkgroep SHO Oostende.
Don Bosco Halle Centrum Leren & Werken
Tewerkstellingsmaatregelen
OCMW in tijdelijke werkervaring: BeroepsVerkennendeStage
Beleidsmaatregelen in sectoraal perspectief
Scholingsvouchers voor werkzoekenden
3 maatregelen Doelgroepvermindering voor jongeren
PRESENTATIE DWSE EN AGO
Don Bosco Halle Centrum Leren & Werken
Tijdelijke Werkervaring (TWE)
art 60§7 / tijdelijke werkervaring
Evaluatie in CMW & LDE.
Hoofdstuk Overige kosten

Regeling structureel telewerk Dirk Laerte & Matthias Roman
Hervorming van het PWA-stelsel: naar een nieuw instrument “Wijk-werken” binnen het Vlaams activeringsbeleid.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
STUDENTENARBEID Najaar 2018.
PWA / art 60§7 / tijdelijke werkervaring
ZOMERAKKOORD? zomerakkoord federale regering
Eindeloopbaan: mogelijkheden voor ATP
Adviserend geneesheer:
Opname in een woonzorgcentrum
Slim tewerkstellen.
Minimaal €221,- per maand minder
Transcript van de presentatie:

TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector

Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan

Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming

Wat is het? Doelstelling: -Mensen een arbeidstraject aanbieden met de bedoeling om werkervaring op te doen om nadien door te stromen naar een andere tewerkstellingsvorm -Rechten op sociale zekerheid opbouwen

Wat is het? Voltijdse tewerkstelling via het OCMW (Opbouwende prestaties mogelijk) OCMW = werkgever Werknemer wordt terbeschikkinggesteld van een privéonderneming Privéonderneming = gebruiker

Voorwaarden De werkzoekende moet: Gerechtigd zijn op leefloon OF Gerechtigd zijn op financiële steun ter hoogte van het leefloon (vreemdelingen ingeschreven in het vreemdelingenregister)

Hoelang duurt het contract? De duur van het contract is afhankelijk van de leeftijd van de werknemer: Jonger dan 36 jaar = 1 jaar (312 werkdagen) Tussen 36 jaar en 50 jaar = 1,5 jaar (468 werkdagen) Ouder dan 50 jaar = 2 jaar (624 werkdagen)

Wat zijn de voordelen voor de gebruiker? Het OCMW betaalt het loon Het OCMW sluit een verzekering arbeidsongevallen af Het OCMW sluit de werknemer aan bij zijn arbeidsgeneeskundige dienst Het OCMW draagt de kosten van de controlearts bij ziekteverzuim

Wat zijn de voordelen voor de gebruiker? De medewerkers van de tewerkstellingsdienst ondersteunen en begeleiden de gebruiker en de werknemer tijdens en na de tewerkstelling De medewerkers van de tewerkstellingsdienst nemen de administratieve taken op zich en evalueren op geregelde tijdstippen De medewerker van de tewerkstellingsdienst geeft administratieve ondersteuning bij tijdelijke werkloosheid

Wat wordt verwacht van de gebruiker? Hij sluit een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af Hij houdt een aanwezigheidslijst bij Hij bezorgt de aanwezigheidslijst ten laatste de laatste dag van elke maand aan het OCMW

Wat wordt verwacht van de gebruiker? Hij betaalt het OCMW maandelijks, na ontvangst van de factuur, een deel in de loonkosten Hij zorgt voor de nodige professionele opleiding en begeleiding op de werkvloer Hij meldt elke ziekte of afwezigheid aan het OCMW

Waaruit bestaan de loonkosten? Loon Vakantiegeld Eindejaarstoelage Vakantiegeld bij uitdiensttreding Maaltijdcheques (2,50 euro / cheque) Sociale lasten Verzekering arbeidsongevallen Arbeidsgeneeskundige dienst (Mensura)

Hoeveel bedraagt de tussenkomst in de loonkosten? Een voorbeeld van een loonkostenberekening: ,39 euro (loonkosten) – ,30 euro (betoelaging) = 8.850,09 euro/ jaarbasis

Het loon kan maandelijks variëren: -In de maand mei: Vakantiegeld -In de maand december: eindejaarspremie -Periodes van tijdelijke werkloosheid -Periodes van onbetaald verlof -Periodes van ziekte (vanaf de 3 de week)

Werkwijze Het OCMW sluit een arbeidsovereenkomst af met de werknemer, met andere woorden de werknemer treedt in dienst bij het OCMW Het OCMW stelt deze persoon ter beschikking van de privéwerkgever

Werkwijze Tussen het OCMW en de privéwerkgever wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten Maandelijks stuurt de privéwerkgever een aanwezigheidsrooster door. Op basis hiervan worden de lonen berekend en gedeeltelijk doorgefactureerd aan de gebruiker

Het activaplan

Wat is het? Tewerkstellingsbevorderende maatregel waarbij getracht wordt langdurig werklozen opnieuw in te schakelen in het normale economische arbeidscircuit Privéonderneming = werkgever Werkgever krijgt financiële voordelen

Voorwaarden werkzoekende Ingeschreven zijn bij de VDAB als niet- werkende werkzoekende Gerechtigd zijn op leefloon OF Gerechtigd zijn op financiële steun ter hoogte van het leefloon (vreemdelingen ingeschreven in het vreemdelingenregister)

Wat zijn de voordelen voor de werkgever? Afhankelijk van de leeftijd en periode dat een persoon leefloon- of steungerechtigd is, wordt een bepaalde categorie van financieel voordeel toegekend De trajectbegeleider van het OCMW zorgt voor een geschikte medewerker

Voordelen activaplan

Wat wordt verwacht van de werkgever? Hij geeft de werknemer een arbeidsovereenkomst Hij geeft de werknemer de tijd om de werkomgeving en het bedrijf te leren kennen en zich het takenpakket eigen te maken Hij bezorgt het OCMW maandelijks het formulier OCMW-78.ACTIVA

Werkwijze De medewerkers van de tewerkstellingsdienst vragen de werkkaart aan bij de RVA. Op deze werkkaart duidt de RVA aan welk voordeel van toepassing is. De medewerkers van de tewerkstellingsdienst nemen contact op met de werkgever en delen het financiële voordeel mee De werkgever sluit een arbeidsovereenkomst af met de werknemer De werkgever bezorgt een kopie van het contract en van de bijlage van het contract aan de tewerkstellingsdienst

Werkwijze De werkgever betaalt het loon uit De werkgever bezorgt maandelijks het formulier OCMW-78.ACTIVA Het OCMW betaalt maandelijks de financiële tussenkomst aan de werkgever van maximum 500 euro per maand voor een voltijdse werknemer