22 mei 2016 Rotterdam. Korinthe.... ... een havenstad met in Paulus' dagen rond de 700.000 inwoners;

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
Zonde, de grootste vijand
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Gisteren hebben we gezocht naar wat het koninkrijk van God inhoudt.
Bestemming God eren ….
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Genade en veroordeling
Romeinen 8:11 En indien de geest van Degene, die Jezus uit de doden opgewekt heeft, in u woont…
9 febr Zoetermeer. 1Korinthe 3 1 En ik, broeders, kon niet tot u spreken als tot geestelijke mensen, maar slechts als tot vleselijke, nog onmondigen.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Deel II verzoening.
"al wat in de vleeshal te koop is..." 1Korinthe 10:23-33
Pasen & Pinksteren op één dag!
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
1. 16 Weet gij niet, dat gij Gods tempel zijt en dat de Geest Gods in u woont? 1Korinthe
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
WELKOM OP TOV!.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Wat doet de Heilige Geest?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
HET UNIEKE VAN DE HEILIGE GEEST…
12 december 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe Gij kunt niet de beker des Heren drinken en de beker der boze geesten, gij kunt niet aan de tafel des Heren.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
13 juni 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 7:1 1. 1Korinthe 7 1 Wat nu de punten betreft, waarover gij mij geschreven hebt, het is goed voor een mens niet.
Leven zoals past bij God
Wat een apart verhaal! Opkrassen! Geen Grote Markt! De aureool rond de zweep Laat jij je gezeggen? Jezus in de tempel.
Bodegraven. terugblik: de aard van het opstandingslichaam  korrel zaad > plant  aardse lichamen > hemellichamen  vergankelijk > onvergankelijk.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Strijd tegen de zonde?.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
WAT IS NIEUW? 4 jan Zoetermeer.
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
8 maart 2015 Zoetermeer. Efeze dankt te allen tijde in de naam van onze Here Jezus Christus God, de Vader, voor alles, 1Thes.5:18dankt in alles.
Thema: Betrek je doop in je dagelijks leven met God 1) De doop bevrijdt je van de angst voor de ondergang vanwege je zonden Want Christus is vóór mij.
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
22 maart 2015 Zoetermeer 1. terugblik...  de relatie van Christus & de ekklesia wordt ten voorbeeld gesteld aan man & vrouw;  Hoofdschap = voorop gaan,
in Nieuw-Testamentisch perspektief
1Korinthe 10: Korinthe 10 1 Want ik stel er prijs op, broeders, dat gij weet... Lett. Want ik wil niet dat jullie onbekend zijn, broeders...
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
"de goede strijd".
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
1Korinthe 7 32 En ik wilde wel, dat gij zonder zorgen waart. Wie niet getrouwd is, wijdt zijn zorgen aan de zaak des Heren, hoe hij de Here zal behagen.
Het evangelie van de opstanding
VASTEN.
"het woord der verzoening"
16 april 2015 Rotterdam het Evangelie van de vrede.
De doop in de Heilige Geest
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Genesis 15:5 Toen leidde Hij hem naar buiten en zei: Kijk naar de hemel en tel de sterren, als u ze kunt tellen. En Hij zei tegen hem: Zo talrijk.
13 sept Zoetermeer. wat aan Romeinen 6 (direct) vooraf ging...  door één daad van ongehoorzaamheid zijn alle mensen veroordeeld tot zonde en dood;
30 aug Zoetermeer. vorige keer:  "de verheerlijking op de berg"  een visioen van de komst van Jezus Christus in zijn Koninkrijk.
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Er is geen veroordeling meer Romeinen 8:1-17
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
1. Wat is het verschil … 3. Nat van binnen naar buiten …
Brief aan de Galaten -24- geloof - zonen - eenheid.
14 februari 2016 Urk. 1Korinthe 1 1 Paulus, een geroepen apostel van Christus Jezus door de wil van God, en Sostenes, de broeder, Paulus, geroepene, afgevaardigde.
15 mei 2015 Urk 10 kenmerken van Gods geest in Romeinen 8.
26 juni 2016 Zoetermeer. de voorzegging in Jesaja 28 1 de voorzegging in Jesaja 8 2 Paulus' commentaar in Romeinen 9/10 3.
4 september 2016 Rotterdam. 2 1Korinthe 7... over het huwelijk  "... het is goed voor een mens niet aan een vrouw verbonden te zijn" (7:1,8,38);
Transcript van de presentatie:

22 mei 2016 Rotterdam

Korinthe.... ... een havenstad met in Paulus' dagen rond de inwoners;

Korinthe.... ... een havenstad met in Paulus' dagen rond de inwoners; ... bezat vele tempels, met als belangrijkste die van Afrodite (>Astarte): de godin van de liefde. Zo'n 1000 (!) prostituees waren daar werkzaam.

Korinthe.... ... een havenstad met in Paulus' dagen rond de inwoners; ... bezat vele tempels, met als belangrijkste die van Afrodite (>Astarte): de godin van de liefde. Zo'n 1000 (!) prostituees waren daar werkzaam. ... had een spreekwoordelijke faam om haar losbandigheid. Het werkwoord 'korinthiazoo' betekende: leven als een Korinthiër.

opmerkingen vooraf...  Paulus wilde de Korinthiërs 'vast voedsel' (=verborgenheden) geven maar ze hadden nog (moeder-)melk nodig;

opmerkingen vooraf...  Paulus wilde de Korinthiërs 'vast voedsel' (=verborgenheden) geven maar ze hadden nog (moeder-)melk nodig;  in 1Korinthe 6:12-20 bespreekt Paulus enkele misvattingen onder hen en herinnert hen aan het ABC ('melk') van zijn onderwijs.

1Korinthe 6 12 Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig. Alles is mij geoorloofd maar ik zal mij door niets laten knechten. bekend motto onder de Korinthiërs (4x => 10:23) > onderwezen door Paulus! Rom.14:14; Gal.2:4, 5:1;

1Korinthe 6 12 Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig. Alles is mij geoorloofd maar ik zal mij door niets laten knechten. ook losbandigheid kan wettisch zijn: iets doen, puur omdat het geoorloofd is nuttig = opbouwend, tot heerlijkheid van GOD

1Korinthe 6 12 Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig. Alles is mij geoorloofd maar ik zal mij door niets laten knechten. vrijheid kan een aanleiding zijn... om slaaf/verslaafd te worden

1Korinthe 6 13 Het voedsel is voor de maag en de maag voor het voedsel, en God zal zowel het een als het ander teniet doen. Maar het lichaam is niet voor de hoererij, doch voor de Here, en de Here voor het lichaam.

1Korinthe 6 13 Het voedsel is voor de maag en de maag voor het voedsel, en God zal zowel het een als het ander teniet doen. Maar het lichaam is niet voor de hoererij, doch voor de Here, en de Here voor het lichaam. Klopt, maar... zie volgend vers

1Korinthe 6 13 Het voedsel is voor de maag en de maag voor het voedsel, en God zal zowel het een als het ander teniet doen. Maar het lichaam is niet voor de hoererij, doch voor de Here, en de Here voor het lichaam. PORNEIA = seksuele gemeenschap met een ander dan de eigen man of vrouw (6:16; 7:2) vergl. porno = seksueel expliciete uitingen

1Korinthe 6 13 Het voedsel is voor de maag en de maag voor het voedsel, en God zal zowel het een als het ander teniet doen. Maar het lichaam is niet voor de hoererij, doch voor de Here, en de Here voor het lichaam. PORNEIA de Heer (Gen.2:24)

1Korinthe 6 13 Het voedsel is voor de maag en de maag voor het voedsel, en God zal zowel het een als het ander teniet doen. Maar het lichaam is niet voor de hoererij, doch voor de Here, en de Here voor het lichaam.

1Korinthe 6 14 God heeft niet alleen de Here opgewekt, maar zal ook ons opwekken door zijn kracht. God doet dit lichaam teniet maar... wekt het ook weer op!

1Korinthe 6 15 Weet gij niet, dat uw lichamen leden van Christus zijn? Zal ik dan leden van Christus wegnemen om er leden ener hoer van te maken? Volstrekt niet! lett. weten jullie niet? (6:15,16,19) refererend aan eerder onderwijs

1Korinthe 6 15 Weet gij niet, dat uw lichamen leden van Christus zijn? Zal ik dan leden van Christus wegnemen om er leden ener hoer van te maken? Volstrekt niet! leden = delen > lichaamsdelen; 12:12 = deeluitmakend van Christus' lichaam

1Korinthe 6 15 Weet gij niet, dat uw lichamen leden van Christus zijn? Zal ik dan leden van Christus wegnemen om er leden ener hoer van te maken? Volstrekt niet! > één lichaam met een hoer

1Korinthe 6 15 Weet gij niet, dat uw lichamen leden van Christus zijn? Zal ik dan leden van Christus wegnemen om er leden ener hoer van te maken? Volstrekt niet!

1Korinthe 6 16 Of weet gij niet, dat wie zich aan een hoer hecht, één lichaam met haar is? Want, zegt Hij, die twee zullen tot een vlees zijn.

1Korinthe 6 16 Of weet gij niet, dat wie zich aan een hoer hecht, één lichaam met haar is? Want, zegt Hij, die twee zullen tot een vlees zijn.

1Korinthe 6 16 Of weet gij niet, dat wie zich aan een hoer hecht, een lichaam met haar is? Want, zegt Hij, die twee zullen tot één vlees zijn. in Genesis 2:24...

1Korinthe 6 16 Of weet gij niet, dat wie zich aan een hoer hecht, een lichaam met haar is? Want, zegt Hij, die twee zullen tot één vlees zijn. "Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en ZIJN VROUW aanhangen, en zij zullen tot ÉÉN VLEES zijn."`>

1korinthe 7 9 Indien zij zich echter niet kunnen beheersen, laten zij dan trouwen. = ongehuwden

1korinthe 7 9 Indien zij zich echter niet kunnen beheersen, laten zij dan trouwen.

1Korinthe 6 17 Maar die zich aan de Here hecht, is één geest met Hem. 12:13 "want in één Geest zijn wij allen tot één lichaam gedoopt..."

1Korinthe 6 18 Vliedt de hoererij. Elke andere zonde, die een mens doet, gaat buiten zijn eigen lichaam om. Maar door hoererij bezondigt men zich aan zijn eigen lichaam. niet strijden tegen maar vluchten; zoals Jozef; Gen.39:12

1Korinthe 6 18 Vliedt de hoererij. Elke andere zonde, die een mens doet, gaat buiten zijn eigen * lichaam om. Maar door hoererij bezondigt men zich aan zijn eigen lichaam. > aldus Korinthiërs

1Korinthe 6 18 Vliedt de hoererij. Elke andere zonde, die een mens doet, gaat buiten zijn eigen lichaam om. Maar door hoererij bezondigt men zich aan zijn eigen lichaam.

1Korinthe 6 19 Of weet gij niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, die in u woont, die gij van God ontvangen hebt, en dat gij niet van uzelf zijt?

1Korinthe 6 19 Of weet gij niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, die in u woont, die gij van God ontvangen hebt, en dat gij niet van uzelf zijt? = woning van God

1Korinthe 6 19 Of weet gij niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, die in u woont, die gij van God ontvangen hebt, en dat gij niet van uzelf zijt?... de woorden die Ik heb gesproken tot jullie zijn geest en leven"; Joh.6:63

1Korinthe 6 19 Of weet gij niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, die in u woont, die gij van God ontvangen hebt, en dat gij niet van uzelf zijt? niet van en niet voor jezelf

1Korinthe 6 20 Want gij zijt gekocht en betaald. Verheerlijkt dan God met uw lichaam.

1Korinthe 6 20 Want gij zijt gekocht en betaald. Verheerlijkt dan God met uw lichaam. lett. verheerlijkt hoe-dan-ook de God in het lichaam van jullie > dus continu in de tempel! (10:31)