Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Advertisements

DEELGEMEENTEBESTEL ROTTERDAM. AAV 31 oktober • Presentatie nieuwe modellen “gebiedsbestuur” en “wijkparticipatie” door gemeente – veel vragen over exacte.
Deelnemers werkgroep Gemeenten die de “of” vraag zijn gepasseerd
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Workshop raadsleden en commissieleden
30 mei 2012 Symposium Statistical Auditing Slide 1 Weerstandsvermogen: een model in de praktijk Norbert van Haaften (Deloitte - Data Analytics)
Workshop beleidskaders programmaverslag 2008: 28 mei 2009, stadhuis Dode letter of levende kaders? Doel: deskundigheidsbevordering (a-politiek) Het verschaffen.
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Schema overleg en advies Vidomes Algemeen Aedes
Het Antwoord van Lelystad
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
Risicoparagraaf en externe partijen Analyse van risicoparagrafen van alle 400+ gemeenten op: Grondexploitatie Verbonden partijen en/of gemeenschappelijke.
Investeringsstrategie 2010 – 2020 cie Wonen 25 juni 2008.
De financiële cyclus TURBO opleiding.
PROGRAMMA VERNIEUWING P&C CYCLUS 8 FEBRUARI 2012 Korte intro (wethouder Kolff) Wat is de huidige situatie en wat is wettelijk verplicht (hoofd financiën)
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
6 stappen in Risico management
‘Slim vlottrekken’ Commissie Ruimte 3 september 2014
Prototype kwartaalrapportage en dashboard
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Informatiemiddag Cultuurplan
Meerwaarde accountant voor de gemeenteraad bij het financieel toezicht “Het dichten van het gat”: meer benutten bestaande activiteiten en nieuwe activiteiten.
Zonder opdrachtgever geen Programma (waarom zoekt het ISZF een opdrachtgever?)
Programma 1 Onderwijs, werk en Inkomen 1e ijkpunt voorjaar 2010 jaarrekening 2009, 4 maandsrapportage, stadsmonitor (en meicirculaire)
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Dekkingsplan ten behoeve van definitieve begroting
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Themabijeenkomst Risicomanagement 13 januari
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 3 Onderdeel : LEIDING GEVEN.
Risicomanagement gemeente Delft 8 december Risicomanagement Doel Opzet Werking Voorbeelden Conclusies Thema: model grondexploitaties.
P&C cyclus Het sturingsinstrumentarium van de gemeente Dordrecht
Informatiebeleid, een basis voor beleidsresultaten Onderzoek door de Delftse Rekenkamer naar het informatiebeleid van de gemeente Delft 16 mei 2012.
Op weg naar MJP en verder Auditcommissie over het voorbereidngstraject MJP februari 2010.
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Bevindingen jaarrekeningcontrole 2014 Gemeente Dordrecht Dordrecht Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser 1 Auditcommissie.
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
Businesscase als sturingsinstrument Presentatie voor de raad op 10 november 2014 WELKOM.
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Bevindingen jaarrekeningcontrole 2013 Gemeente Dordrecht Dordrecht Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser 1 Auditcommissie.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet Commissie Rekening & Audit 25 november 2014 Besturing & controlling/
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Nota Risicomanagement en Weerstandsvermogen Gemeente Dordrecht Dordrecht Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser 1.
Accountantscontrole Beoordeling registratiesystemen 18 juni 2009 Utrecht 1 Stedendag verantwoording GSBIII
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Adviescommissie gemeenteraad gemeente Dordrecht Dordrecht 9 februari 2012 Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser 1.
Concept-voorstel nieuwe opzet programmabegroting t.b.v. de Raadswerkgroep ‘strategisch sturen met programma’s’ 18 februari 2010.
Planning & Control cyclus Bestuursrapportage 2011 Themabegroting 2012 Lokale lasten (belastingdruk) TECHNISCH BERAAD 3 NOVEMBER 2011.
Café College Neerlands Diep 31 mei 2016 Integrale Veiligheid Grote infrastructurele projecten.
Gaswinning en aardbevingen Historie 50 jaar gaswinning Groningenveld Slochteren – Loppersum Nog circa 50 jaar voor de boeg.
AHAD vervolg1 Vervolg besluitvorming bezuinigingen Alle Hens aan Dek raadsbijeenkomst 2 februari 2010.
VERBONDEN PARTIJEN Een onderzoek naar effectieve governance bij verbonden partijen Inez Vereijken en Wouter Derksen, KPMG Imke Frijters en Ester Weststeijn,
Discussie en vragen CoE Neber Parkstad Limburg Energie Transitie Uitvoeringsprogramma PALET 3.0.
Risicomanagement en weerstandsvermogen Informatieavond gemeenteraad 7 juli 2015.
Raadscommissie ruimte - 15 oktober 2014 Maatschappelijke effecten van grote projecten.
Nota Risicomanagement & Weerstandvermogen Verkennende bespreking Auditcommissie 20 november.
Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017
Aanbesteding Storage, servers en Back up
Bijeenkomst 3 Bespreking huiswerkopdracht week 2: invloed burgers/organisaties op besluit van een gemeente Taken en rollen van de gemeenteraad De gereedschapskist.
Succesvol cultureel ondernemen
De onderbouwingen per perceel
Adviescommissie gemeenteraad gemeente Dordrecht
Planning & Control Introductie 8 april gemeenteraad Dordrecht
Sturing op verbonden partijen
Update financiële positie per eind 2015 – waarom nu een korte versie?
Omgevingswet en Gezondheid
Welkom.
Introductie Dordtse P&C cyclus
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
17 september 2018 Duurzame energie
Opmaak van kwaliteitseisen en voorwaarden voor deelsystemen
Planning & control in de gemeente Bunnik
Transcript van de presentatie:

Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013

Beleidskader 1 Dordrecht onderkent het belang van goed risicomanagement. De nota RM&WSV dient hiertoe als kaderstellend document. Deze dient op haar beurt weer als basis voor de paragraaf RM&WSV in de diverse P&C-stukken.

Beleidskader 2 Het risicoprofiel, de maat (kwalitatief of kwantitatief) voor het geheel aan risico’s van het betreffende project, proces, programma of beleidstraject, wordt zo compleet en realistisch mogelijk in de database Naris opgenomen.

Beleidskader 3 De gemeente Dordrecht vraagt ook aan de eigen verbonden partijen een actief beleid te voeren op het gebied van risicomanagement en weerstandsvermogen.

Beleidskader 4 Het sturen op en beheersen van risico’s, het dynamisch aspect, wordt binnen Dordrecht als spil van het risicomanagementproces gezien. Het risicomanagementproces wordt via een zestal stappen doorlopen, wat uiteindelijk resulteert in een resterend risico dat wordt afgedekt via de beschikbare weerstandscapaciteit. Het resterend risico wordt slechts enkel geaccepteerd als deze onder het risicoacceptatieniveau blijft wat afhankelijk is van de omvang van de beschikbare weerstandscapaciteit.

Beleidskader 5 De raad stelt de kaders voor risicomanagement en het college voert het beleid uit binnen de gestelde kaders. Het college is uiteindelijk eindverantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de gemeente Dordrecht en daarmee voor al haar beleid en bijkomende risico’s.

Beleidskader 6 Het college dient bij elk voorstel na te gaan wat de belangrijkste risico’s zijn en dit te rapporteren aan de raad zodat zij op de hoogte is van de risico’s die het realiseren van de beleidsdoelstellingen in de weg kunnen staan.

Beleidskader 7 Risicomanagement is een vorm van integraal management wat inhoudt dat de lijn (directeuren van de sectoren en bedrijven) verantwoordelijk is voor de realisatie van de doelstellingen en de risico’s die hiermee samenhangen.

Beleidskader 8 In de Nota RM&WSV legt het college duidelijk vast op welke wijze zij invulling geeft aan risicomanagement en omgaat met het weerstandsvermogen en op welke wijze zij hierover communiceert met de raad.

Beleidskader 9 De accountant wordt met regelmaat gevraagd een kritische onafhankelijke toetsing van de uitwerking van de beleidskaders te doen. Hierbij zal de nadruk liggen op de beleidskaders over compleetheid en beheersing van de risico’s.

(financieel) Beleidskader 10 Wij hanteren een normratio van ten minste 1,0. Bij overschrijding van de ondergrens hanteren we een beslisboom om te bepalen welke actie nodig is om de ratio weer op ten minste 1,0 te krijgen.

(financieel) Beleidskader 11 De benodigde weerstandscapaciteit is het resultaat van de risicosimulatie van risico’s met een impact > € , waarbij we uitgaan van een zekerheidspercentage van 75% en een gecombineerde ratio van Stad en Grondbedrijf.

(financieel) Beleidskader 12 Uitgangspunt bij het definiëren van beschikbare weerstandscapaciteit is de mate waarin de bestanddelen zonder al te veel ingrijpende effecten inzetbaar zijn (gradatie A). De Inkomensreserve (gradatie B) kan daarbij (deels) worden ingezet om perspectief te kunnen bieden op een ratio van ten minste 1,0.

Vervolgproces Verwerking opmerkingen accountant en AC15 januari 2013 Concept-nota in directieraad23 januari 2013 Concept-nota in college29 januari 2013 Concept-nota in auditcommissie12 februari 2013 Vaststelling nota in raad19 februari 2013