Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

PPO Delflanden Op weg naar 1 augustus 2014.
Ouderavond • Informatie over passend onderwijs • Informatie over de MR door Arno Derkman • Informatie over de OR door Claudia Pleijhuis • Ouders.
Leek, zaterdag 30 november Zorgplicht  Schoolbestuur  Leerlingen die staan ingeschreven  Leerlingen die worden aangemeld  Geen leerling tussen.
VOORLICHTING voor OUDERS najaar 2013
De Zevensprong APRIL De Zevensprong.
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
Nu: weer samen naar school
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Presentatie Passend Onderwijs & informatie PO VO Congres
Passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek April 2012.
passend onderwijs en zorgplicht
De ondersteuningsbehoefte van de leraar
Samenwerkingsverband VO 23-02
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
Passend Onderwijs Zorg in en om de school
Swv V(S)O Eemland Voorlichting medezeggenschapsraden
Medezeggenschap Samenwerkingsverband passend onderwijs
Samenwerkingsverband passend onderwijs VO/VSO Helmond-Peelland
Begeleiding van kinderen met zorg
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr / mr 13 juni 2013.
De kern van het arrangeren
MODEL ONDERSTEUNINGSPLAN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs April 2012 Auteurs: Ron Benjamins, Dick Rasenberg.
Van kwartiermaker naar directeur
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Maastricht 5 oktober 2012 Ron Benjamins.
27 januari 2014 Handelingsgericht Arrangeren. HA 27 januari 2014 Programma Welkom Algemene inleiding Henk Büscher Presentatie Pilot a. Evalueren.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
SWV 2802 Bijeenkomst 26 november Johan Frisoschool Lansingerland.
Medezeggenschap binnen Samenwerkingsverband passend onderwijs Delft, 25 maart 2013 Jeroen Peters.
Passend Onderwijs Directie en IB-ers 10 en 31 oktober 2013.
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Belang Kind Verdeelmodel Verevening
Wat is passend onderwijs?
informatiebijeenkomst
23 september 2014.
Diepteanalyse tbv typologieën van samenwerkingsverbanden
Basisondersteuning en Schoolondersteuningsprofiel (SOP)
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Ouderavond verwijzingen vervolgonderwijs.  Welkom  Passend Onderwijs  Verwijzingsprocedure  Mogelijkheden verwijzing - SBO (Speciale Basisschool)
‘Passend Onderwijs’. Gezamenlijke opdracht regulier en speciaal onderwijs. Herverdeling:  Ondersteuning  Middelen Eigen beleid in de regio (SWV)
Passend Onderwijs, MBO en cluster 2
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr 10 oktober 2012.
Door Martine Pauptit, consulente Onderwijszorgloket Koers VO
Passend onderwijs versie 8 mei Passend onderwijs Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma. Geen thuiszitters. Scholen, besturen.
Wijzigingen overgang PO-VO Programma Toelichting wijzigingen wet- en regelgeving Verplichte eindtoets Schooladvies Toelating VO Zorgplicht.
 5 gemeenten  25 schoolbesturen  83 scholen  ca llngen.
Geschillencommissie passend onderwijs Presentatie Joke Sperling tijdens Werkgroep leerrecht en leerplicht 30 oktober 2015.
Lucas Rurup Passend onderwijs maak(t) het mogelijk.
WELKOM! Kick-Off Passend Onderwijs SWV V(S)O uur Duiven, 23 oktober 2013.
Passend onderwijs Dominique van der Elst 7 oktober 2013.
Volle Kracht Vooruit Stand van zaken Passend onderwijs – inhoud – tijdpad - financiën.
Uitgelegd…..  Passend onderwijs wordt ingevoerd omdat de manier waarop extra ondersteuning op school nu is geregeld een aantal problemen geeft.  Het.
Vso voorlichting 27 maart 2014 Passend Onderwijs vanuit het perspectief van vso scholen.
Geen rugzakjes meer, wat nu? Tine Bruijne Mirjam Moons.
Ieder kind de best passende ontwikkeling februari 2013 OP WEG NAAR 2014.
WSNS regio Leiden en VIA Leiden. WSNS is een samenwerkingsverband van alle schoolbesturen primair onderwijs in de regio Leiden Wij zijn van en voor de.
Roel Weener Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG.
Basisschool de Wegwijzer Hunsel. Passend onderwijs Passend onderwijs is de nieuwe wet voor het PO en het VO. Voor het PO geldt: (speciaal) basisonderwijs.
Geschillencommissie Passend Onderwijs 1. Joke Sperling en Annie Wigger VARO/NVOR symposium 20 april
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Ieder kind de best passende ontwikkeling NOT 2011 Henk Keesenberg
Passend Onderwijs BOSK landelijke dag CP
Ouderavond Passend onderwijs en arrangeren op de dr. P.C.M. Bosschool
Passend onderwijs.
Passend Onderwijs Stand van zaken Deelregioplan.
Van basisschool naar voortgezet onderwijs
Van basisschool naar voortgezet onderwijs
Van basisschool naar voortgezet onderwijs
passend onderwijs en de overdracht po-vo
Passend Onderwijs en Zorgplicht
Transcript van de presentatie:

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten

Wat verandert? Nieuwe wet Passend Onderwijs op Het rugzakje verdwijnt Scholen (schoolbesturen) krijgen zorgplicht De school geeft Passend Onderwijs of zoekt met de ouder een geschikte plek Landelijke indicatiecriteria verdwijnen Scholen maken een ondersteuningsprofiel Het nieuwe samenwerkingsverband zorgt voor toelating op SBO (decentraal) en SO (centraal) Het nieuwe samenwerkingsverband verdeelt het budget

Uitgangspunten ondersteuningsplan Passend Onderwijs Friesland Alle leerlingen succesvol naar school! De leerling staat centraal Schoolbesturen in staat stellen om uitvoering te kunnen geven aan zorgplicht De leerling krijgt Passend Onderwijs, bij voorkeur op de eigen basisschool Ondersteuning van leerlingen op basis van de daadwerkelijke onderwijsbehoefte

Wie doen mee aan Passend Onderwijs? Het basisonderwijs in Friesland Het speciaal basisonderwijs (11 scholen) Het Speciaal Onderwijs voor cluster 3 (7 scholen) Het Speciaal Onderwijs voor cluster 4 (3 scholen) Bovenstaande besturen vormen het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Cluster 1: blinde leerlingen en visueel gehandicapte leerlingen Cluster 2: doof/slechthorend en ernstige taal-spraak moeilijkheden Cluster 1 en 2 gaan ook Passend Onderwijs verzorgen, maar doen dat buiten het samenwerkingsverband. Leerlingen op basisscholen kunnen gewoon begeleiding krijgen

Mijn kind zit in het speciaal onderwijs… Uw kind heeft op dit moment een indicatie. Uw kind blijft gewoon in het speciaal onderwijs. In de periode tussen 2014 en 2016 gaat het nieuwe samenwerkingsverband opnieuw beoordelen of uw kind toelaatbaar is voor het speciaal onderwijs of dat een ander arrangement voldoende is: - SBO - in de basisschool met extra ondersteuning - in de basisschool zonder extra ondersteuning * verwachting: het samenwerkingsverband verwacht geen grote verschuivingen bij deze leerlingen

Mijn kind zit in het speciaal basisonderwijs.. Uw kind kan gewoon op het SBO blijven. In de Commissie van Begeleiding wordt uw kind (net als nu) regelmatig besproken Indien de CvB van mening is dat een terugkeer naar het basisonderwijs gewenst is, dan bespreekt zij dat met u en zal gekeken worden naar een passende plek in het basisonderwijs Indien de CvB van mening is dat het SBO niet (meer) kan bieden wat uw kind nodig heeft, wordt doorgeschakeld naar de Commissie van Advies, die de toelaatbaarheid tot SO voor cluster 3 of 4 regelt. (of de commissie voor cluster 1 of 2) Verwachting: het samenwerkingsverband verwacht geen grote verschuivingen in de huidige populatie leerlingen op het SBO

De route van licht naar zwaar 1.Uw kind volgt het reguliere lesprogramma op de basisschool 2.Uw kind volgt het reguliere lesprogramma met schoolse ondersteuning 3.Uw kind wordt besproken in het (bovenschoolse) zorgadviesteam en krijg een aangepast lesprogramma. De school stelt een Ontwikkelperspectief op (OPP). U moet instemmen met het handelingsdeel van het OPP. 4.Inzet van professionals uit het ZAT of de 1 e lijn (maatsch werk, logopedie, etc) voor de extra ondersteuning 5.Door naar Commissie van Toelating voor het SBO (voorzien van een deskundigenadvies) >>> Plaatsing SBO 6.Indien 5 niet toereikend dan door naar CvA provinciaal (cluster 3 en 4) >> plaatsing op SO cluster 3 of 4

Hardnekkige misverstanden Er komen veel meer leerlingen uit het speciaal (basis)onderwijs naar het basisonderwijs …. – In Friesland zitten relatief weinig leerling in het speciaal onderwijs. In het speciaal basisonderwijs zitten we boven het landelijke gemiddelde. Er is geen noodzaak om leerling terug te plaatsen naar het basisonderwijs. – Voor nieuwe leerlingen geldt dat altijd eerst gekeken wordt of plaatsing op de basisschool kan. Als het kan, dan geniet het de voorkeur. Zo niet, dan plaatsing op SBO. Als dat niet toereikend is dat wordt de leerling op het SO geplaatst. Zorgplicht is plaatsingsplicht Zorgplicht betekent dat het schoolbestuur verantwoordelijk is voor het vinden van een passende plek; dat kan op de school van aanmelding, een andere basischool die beter past, op het SBO of op het SO.

Indiceren en arrangeren De landelijke indicatiecriteria vervallen Handelingsgericht werken: niet alleen de handicap of stoornis is bepalend, maar voor de ondersteuningsbehoefte. Is niet objectief, want per leerling verschillend In Friesland wordt gewerkt met een model: VPI (vraagprofielinstrument) VPI brengt de ondersteuningsbehoefte van een leerling in kaart Inrichting provinciale commissie (CvA) voor toelaatbaarheid SO cluster 3 en 4 TLV SBO decentraal bij de SBO’s in Friesland Samenhang en route: eerst CvT SBO, voordat CvA in beeld komt.

Ik ben het er niet mee eens Klacht bij schoolbestuur >> landelijke klachtencommissie Geschillen binnen Passend Onderwijs: ( ) Schoolbestuur heeft geschil met ouders over toelating en verwijdering; Schoolbestuur of ouder heeft geschil met samenwerkingsverband over toelaatbaarheid; Schoolbestuur heeft geschil met ouders over ondersteuning; Schoolbestuur heeft geschil met medezeggenschapsraad over het schoolondersteuningsprofiel; Schoolbestuur heeft geschil met samenwerkingsverband; Samenwerkingsverband heeft geschil met medezeggenschapsraad of ondersteuningsplanraad; Samenwerkingsverband heeft geschil met gemeente(n) over op overeenstemming gericht overleg (oogo); Samenwerkingsverband heeft geschil met ander samenwerkingsverband.

Formele documenten Statuten van de stichting samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland gepasseerd bij de notaris in november 2013) Het Ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband – Op overeenstemming gericht overleg met gemeenten – Instemming van de ondersteuningsplanraad (ouders en leerkrachten) – Naar de onderwijsinspectie voor Het Schoolondersteuningsprofiel (verantwoordelijkheid schoolbesturen) – Beschrijving van de huidige situatie – De ambitie van de school – Opnemen in de schoolgids van de school – Advies van de medezeggenschapsraad

Wat verandert er op school Zorgplicht: geen onderscheid tussen aanmelden en inschrijven Opstellen schoolondersteuningsprofiel + opnemen in schoolgids schooljaar Alle leerlingen worden aangemeld bij de bassischool (behalve ernstig meervoudig gehandicapte leerlingen) Extra ondersteuning = opstellen ontwikkelperspectief Voormalige rugzakmiddelen via samenwerkingsverband naar schoolbestuur (niet meer leerlinggebonden) Afspraken tussen schoolbestuur en school hoe de inzet van middelen voor ondersteuning is georganiseerd Bij verwijzing moet er in elk geval een ingevuld VPI zijn, een ontwikkelperspectief en een deskundigenadvies van een orthopedagoog + nog een andere professional

Kengetallen