De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van basisschool naar voortgezet onderwijs

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van basisschool naar voortgezet onderwijs"— Transcript van de presentatie:

1 Van basisschool naar voortgezet onderwijs
© Fleur Beemster Schooljaar Dit gedeelte van de informatieavond gaat over de overstap van groep 8 naar het voortgezet onderwijs. BOVO Haaglanden stelt hiervoor elk jaar een procedure op. De procedure geldt voor alle basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk.

2 Belangrijk in groep 8 Oriëntatie op het vo Aanmelding Toelating
Eindtoets, uitslag en kennismaking Passend onderwijs Meer informatie Groep 8 is voor leerlingen een spannend jaar. De leerlingen zijn de oudste van de school, ze hebben een kamp, musical én krijgen een schooladvies voor het voortgezet onderwijs. Naar de middelbare school gaan betekent een grotere school met: verschillende docenten, meer zelfstandigheid, meer huiswerk en wisselende lestijden. Op deze dia staan de belangrijkste onderwerpen die bij de overstap naar de middelbare school aan bod komen. Deze onderwerpen worden in de presentatie besproken.

3 De procedure voor 2018-2019 heeft een aantal stappen
De procedure voor heeft een aantal stappen. Om de procedure inzichtelijk te maken voor ouders is de afbeelding hierboven gemaakt. De stappen lopen van december t/m einde schooljaar. Tip: Print de afbeelding op A3-formaat en hang die zichtbaar op in de klas. Je kunt dan steeds de stappen aanwijzen op de afbeelding wanneer er informatie over wordt gegeven. (De infographic is in pdf formaat te vinden op bovohaaglanden.nl).

4 Oriëntatie op het vo Wat heeft u nodig: Open dagen middelbare scholen:
(Voorlopig) basisschooladvies en scholenlijst Papieren scholenwijzer en scholenwijzer.denhaag.nl Open dagen middelbare scholen:  7 januari t/m 8 februari 2019 Vóór de kerstvakantie krijgt de leerling een voorlopig aanmeldformulier met bijbehorende voorkeurslijst. Op het aanmeldformulier vindt u het basisschooladvies. Het basisschooladvies geeft aan op welk niveau het kind zich kan aanmelden. Met behulp van het schooladvies en de voorkeurslijst kunnen leerling en ouder zich oriënteren op de middelbare scholen. In december krijgen alle leerlingen de papieren scholenwijzer mee naar huis. Hierin staat informatie over alle scholen van voortgezet onderwijs in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Ze kunnen ook kijken op scholenwijzer.denhaag.nl Direct na de kerstvakantie start de oriëntatieperiode van het vo. In deze periode organiseren vo-scholen open dagen/avonden. De open dagen staan vermeld in de scholenwijzer. De open dagen staan vaak ook op de websites van de scholen. Tip voor de leerkracht: Wanneer de school nog twijfelt over het schooladvies, adviseer ouders dan zich breder te oriënteren.

5 Aanmelding Belangrijke documenten: 1e Aanmeldingsperiode:
Aanmeldformulier + basisschooladvies Voorkeurslijst scholen Onderwijskundig rapport 1e Aanmeldingsperiode:  9 t/m 22 februari 2019 © Fleur Beemster In januari/februari krijgt de leerling een definitief aanmeldformulier met het (definitieve) basisschooladvies en een voorkeurslijst. Ouders vullen op deze lijst een top 5 van scholen in. Meer of minder scholen invullen mag ook, maar liever meer. Dat vergroot de kans op plaatsing in deze eerste periode. Basisscholen maken een onderwijskundig rapport. De basisschool deelt de inhoud van het onderwijskundig rapport met ouders. Er staat bijvoorbeeld in of de leerling extra ondersteuning nodig heeft op het vo. De ouders leveren het aanmeldformulier en de voorkeurslijst in op de vo-school, die bovenaan de voorkeurslijst staat. De vo-school waarop wordt aangemeld, verwerkt de hele voorkeurslijst in POVO OT. De aanmelding op alle vo-scholen van de voorkeurslijst is hiermee een feit. Ouders hoeven dus niet naar alle scholen van de voorkeurslijst toe om zich aan te melden. (Tip voor ouders: Vraag de vo-school om een (getekende) kopie van de ingevoerde voorkeurslijst). Let op: Ouders melden aan van 9 t/m 22 februari Dit is een periode van 2 weken. Als ouders zich niet aanmelden in deze 2 weken, kan pas worden aangemeld in de tweede aanmeldingsperiode vanaf 8 april Verschillende vo-scholen zijn dan al vol.

6 Toelating Basisschooladvies is leidend
Voorrangsregels en loting & matching 1e aanmeldingsperiode: 9 t/m 22 februari Bericht van plaatsing: 4 april Niet geplaatst? nieuwe voorkeurslijst en aanmelding 2e aanmeldingsperiode: 8 t/m 12 april Bericht van plaatsing: 16 april Het basisschooladvies bepaalt voor welk onderwijstype de leerling in aanmerking komt. De vo-school bepaalt in welke brugklas een leerling geplaatst wordt. Vo-scholen mogen max. 3 voorrangsregels (broertjes/zusjes, kinderen van personeel en verwant onderwijsconcept; Montessori, Dalton, Vrije School, Freinet en Jenaplan) hanteren wanneer er meer leerlingen aanmelden dan er plaats is. Scholen kunnen in dat geval zelf een loting toepassen. De eerste aanmeldingsperiode is van 9 t/m 22 februari. Vo-scholen proberen zoveel mogelijk leerlingen te plaatsen op de school van eerste keuze. Sommige leerlingen kunnen niet op de school van eerste keuze worden geplaatst. Dan gaat er een centrale loting en matching van start om de leerlingen te plaatsen op de 2e, 3e of 4e enz. keuze van hun voorkeurslijst. Dit is een systeem waarbij iedere leerling een lotnummer krijgt. (Tip: meer weten? Bekijk het animatiefilmpje op Op 4 april krijgen alle ouders bericht van plaatsing. Het grootste gedeelte van de leerlingen is dan geplaatst. Het kan in enkele gevallen voorkomen dat een leerling op geen van de scholen op de voorkeurslijst wordt geplaatst, omdat al die scholen vol zitten. De ouders melden de leerling dan in de tweede aanmeldingsperiode opnieuw aan. Hiervoor moeten ouders met hun kind een nieuwe voorkeurslijst maken van scholen die nog plek hebben. Ze melden hun kind aan bij de school die dan de eerste voorkeur heeft (met het aanmeldformulier en voorkeurslijst). Deze tweede aanmeldingsperiode is van 8 t/m 12 april.

7 Eindtoets en uitslag Eindtoets: half april - half mei
Uitslag eindtoets: vanaf half mei Hogere uitslag Heroverweging Kennismaking: begin juli © Fleur Beemster Alle leerlingen in groep 8 maken tussen half april en half mei een eindtoets. Vanaf half mei volgt de uitslag. Wanneer een leerling hoger scoort op de eindtoets dan het oorspronkelijke basisschooladvies, kan de basisschool besluiten het advies naar boven bij te stellen (wanneer de leerling lager scoort dan blijft het oorspronkelijke basisschooladvies staan). Een bijgesteld advies kan leiden tot plaatsing in een andere brugklas of op een andere vo-school (als daar nog plaats is). Het kan ook zijn dat ouders besluiten dat ze hun kind op de school en brugklas van plaatsing laten omdat ze het belangrijker vinden op welke school hun kind zit. In juli gaan alle leerlingen kennismaken op hun nieuwe middelbare school.

8 Passend onderwijs Ondersteuning om leerling succesvol te laten zijn
Drie soorten ondersteuning: basis/extra/diepte Omschrijving in het onderwijskundig rapport Als vo-school niet de ondersteuning kan bieden, helpt samenwerkingsverband vo Passend onderwijs is bedoeld om zo veel mogelijk leerlingen op een school te krijgen, die aansluit bij hun ondersteuningsbehoefte. Er zijn 3 soorten ondersteuning: 1. Basisondersteuning: minimale ondersteuning die alle scholen bieden. 2. Extra ondersteuning: ondersteuning binnen het regulier onderwijs, die meer omvat dan de basisondersteuning. 3. Diepte ondersteuning: ondersteuning binnen het speciaal (voortgezet) onderwijs. Let op: De extra ondersteuning verschilt per school en staat beschreven in het schoolondersteuningsprofiel. De basisschool bespreekt de benodigde ondersteuning met ouders en beschrijft dit in het onderwijskundig rapport. Ouders nemen de ondersteuningsbehoefte mee bij de oriëntatie op het vo. Een leerling met een ondersteuningsbehoefte, kan door een vo-school worden afgewezen als de benodigde ondersteuning niet in het schoolondersteuningsprofiel van de school past. Deze vo-school heeft zorgplicht en zoekt in overleg met de ouders naar een andere passende school. Het samenwerkingsverband vo helpt ouders en vo-scholen bij dit proces.

9 Meer informatie Leerkracht groep 8 en schoolgids
Ouderfolder BOVO Haaglanden en © Fleur Beemster


Download ppt "Van basisschool naar voortgezet onderwijs"

Verwante presentaties


Ads door Google