Overeenkomst niet goed opgezegd Schadevergoeding.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Joris Lensink Juridisch perspectief
Advertisements

Verlichtingsdenker: vertrouwen in de rede
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Wat voor zelfstandig ondernemer u ook bent (ZZP, DGA, freelancer, andere eenmanszaak, of bv MKB) of wat voor onderneming u ook heeft... wij hebben voor.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Opzegging van de uitvoeringsovereenkomst en verweesd verder
10. Ontslagrecht.
Specialist in sportkader
Bijeenkomst FNV Bondgenoten voor medewerkers van Hans Textiel 7 februari 2011 Bewerkte presentatie met toelichting voor op de website.
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
Portaal, participatie en Bewonersgroepen Frauke van Iperen 23 februari 2012.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Waarnemen.
De tussentijdse opzegging-clausule ACIS-symposium 4 maart 2011 Mr J. D
Arrest Van Bommel-Ruijgrok
Arrest Hendrikx - Peters
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Vrijheid van vestiging
Congres Bedrijfsopvolging
9. Rechten en plichten bij een arbeidsovereenkomst
TEKST 14 OMGAAN MET CONFLICT
6. Personeelsbeleid en leidinggeven1 6 Personeel en leidinggeven Bestuursproces (p. 35) 1.doelstellingwat wil je bereiken? 2.beleidsbepalinghoe ga je dat.
Toepassing 30% regeling TU/e Bert Voets 12 juni 2007.
door Mr. Nicolette Schaapsmeerders
straffen en belonen vanuit de montessori visie
Minor Financieel advies en ondersteuning Verzekeringen, week 6 bedrijfsverzekeringen W.H. Korthouwer Week 5 Zorg-en inkomensverzekeringen.
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
De beperkingen van ‘macht’ Leiding geven en medezeggenschap.
Het Nederlandse ontslagrecht
Blok 4verbintenissen.
Verkoop en marketingplan
Welkom. coc Maastricht intermezzo 29 september 2005.
Commercieel beleid en recht H5 Overeenkomsten en verbintenissen Certificeerbare Eenheid Ondernemerschap.
Ontwikkeling en vaststelling Regeling Verschuivingsvergoeding 2008/Piet Wesdorp/Going Concern.
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
Het nieuwe arbeidsrecht 2015
Wet aanpak schijnconstructies
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
Verschillende rollen en stijlen
Uw huurovereenkomst tips & tricks ARAG, 4 juni 2014.
Erven en schenken en aanverwante zaken Dina van Linge Van Linge en Tillema notarissen Hoogeveen.
Wegenwerken voor uw deur? Uw winkel voor een lange periode onbereikbaar voor het verkeer? Dan kan u financiële steun krijgen van de Vlaamse en federale.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Titel De nieuwe aanbestedingswet, 13 december 2012.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
It takes a village Koinonia open studie dagen René de Boer Hans Groeneboer 2014.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
Bewijsrecht prof. mr. W.D.H. Asser Kasteel Waardenburg 6 december 2013.
Richtlijn inzake industriële emissies (IPPC review) Thema inspecties, toegang tot informatie en deelneming van het publiek Michel Amand DGRNE - DCE Pilote.
1Het begint met een idee DE BEWERKERSOVEREENKOMST: NUT EN NOODZAAK.
Commercie en recht Hoofdstuk 10 Recht(en). Inhoud 1 Idee: Droom of illusie? 2 Voor wie doet een ondernemer wat hij doet? 3 Waarom ondernemen? 4 Wat heeft.
28 oktober Wat betekent de Flex B.V. voor u? 28 oktober 2014 Mr. Peter de Lepper dlb notaris Bergen op Zoom dlb notaris.
Herziening toegangscontract (Werkgroep financiële aspecten) 05/12/2016
Alternatief voorstel erfpacht conversieregeling
Datacenter versus Cloud
Externe integriteit: Wet Bibob
Nut en noodzaak van een (Levens-) Testament
Maarten Peeters 6Handel
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
HET GAMEPROFIEL VAN DE GROEP
Innovatie in Juridische Dienstverlening
Valkuilen Wet Bibob en vastgoed Hier komt ook tekst
Contracteren van A tot Z
Contracteren van A tot Z
Transcript van de presentatie:

Overeenkomst niet goed opgezegd Schadevergoeding

Een overeenkomst beëindigen, dat kan niet zomaar. Dat ondervond een dj die van de ene op de andere dag van zijn boekingsbureau af wilde. De dj had ‘geen goed gevoel’ meer bij het boekingsbureau en besloot om de relatie via een met onmiddellijke ingang te beëindigen. Het boekingsbureau is het daar niet mee eens, wil schadevergoeding door het mislopen van inkomsten en schort de betalingen aan de dj op. De dj wil zijn geld hebben en daagt zijn het bureau voor de rechter. Hij vordert betaling van een bedrag dat hem nog toekomt en ook toegang tot en overschrijving van de domeinnaam van een website, die overeenstemt met zijn artiestennaam.

Aard van de overeenkomst Partijen verschillen van mening over de aard van de overeenkomst en daarmee ook over de vraag welke partij aanspraak kan maken op welke betaling. De rechter beslist dat tussen partijen een agentuurovereenkomst van kracht is en geen samenwerkingsovereenkomst, zoals de dj stelt. Immers, voor de dj werden boekingsovereenkomsten tot stand gebracht tegen een vast percentage en dat valt onder het begrip agentuur.

Goede redenen en wettelijke termijnen Een agentuurovereenkomst is een wettelijk benoemde overeenkomst. Als die voor onbepaalde tijd is aangegaan, is de opzegtermijn minimaal 4 maanden. Aangezien de dj deze termijn niet in acht heeft genomen, is hij in principe schadeplichtig. Dat hij achteraf nog ‘goede redenen’ voor de opzegging aanvoert, is te laat en maakt geen verschil.

Bureau mag betalingen opschorten De rechter komt niet toe aan een oordeel over de hoogte van de over en weer gevorderde bedragen maar oordeelt dat het boekingsbureau gerechtigd is tot opschorting van haar betalingsverplichtingen ten opzichte van de dj. Wel wijst de rechter de vordering van de dj toe tot overdracht van de domeinnamen met als voornaamste reden dat dat deel van het geschil los staat van de financiële geschillen.

Belang van een goede overeenkomst Samenwerken zonder vaste afspraken komt vaak voor. Daardoor kan het gebeuren dat de ene partij uitgaat van een samenwerking of overeenkomst van opdracht terwijl de andere partij uitgaat van een agentuurovereenkomst. Hetzelfde doet zich voor op ondernemingsrechtelijk niveau als achteraf een geschil ontstaat over beëindiging van zakelijke activiteiten, waarbij de ene partij stelt dat sprake is van een V.O.F. terwijl de andere partij uitgaat van een dienstverband. Ook bij huur- en arbeidskwesties gaat het vaak mis. Het niet in acht nemen van voorschriften bij de beëindiging van een overeenkomst kan daarbij verstrekkende gevolgen hebben, net als het verkeerd interpreteren van de aard van een overeenkomst.

Feitelijke situatie is bepalend Het vooraf maken, benoemen en vastleggen van afspraken voorkomt vaak problemen. Maar ook al leggen partijen één en ander in hun eigen bewoordingen vast dan nog geldt dat de feiten en omstandigheden bepalen welke wettelijke regeling van toepassing is. De titel en/of inhoud van een overeenkomst zijn namelijk ondergeschikt aan dwingendrechtelijke bepalingen, die bepalen welke wetgeving op een overeenkomst van toepassing is. Het loont dan ook om niet pas in conflictsituaties juridische advies in te winnen maar juist vooraf bij het aangaan van een overeenkomst. Dan weten beide partijen waar ze aan toe zijn en op welke wijze en onder welke voorwaarden ze afscheid van elkaar kunnen nemen, als daar reden voor is.

Schadevergoeding