LEVENSBESCHOUWELIJKE VISIE EN PASTORALE ZORG S INT - REMBERTZIEKENHUIS TORHOUT 24/09/2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Chantal Bergers 7 februari 2013
Advertisements

Aandacht voor het steunend netwerk
Kleine engelen Foto’s, tekst en geluid!.
Opgewekt.
De Vrouw Toen God De Vrouw schiep was hij op de zesde dag nog laat aan het werk. Een engel kwam langs en zei: “Waarom duurt het maken van deze zo lang?”
Toen God “de vrouw” maakte, was hij al 6 dagen aan’t overwerken.
Een vrouw te zijn.
De beroemdste persoon die er is …
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Samen dementie draagbaar maken
Laatste zondag van het kerkelijk jaar
Waarom is Jezus aan het kruis gestorven?!
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
De pittige smaak van de uitverkiezing
Woord van Leven April 2014.
Hoe kun je Geloven? 1.
Woord van Leven Februari 2010.
Verbonden.
Wat maakt het leven zinvol?
Toen ik jong was, heeft mijn moeder mij gevraagd welk het belangrijkste deel was van ons lichaam. . Ria Slides.
Mooi scheppingsverhaal...
Zou dat GOD… kunnen zijn?
EEN VERRASSING KRIJGEN
Zij alleen…...
Rituelen in het Christendom
Troost voor het hart 2 Corinthiërs 1:1-12. Paulus – apostel van Christus Jezus - door de wil van God.
Godsdienst 1.
Geloven en nu….
Echt of nep?.
A. POWERPOINTS V. B. Voor al die dagen dat het tegen zit…
Geluid aan.
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
In de leerschool van het gebed
Welkom in de samenkomst. Hebreeen 12 Hebreeen Daarom dan ook, alzo wij door zo’n grote menigte geloofsgetuigen omringd zijn, laat ons afleggen.
Welkom op TOV!.
Er zijn momenten in het leven dat men de anderen mist…
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Woord van Leven Oktober 2009.
Verlangen naar licht.
Met handen en voeten geloven 1
HET KARAKTER VAN EEN LEIDER
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
5 manieren van praten over de dood
Mogelijke vragen VZP.
Geloof in jezelf.
Zondag 35 HC Franeker 8 maart 2009
Wie ben ik?.
Welkom in de samenkomst
Kaarten op tafel.
Welkom in deze kerkdienst
De doop in de Heilige Geest
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
Centrum voor herstellende verslaafden en hun naasten
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
“Soms zou ik willen dat Jezus hier was …”
‘t Veerlicht Raamsdonksveer Hoe staat het er voor …in je leven? …….in je relatie met God? Welke emotie reflekteert jouw geloofs- leven het.
V. Wij danken voor de doop van Sep en van Jurre. Wij bidden voor hun ouders, Eric en Tannita, en Wijjert en Monique, met Matthijs. Zegen deze ouders en.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
De kruisweg van Jezus Goede Vrijdag. 1. Jezus wordt ter dood veroordeeld Wie staat er met een oordeel klaar? Wie veroordeelde jij?
Er zijn momenten in je leven waarin je iemand zo kunt missen
 Zr. Maya Verdonck (7081)  Zr. Marcelle Debout  Zr. Denise Pouls  P. Willy Smeets  Diaken Etienne Sourbron  Wies Timmermans  Samenwerking met ergotherapeuten.
Van levenskunst tot stervenskunst Crematorium Tilburg 6 april 2016 Prof Dr Carlo Leget
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Mat 4:17 ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’ Mat 4:17.
“Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Matteüs 25, 40 Woord.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Transcript van de presentatie:

LEVENSBESCHOUWELIJKE VISIE EN PASTORALE ZORG S INT - REMBERTZIEKENHUIS TORHOUT 24/09/2013

Spirituele Mentale Sociale Lichamelijke Emotionele ziekte pijn omgeving stress allerlei gebeurtenissen ongeloof werk financiële problemen ziekte Allerlei prikkels vriendschap herinneringen toekomstdromen braken troost lotgenoten angst huilen hoop krachtbronnen spanning relatieproblemen sexuele problemen

Het spirituele niveau: raakt aan de kern van ons mens-zijn  Op de voorgaande dia kon je een poging zien om het complexe geheel dat de mens vormt wat visueel voor te stellen.  De dia wil duidelijk maken dat alles waar we als mens mee geconfronteerd worden ook invloed heeft op ons spiritueel niveau én dat dit spiritueel niveau anderzijds zelf ook invloed uitoefent op onszelf en onze omgeving.

In dit ziekenhuis willen we zorg dragen voor de hele mens  Dit betekent dat we ook aandacht moeten hebben voor het spirituele of het levensbeschouwelijke, of hoe je het ook noemt …  Die spirituele zorg proberen we samen waar te maken, maar wordt uiteraard uitdrukkelijk van mij als ziekenhuispastor verwacht.  Ook aandacht voor wie niet-katholiek is en ondersteuning wenst van iemand van zijn/haar eigen wereldbeschouwelijke of godsdienstige overtuiging (doorverwijzing indien gewenst)

Pastorale zorg: waarvoor kan je op mij een beroep doen ?  Als mensen met geloofsvragen worstelen.  Wanneer ‘trage’ vragen zich aandienen.  Wanneer troost, houvast en hoop ver weg lijken.  Als iemand dagelijks of op zondag de communie wenst of eens naar de eucharistieviering wil gaan.  Als een patiënt of de familie om een gebed of een ziekenzalving vraagt.  Als er een vraag is naar een doop, een bewijs van doop of als er een kindje (voorbarig) overlijdt.  …

Als mensen met geloofsvragen worstelen  Waarom moest dit mij nu overkomen?  Waarom laat God het toe dat ik lijd?.  Hoe moet ik nu nog geloven, nu ik alles kwijt ben?  Bestaat er wel een leven na de dood?  Laat God mij en mijn familie in de steek?  Er is wellicht niemand die meer kaarsen gebrand heeft en mensen geholpen heeft als ik, en toch ….

Wanneer ‘trage’ vragen zich aandienen. Trage vragen zijn vragen waar niet meteen een pasklaar antwoord op te vinden is.  Hoe moet het nu verder met mij, nu mijn lichaam zo anders geworden is?.  Wat zal de toekomst ons brengen?  Zal ik het leven aankunnen nu ik mijn partner verloren ben?  Heb ik genoeg gedaan voor mijn partner, moeder,...?  Zal ik de kinderen niet teveel tot last zijn?

Wanneer troost, houvast en hoop ver weg lijken Zeker niet de bedoeling om valse hoop aan te reiken, wel om te kijken wat voor die concrete persoon een bron van hoop, kracht, troost zou kunnen zijn.  Waar heb je tot nog toe troost in gevonden?  Waar beleef je deugd aan?  Wie heeft er voor jou altijd veel betekend, voor wie beteken jij veel?  Als je terugblikt op moeilijke momenten in je leven, wat zorgde er dan voor dat je de moed niet verloor?

Communie als krachtbron Elke vrijdag (of zaterdag) wordt er door vrijwilligers of personeelsleden bevraagd wie de communie wenst  Zo’n 30 à 40 mensen vragen nog dagelijks de communie, een heel hoog percentage eigenlijk!  60 à 70 mensen vragen communie op zondag.  Veel oudere mensen hebben thuis niet meer de mogelijkheid om naar de kerk te gaan en zijn dan blij dat ze hier de communie kunnen ontvangen.  Veel patiënten die nauwelijks nog met hun parochie verbonden zijn, zoeken tijdens hun ziekenhuisopname toch steun in het geloof en in het ontvangen van de communie.

Gebed of ritueel als krachtbron Eigen aan elke godsdienst is de nood aan gebeden en rituelen om Gods nabijheid sterker te ervaren.  Ongeveer 4 keer per jaar is er in de kapel (en op de kamers) een gemeenschappelijke ziekenzalving, telkens met een deelname van ongeveer 60 patiënten.  Indien iemand voor een operatie staat, of ernstig ziek is, of stervende kunnen we bidden, een ziekenzegen geven of een priester laten komen voor de ziekenzalving (soms nog ‘berechting’ of ‘heilig oliesel’ genoemd). Bel liever te vroeg dan te laat! Mijn aanpak is erg voorzichtig!  Voor wie gestorven is kan er ook nog gebeden worden, samen met de familie (door mij of ander personeelslid).

Vraag naar doop, doopakte of als er een kindje (voorbarig) overlijdt. Waar het vroeger gebruikelijk was dat er gedoopt werd in het ziekenhuis, laat het bisdom dit enkel nog toe in het geval van een nooddoop of in uitzonderlijke situaties.  Indien er toch een vraag naar een doop is, leg ik de situatie uit aan de ouders en verwijs ik hen door.  Voor een eerste communie, vormsel of huwelijk heeft men soms een doopakte nodig. Deze kan bij mij verkregen worden (althans als die persoon hier gedoopt is),  In het geval dat een kindje in levensgevaar is, mag iedereen dopen. De meeste ouders vinden het nog belangrijk dat hun kindje gedoopt wordt, dus indien nodig kan het beter gevraagd worden, want als het kindje gestorven is kan het niet meer en dat valt zwaar.  Als een kindje overleden is, kan ik de familie zinvolle teksten aanbieden een afscheidsmoment voorzien, of rouwbegeleiding geven.

Andere ‘activiteiten’ van een pastor  Samen met andere medewerkers:  enkele eucharistievieringen voorbereiden voor patiënten  een herdenkingsmoment voorbereiden waarin de overleden medewerkers en familie van medewerkers herdacht worden  bvb eens een kerstbezinning inrichten  Meehelpen aan: de Dag tegen Kanker, herdenkingsmoment voor overleden palliatieve patiënten, …  Lid van palliatief supportteam, ethische commissie, …

Dag van de spirituele zorg  Oktober: maand van de spiritualiteit  15 oktober 2013: dag van de spirituele zorg, rond het thema: ‘Kies. De moed om te beslissen.’  Op alle diensten en in de kapel: een weckpot met daarin briefjes waarop een zinvolle gedachte staat, bedoeld voor alle medewerkers, maar ook voor patiënten en hun familie  In de inkomhal: een infostand rond spirituele zorg  In de kapel: een kunstwerk van Johnny Werbrouck

050/  Aarzel niet om te bellen als je het gevoel hebt dat een patiënt, een familielid of jijzelf een beroep op mij wilt doen.  Indien ik niet aanwezig ben in het ziekenhuis, wordt mijn telefoon doorgeschakeld naar zuster Gerda.