NOORD-ZUIDWERKING IN EEN LOKALE OVERHEID Het is zo slecht verdeeld op de wereld, zo ongelooflijk slecht, dat we weten dat dit zo niet kan blijven duren.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe duurzaamheid inbouwen in je project.
Advertisements

Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Lezing n.a.v podiaproject 9 februari 2013 over een participatieve gemeente Over het hoe en waarom van lokale participatie: iedereen mee?
Convenant • Convenant ontwikkelinssamenwerking : RIS en gemeente – VAIS en VVSG • Jaarlijks maximum budget met stedenbandzonder stedenband.
DE GROENE KWESTIE tussen politieke actie en pedagogische actie
Gedachtewisseling Interne staatshervorming 18 mei 2010.
Regionaal overleg Noord- Zuidconsulenten
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Gemeenten ondersteunen Noord-Zuidinitiatieven Jacques MEVIS 4de pijlersteunpunt –
Minderhedenforum Weet wat je SAMEN wil. Inleiding 1.Het allochtoon middenveld 2.De ‘federaties’ 3.Het Minderhedenforum 4.Interculturele Rol?
Infomoment Oproep ontwikkelings- educatie oktober 2013.
Rotterdammer voorop Geweldige stad: we werken er samen aan
Bestuurlijke relevantie
Basisvorming Sensibilisatie van mensen ‘raken’ tot ‘activeren’ Dinsdag 17 maart 2009.
Het Landelijk Platform GGz heeft van het Ministerie van VWS in 2006 het project Programma Lokale Versterking toegewezen gekregen.
Van visie naar actie.
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
HOOFDSTUK 15: DE ACTIVITEITEN VAN DE VIERDE PIJLER DE VIERDE PIJLER VAN DE VLAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING:
Geletterdheid….. Wat is dat?
Convenant Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008 Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008.
Een kansenpas voor het onderwijs 1.De kansenpas 2.OK-pas (Oudenaardse Kansenpas) 3.Schoolkosten, cultuurparticipatie & kansenpas 4.De OK-pas in het onderwijs.
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
GIS-platform v-ict-or SHOPT-IT - 26 april 2012 Goedele Van der Spiegel.
Leuven, 25 mei ZONDER ECONOMIE, WERKT HET NIE... Vaststelling en overtuiging Meer aandacht voor economisch beleid Beleidsaandacht voor economie.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Vlaamse Impulsbeleid Gemeentelijke Ontwikkelingssamenwerking
1 Ketensamenwerking Alkmaar 10 maart Missie Partner in de arbeidsmarkt Werkzoekenden:Iedereen doet mee Werkgevers:Bijdrage aan duurzaam ondernemen.
Gemeente en OCMW : hand in hand ? Studiedag voor ontvangers en secretarissen Antwerpen, 19 oktober 2010 Piet Van Schuylenbergh, directeur afdeling OCMW’s.
De bevolking betrekken bij het ( lokale ) veiligheidsbeleid :
Samen werken aan een gezonde regio!
V IERDE PIJLER VAN DE V LAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Hoofdstuk 8: Ondersteuning van gemeenten en provincies.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
TECHNIEK OP SCHOOL IN DE 21 STE EEUW SYNERGIE PROJECT BC2000 Presentatie samenwerking Buninessclub 2000.
Hoger Instituut voor de Arbeid Lanceringsdag Onderzoeksplatform Pulse Draagvlak Ontwikkelingssamenwerking Presentatie 27 november 2009 Onderzoeksinstituut.
Herstructurering Sociaal Domein
ICT-er als coach. Stelling "De rol van ICT-coördinator bestaat uit het plannen en begeleiden van een veranderingsproces dat onderwijzend personeel (en.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Ouderenraden en Actief ouder worden Colloquium GroenPlus
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
(nieuwe) Verwachtingen van vrijwilligers
Uitdagingen voor regionale (samen)werking in Midden-West-Vlaanderen
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
Ondersteunt ouders/leerling bij weigering in een school. Bemiddelt tussen ouders en school, sensibiliseert scholen, faciliteert het inschrijvingsrecht,
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
Provinciaal beleid woningdelen Tom Raes diensthoofd wonen.
Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk Oost-Vlaanderen.
Het Groene Woud  Nationaal Landschap Het Groene Woud (2005)  Aantrekkelijk natuur-, cultuur- en recreatiegebied tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg.
VZW “Ons Steentje” IVRK art.7: Omdat kinderen het recht hebben om de ouders bij zich te hebben.
De bibliotheek van de toekomst met Social CRM. In deze presentatie Wat betekent de maatschappelijke bibliotheek voor de communicatie? Welke communicatie.
Noord-Zuidsamenwerking Deinze De GROS vandaag en morgen Oost-Vlaanderen, een solidaire provincie We maken er samen werk van ! Februari 2014.
monumenten- en erfgoedraad 1 De MONUMENTEN- en ERFGOEDRAAD een motor in het gemeentelijke CULTUURBELEID van Borgloon.
Beleidsvoorstellen Noord-Zuid Vormings- en uitwisselingsavonden Oost-Vlaanderen, een solidaire provincie We maken er samen werk van !
Tekst hier Positieve beeldvorming rond diversiteit stimuleren in de media.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Leraars zonder Grenzen 09 april 2013 COV leermiddelenbeurs Gent.
1. Korte historiek -Goedkeuring decreet preventieve gezinsondersteuning november Goedkeuring uitvoeringsbesluiten eind maart Oproep erkenning.
Wat is jeugdwelzijnswerk?
WAT IS HET MAATSCHAPPELIJK MIDDENVELD 1
Beleid: Federale – Vlaamse overheid
5 BOuWstenen voor een sterk lokaal sportbeleid
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Reorganisatie Vrij CLB Kempen
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Tessenderlo, in de neus van limburg
Inhoud 1. Aanleiding 2. Visie vanuit de 4 gemeenten 3. Functies
Transcript van de presentatie:

NOORD-ZUIDWERKING IN EEN LOKALE OVERHEID Het is zo slecht verdeeld op de wereld, zo ongelooflijk slecht, dat we weten dat dit zo niet kan blijven duren. Er moet iets gebeuren. Dat weten we allemaal. Het is een verantwoordelijkheid van ieder van ons! Mong Rosseel

MEERWAARDE LOKALE NOORD-ZUIDWERKING Noord-Zuidverhaal is verantwoordelijkheid van elke overheid, zowel van de lokale als de hogere overheden. Toch heeft lokale overheid een specifieke rol en meerwaarde: In het noorden: Wisselwerking politiek en maatschappelijk engagement op lokaal niveau Lokale overheid zit ingeworteld in de gemeenschap en dichter bij de bevolking, waardoor meer impact op de leefwereld van de bevolking

MEERWAARDE LOKALE NOORD-ZUIDWERKING In het zuiden: Lokaal bestuur is één van de SCHAKELS in ontwikkelingssamenwerking: Geen concurrentie maar complementair aan NGO Minder vakkennis maar wel institutionele kennis Lange traditie in autonomie en democratieproces Specifieke know-how in bestuurskrachtversterking die kan worden doorgegeven

MEERWAARDE LOKALE NOORD-ZUIDWERKING Wederkerigheid en kruisbestuiving: Versterken solidariteitsgevoel: wereldburgers Verrijking door contact met andere culturen Spiegeleffect: Nieuwe inzichten en aanpassingen in eigen beleid

DE ROL VAN DE LOKALE OVERHEID IN HET NOORDEN 1.Communicatie Creëren van een draagvlak voor de noord-zuidproblematiek 2. Sensibilisatie en bewustzijnsverandering Met het gecreëerde draagvlak overgaan tot actie en verandering 3. Participatie – gemeenschapsvorming = sociale cohesie en maatschappelijk welzijn bevorderen via het noord- zuidverhaal 4. Ondersteuning en kenbaar maken van het noord-zuidmiddenveld

DE ROL VAN DE LOKALE OVERHEID IN HET ZUIDEN Lokale overheid is te klein voor grote projecten in het zuiden, m.a.w. niet de geldstroom naar het zuiden is van belang, maar: Duurzame relatie met impact op noord- en zuid. Uitwisselen van expertise en BESTUURSKRACHTVERSTERKING betekent ondersteuning en begeleiding in het zuiden. Stedenband betekent het gezicht van het zuiden voor onze inwoners.

MEERWAARDE INTERGEMEENTELIJKE NOORD-ZUIDWERKING Project initieel gedragen door vrijwilligers uit de 4 gemeenten De 4 gemeenten zijn te klein op zichzelf om een noord- zuidverhaal te ontwikkelen Intergemeentelijke samenwerken is Grotere financiële draagkracht creëert meer mogelijkheden. Efficiënter werken door de krachten te bundelen.

NOORD-ZUIDWERKING LOWAZONE: CONCREET Wijzigingen door het impulsbeleid: Uitzonderingsmaatregel voor noord-zuidwerking LoWaZoNe, m.a.w.: Een subsidie voor de komende beleidsperiode, Waardering en begeleiding van dit pilootproject door Minister-President Kris Peeters, VVSG en VAIS Minder planlast, meer ruimte voor concrete projecten op bijeenkomsten projectvereniging

VANAF 2014 Berekening eigen inbreng = bijdrage aan projectvereniging + uitgaven van iedere gemeente aan noord-zuid (subsidies, noodhulp, personeel…)

FINANCIEEL HEFBOOMEFFECT VLAAMSE OVERHEID € 1 eigen inbreng wordt € 2,66 voor noord-zuidwerking

NOORD-WERKING LOWAZONE: TOEKOMSTPLAN 1.Sensibilisatie en bewustmaking 2.Terugkoppeling zuidwerking naar het noorden 3.Ondersteuning voor middenveld en vierde pijler 4.Geïntegreerd beleid in het noorden 5.Geïntegreerd beleid in het zuiden

NOORD-WERKING LOWAZONE: TOEKOMSTPLAN 1.Sensibilisatie en bewustmaking 2.Terugkoppeling zuidwerking naar het noorden 3.Ondersteuning voor middenveld en vierde pijler 4.Geïntegreerd beleid in het noorden 5.Geïntegreerd beleid in het zuiden

NOORD-WERKING LOWAZONE: TOEKOMSTPLAN Jeugd Vrouwenverenigingen Volwassenen Scholenbanden! Middelbaar en lager Een gezicht geven aan “de ander”, cf. materialenkoffer, educatieve pakketten, uitwisseling Ontmoetingsmomenten/vorming tussen leerkrachten Educatieve pakketten: communicatie rond aanbod, mogelijkheden en vorming Koppeling scholenband en milieuzorg op school

NOORD-WERKING LOWAZONE: TOEKOMSTPLAN 1.Sensibilisatie en bewustmaking 2.Terugkoppeling zuidwerking naar het noorden 3.Ondersteuning voor middenveld en vierde pijler 4.Geïntegreerd beleid in het noorden 5.Geïntegreerd beleid in het zuiden

NOORD-WERKING LOWAZONE: TOEKOMSTPLAN Digitale kanalen Infomomenten voor verschillende doelgroepen: Algemeen Onderwijs Gezondheidszorg Afval (milieuambtenaren/raden, compostmeesters…)

NOORD-WERKING LOWAZONE: TOEKOMSTPLAN 1.Sensibilisatie en bewustmaking 2.Terugkoppeling zuidwerking naar het noorden 3.Ondersteuning voor middenveld en vierde pijler 4.Geïntegreerd beleid in het noorden 5.Geïntegreerd beleid in het zuiden

NOORD-WERKING LOWAZONE: TOEKOMSTPLAN Uitbouwen rol ambtenaar als ondersteuner en spilfiguur Uitbouwen rol ZON: meerwaarde tot uiting laten komen Platform voor ontmoeting en uitwisseling Vorming op maat Ontmoetingsmomenten per gemeente en in LoWaZoNe Participatiebeleid door inspraakmomenten Stimuleren van samenwerken: boven gemeente-en organisatiegrenzen Promotionele ondersteuning en draagvlakversterking Brochure Website en andere digitale kanalen Wereldfeest Werkingssubsidie (ondersteuning per gemeente) Noodhulp (ondersteuning per gemeente)

DAAR DOE JE ‘T OOK VOOR!

NOORD-WERKING LOWAZONE: TOEKOMSTPLAN 1.Sensibilisatie en bewustmaking 2.Terugkoppeling zuidwerking naar het noorden 3.Ondersteuning voor middenveld en vierde pijler 4.Geïntegreerd beleid in het noorden 5.Geïntegreerd beleid in het zuiden

NOORD-WERKING LOWAZONE: TOEKOMSTPLAN Noord-Zuidwerking LoWaZoNe geeft impulsen en ondersteunt om tot een geïntegreerd noord-zuidbeleid te komen in de vier gemeenten: LoWaZoNe FairTrade Noord-Zuid geïntegreerd in Vrije Tijd (bibliotheek, cultuur- en jeugddiensten…) Noord-Zuidwerking geïntegreerd in milieu- en duurzaamheid Werkgroep afval Communicatie rond duurzaamheid (Website, facebook, infokrantjes…) Sensibiliserend activiteiten rond duurzaamheid (Big Jump…) ….

NOORD-WERKING LOWAZONE: TOEKOMSTPLAN 1.Sensibilisatie en bewustmaking 2.Terugkoppeling zuidwerking naar het noorden 3.Ondersteuning voor middenveld en vierde pijler 4.Geïntegreerd beleid in het noorden 5.Geïntegreerd beleid in het zuiden

ZUID-WERKING LOWAZONE: TOEKOMSTPLAN Focus niet op geldstroom maar op: Duurzame relatie Capaciteitsopbouw Begeleiding en ondersteuning Complementariteit met de andere partners in het zuiden Drie thema’s: afval, gezondheidszorg & gender, onderwijs

ZUID-WERKING LOWAZONE: CONCREET Niet alleen financieel hefboomeffect, ook meer draagvlakversterking en ondersteuning in het noorden én in het zuiden, zoals: ontstaan scholenbanden ontstaan vriendschapsrelaties intergemeentelijke uitwisseling in middenveld nieuwe partners zoals BTC …. “Een mens kan leven als hij ook iemand is”: versterking van het individu is versterking van de maatschappij

“Bouw een brug over de grenzen Bouw een brug naar een ander continent KeMoPoDi en LoWaZoNe Aan beide kanten evenveel talent Want alleen ga je wellicht veel sneller Maar samen zullen we verder gaan Hier het noorden en daar het zuiden Wie dat wil kan mekaar verstaan” DANK JE WEL!