Workshop Starten met je onderzoek Hans de Braal en Gert-Jan de Fijter.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Ochtend Presentatie - docenten Welkom terug! Hoe ging de uitvoering van de PvB? Wie heeft dit allemaal gedaan en wat waren de ervaringen?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Workshop Onderzoeksvaardigheden
Onderwerp Vraagstelling Theorie Methodiek verslaglegging
Leerplan in beeld Inhouden Doelen en Niveaus
Debriefing 24 januari 2012.
ResearchLab V1 Blok hoorcollege 5 © R. Buisman.
Omgaan met ruimte Een vormingspakket over ruimtelijke ordening.
Onderzoeksmethode Oftewel: met welke specifieke onderzoeksmethode kan ik het best mijn onderzoeksvraag beantwoorden.
Workshop opstellen adviesrapport
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
Vooraf Voorkom het moeilijke door het gemakkelijke te doen’. Lao Tse
Academische vaardigheden - C1.5
Kernprocessen van de Act methodiek
Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008.
VERWONDERING. VERWONDERING start met waarnemen Wat klopt er niet aan dit plaatje?
Bijeenkomst 2 Afstudeerpracticum
Nulmetingen Bureaucratie en Oudertevredenheid NRO-bijeenkomst
Onderzoek doen een methodische aanpak
Startbijeenkomst ptaak jaar 2
Onderzoek Werkveld Deel I: Inleiding
Het adviesrapport. 1. Samenvatting (eventueel, niet verplicht) 2. Inleiding: -geef aan wie je bent, waar je werkt, in welke functie. -leeswijzer: aangeven.
Onderzoek doen een methodische aanpak
Leerkring POW Fase 4.
De DATATEAM® methode data als inzet voor het werken aan onderwijs, kwaliteit en professionalisering Klaas Pit 16 april 2015.
Ruimte voor de Rivier Hoofd en deelvragen.
Pourquoi apprendre le français?
Praktijkonderzoek 2 Rotterdam Academy.
Methoden & Technieken Hogeschool Rotterdam,
Gespreksvaardig-heden
Rapportagetechniek Wat moet er in een voorwoord?
Onderzoeksvaardigheden 3
SPH deeltijd jaar 2 onderzoeksvaardigheden.
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
Rapportagetechniek Wat moet er in een voorwoord?
praktijk project ouderbetrokkenheid
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 11 Hafida El-gharbaoui Med.hr.nl/gharh
Communicatie 2 – kw 2 Les 4.
Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek!
Week 6 Docent: COMMUNICATIE. Huiswerk Opdracht 3 Hoe is het gegaan? Wat viel je op? Vragen over de theorie.
Opdrachten en eindopdracht
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 12 Hafida El- Gharbaoui.
Toetsen van de concept-contextbenadering bij maatschappijwetenschappen
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken
‘Een heel onderzoek in 90 minuten. Kan dat?’
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Marktonderzoek © 2011 | Noordhoff Uitgevers bv College 3 Hoofdstuk 5 Kwalitatief marktonderzoek Hoofdstuk 15 Rapporteren over marktonderzoek.
Informatievaardigheden Sectorwerkstuk TLH – Zwolle – Mw. G. Scheper Schitteren in Zijn licht.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Managen analyseren 6 adviseren creëren organiseren begeleiden In kaart brengen Organisaties communicatieve r maken Iets doen ontstaan Mensen.
VOORLICHTINGSAVOND TL 3. PROGRAMMA PLENAIR EXAMENPROGRAMMA PTA VOORBEELDEN VAN PTA VRAGEN VAN OUDERS MENTOREN BEGELEIDING CONTACTEN INDIVIDUELE VRAGEN.
Briefing Opdrachtanalyse en Vooronderzoek
Indeling van hoofdstuk 2 Ontwikkelen van een marketingstrategie § 2.1Wat houdt marketingplanning in? § 2.2Analyse van de marketingomgeving § 2.3Formuleren.
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
1 PO winkels en klanten onderzoek naar verzorgingsgebieden van winkels.
Centraal Examen Nederlands
CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen.
Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek!. Inhoud bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel formuleren Onderzoeksvragen (hoofdvraag met deelvragen) formuleren.
De scriptie Sommige studenten schrijven het in 2 tot 3 maanden, anderen doen er een jaar of meer over… Factoren: Motivatie Plan van aanpak Begeleiding.
Analyse van het studiekeuzeadvies binnen het Ichthus Lyceum
Eerste bijeenkomst dinsdag 16 mei 2016
Het forum.
Welke rol speelt de EU bij de vrijmaking van de internationale handel?
Workshop – Opdracht, speelveld en verwachtingen
Transcript van de presentatie:

Workshop Starten met je onderzoek Hans de Braal en Gert-Jan de Fijter

Inhoud workshop 1.Hoe verloopt het proces en wat zijn de dilemma’s (5 min) 2.Waar moet een goede onderzoeksvraag aan voldoen (5 min) 3.In groepen onderzoeksvragen bekijken en waar nodig verbeteren (25 min) 4.Plenair de opbrengsten in kaart brengen.

Het proces 1.De begeleiders (en jouw samenwerking met hen) 2.Fasen van je onderzoek (wanneer door naar de volgende fase?) 3.Onderzoeksvraag / onderwerp 4.Start van je onderzoek 5.Verantwoordelijkheden

Fasen in het onderzoek -Aanleiding -Probleemoriëntatie -Onderzoeksvraag en deelvragen -Bruikbaarheid van het onderzoek -Literatuurstudie en gebruik van bronnen -Onderzoeksinstrumenten -Onderzoeksplan -Dataverzameling -Data-analyse -Conclusie & aanbevelingen -Schrijven van het rapport (puntjes op de i) -Presentatie

Het proces 1.De begeleiders (en jouw samenwerking met hen) 2.Fasen van je onderzoek (wanneer door naar de volgende fase?) 3.Onderzoeksvraag / onderwerp 4.Start van je onderzoek

Mogelijke dilemma’s -Je werkt verder terwijl eerdere fasen niet zijn goedgekeurd. Dit kan betekenen dat een deel van je werk niet bruikbaar is. -Je onderzoek is te complex en daardoor niet binnen de gestelde termijn uitvoerbaar -Je hebt al een keuze gemaakt voor een onderzoeksmethode voordat je een goede onderzoeksvraag hebt opgesteld. -Je komt in tijdnood. Planning dus. -….

Een goede onderzoeksvraag Zonder goede onderzoeksvraag een “ongeleid projectiel” “Goed onderzoek bestaat niet zozeer uit het geven van de juiste antwoorden, maar uit het stellen van de juiste vragen.” Bron: Wat is onderzoek, Nel Verhoeven

Een goede onderzoeksvraag Zonder goede onderzoeksvraag een “ongeleid projectiel” De probleembeschrijving bestaat uit de doelstelling voor het onderzoek en de probleemstelling, ofwel centrale vraagstellen (hoofdvraag). Kenmerken voor een goede onderzoeksvraag (probleemstelling): -Wat wil je als onderzoeker te weten komen? -Welke vraag wil je aan het einde van je onderzoek kunnen beantwoorden? -Samenhang met doelstelling -Over welke periode wil je iets weten? -Een onderzoeksvraag is volledig -Compact geformuleerd / specifiek / afbakenen -Welke begrippen zijn belangrijk: Gedrag, motieven, feiten, meningen van personen? -Kwantitatief of kwalitatief

Een goede onderzoeksvraag (voorbeeld 1) Voor het evaluatieonderzoek van een jeugdsymfonieorkest in de provincie Utrecht luidde de probleemstelling als volgt: Probleemstelling: Hoe kan de organisatie van het AJO in haar geheel voor de komende jaren worden vormgegeven? (Hoe vraag, heden en verleden, doelstelling ligt in probleemstelling, periode ligt in de toekomst) Deelvragen: -Hoe kan de organisatie juridisch gezien het beste vorm krijgen -Hoe dienen functies binnen het AJO-bestuur en/of –vrijwilligerscorps te worden afgebakend, zowel inhoudelijk als (eventueel) arbeidsrechtelijk? -Hoe kunnen de werving van sponsors en het aanboren van fondsen het beste worden aangepakt? -Hoe wil het AJO zich in de toekomst profileren?

Een goede onderzoeksvraag (voorbeeld 2) Hoofdvraag In welke mate vindt cyberpesten tussen leerlingen op de Gomarus plaats in de schoolperiode 2015/2016? En is het nodig om actie te ondernemen om het te voorkomen? Deelvragen 1.Wat wordt verstaan onder het begrip cyberpesten? 2.Hoe verhoudt zich de mate van het cyberpesten op de Gomarus ten opzichte van het landelijk gemiddelde? 3.Is er verschil in de mate waarop cyberpesten plaatsvindt tussen de onderbouw en de bovenbouw op de Gomarus? 4.Is er verschil in de mate waarop cyberpesten plaatsvindt tussen de verschillende niveaus op de Gomarus (vmbo, havo, vwo)? 5.Welke handvatten kunnen we leerlingen, mentoren en ouders meegeven om cyberpesten zoveel mogelijk te voorkomen?

In groepjes 1.We gaan in groepjes uit elkaar 2.Beoordeel elkaars onderzoeksvragen en leg deze naast de voorwaarden voor een goede onderzoeksvraag. Pas aan en/of vul aan. 3.Wanneer je geen onderzoeksvraag heb meegebracht krijg je een voorbeeld onderzoeksvraag.

Terugblik -Wie heeft zijn of haar onderzoeksvraag aangepast en waarom? -Wat neem je mee? -Waarin moet je jezelf nog goed gaan verdiepen voordat je met het onderzoek start?