Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samengesteld door schoolWise.
Advertisements

Bezuinigen Het houdt niet op! Programma •Stand van zaken algemeen en in jullie bibliotheken •Consequenties voor de toekomst •Bevoegdheden en mogelijkheden.
1.Geschiedenis tot nu toe. 2.Wat is er al voor elkaar? 3.Belemmeringen/kansen 4.En wat wenst u nu en hoe wilt u zich er voor inzetten? 5.Tenslotte…. Waar.
Bas van den Hoogen Wisselwerk maatschappelijke stages.
Scenario’s bezuinigingen. Als bibliotheek zorgen voor: Bronnen voor kennis en informatie (basis voor) ontwikkeling (ruimte voor) verbeelding Wij zijn.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Jeugd investeert in Amsterdam, Amsterdam investeert in jeugd 1 januari 2003 Doorlopend activiteitenaanbod: Afstemming school en vrije tijd Tussenbalans.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Welke boeken kies ik voor mijn kinderen?
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
UA – 11 mei Missie Stichting Lezen wil brede bevolkings- groepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke.
De Bibliotheek onder vuur E-Books Tablets Internet Social Media Bezuinigingen Heeft de bibliotheek nog toekomst?
Invoering CJG gemeente Son en Breugel
Mediacentrum Windesheim na 23 dingen. Hoe nu verder?
Slotconferentie Dagarrangementen en Combinatiefuncties Met volle kracht vooruit! Slotconferentie Dagarrangementen en Combinatiefuncties Met volle kracht.
Voorlichtingsavond groep 3
Informatiemiddag h/v Stand van zaken en nieuwe ontwikkelingen. april 2010.
De openbare bibliotheek in verandering Presentatie bibliotheekvernieuwing in West-Friesland M. van Wijk Mei 2008, Stede Broec.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Basisschool Op De Horst
SchoolWise Samengesteld door. Programma ● Wat is schoolWise ● Waarom schoolWise ● Hoe werkt schoolWise - Zoeken en vinden - Uitlenen - Mediabeheer ● Starten.
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Presentatie doelgroep Jeugd Door Rianne Brouwers en Lieke Hoefs.
Wmo-scan voor dorpshuizen! Plattelandsparlement 14 november 2015 Gerrit Kapteijns.
SAMSAMSAMSAM. SAMENWERKINGSVERBAND FINANCIELE EDUCATIE VOOR JONGEREN VOORTGEZET ONDERWIJS.
MakeTech Platform-Allianties Basisscholen. MTP-Allianties BSO  Idee geboren tijdens in regio Hoge Dunk, tijdens een seminar in 2009 (naast vele andere.
Terugkoppeling Werkatelier GGZ 8 december 2015 Meetinghouse Dordrecht.
Lang leve de dorps- en wijkbibliotheek!
BBM workshop Educatie & Jeugdbeleid 20 april 2015 Tilburg.
Hansenstraat wil uit de vergetelheid….  Doel/aanleiding Leefbaarheid en veiligheid in de wijk vergroten, door een mooier, veiliger en meer sociaal straatbeeld.
Presentatie “OnS”. “OnS” staat voor “Ontmoet in Slochteren”
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Leesplezier in de schoolbibliotheek Training voor ouders en andere vrijwilligers in de schoolbibliotheek Bijeenkomst 2.
Adriaan Langendonk 13 september Opsterland boek en film
Muziek maken doe je Zelf! Samenwerking Tegelse Basisscholen en Harmonie Sempre Avanti.
Workshop Assen1 Stichting Nieuw Nabuurschap (een ouderinitiatief)
De bibliotheek van de toekomst met Social CRM. In deze presentatie Wat betekent de maatschappelijke bibliotheek voor de communicatie? Welke communicatie.
Presentatie gemeenteraad Boekel 18 november 2014.
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
Peuterspeelzaal De Woezel Een kleine partner met een grote visie. Of hoe klein duimpje het hart wil laten kloppen………………….
Kloppend voorzieningenhart Warmond. 2 3 Maatschappelijke trends Vergrijzing en ontgroening Multiculturalisering Individualisering Drukker leven (ook.
SchoolWise. Programma ● wat is schoolWise ● waarom schoolWise ● hoe werkt schoolWise ● zoeken en vinden ● uitlenen ● mediabeheer ● van start met schoolWise:
CULTUUREDUCATIE IN ALBLASSERDAM Bijeenkomst voor Informatie en Opinie over Welstand en Cultuur, Alblasserdam 8 okt
Stichting Lezen: naar een sterke leescultuur Inspiratiedag Kunst van Lezen 13 september 2011.
Hoe wat wie wanneer? Draaiboek maken Boek: Methodisch begeleiden
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Meten = weten wat levert het op? gaan kinderen echt beter lezen?
Bibliotheek op school in de praktijk Inspiratiedag 5 mei 2015.
Rondleiding met tablets - Bibliotheek Gent Ism Mediaraven - Met steun van provincie Oost- Vlaanderen Doelgroep: 1 ste graad secundair B-stroom Doelstelling:
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Jeelo van harte welkom. De wereld-oriënterende vakken in projecten Voor kinderen bestaat de wereld niet uit aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Zij.
Educatiecentrum in een krottenwijk in Bangladesh
Aan de slag… passend lezen in de bibliotheek
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Ouderbijeenkomst 20 juni 2017
Aura Software: meer dan 25 jaar thuis in schoolbibliotheken
Inleiding Route 2020 : proeftuin Zó werkt de bieb
PRESENTATIE Bijeenkomst IKC – ontwikkeling
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
[powerpoint openen, openen]
Opleiding Expert ICT & Media Susan van Soest
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau Ursem

Brede School Ursem Kern met 2900 inwoners Participanten: 2 basisscholen ( 1 katholiek, 1 openbaar) Aantal leerlingen: 350 Kinderdagverblijf (max 24 kinderen per dag) BSO (max 60 kinderen per dag) Peuterspeelzaal (max 16 kinderen per dagdeel) Openbare Bibliotheek 2

Doelstelling: behouden van het hoge bereik 86%! en goede overgang van volwassenen naar De Goorn 3 Algemene gegevens De bibliotheek Ursem is een onderdeel van de basisbibliotheek WEB (en in 2013 na fusie met WFO : de West-Friese bibliotheken.) Inwoners: 2900 Waarvan jeugd: 679 (23 %) bereik: 86% Waarvan volwassenen 2227 (77 %) bereik: 21% Tot op heden is collectie en dienstverlening gericht op alle leeftijdsgroepen. Nu stand alone gebouw. Straks in het hart van de brede School Ursem KEUZE: In de brede school gaan we ons exclusief richten op de groep 0-12 jaar.

Hoe realiseren wij een levendige, goed gebruikte bibliotheek. Voorbereiding met toekomstige bewoners; alvast starten met projecten :”latrelatie”. Educatieve en mediawijze programma’s laten aansluiten bij thema’s scholen. Sterke betrokkenheid van de kinderen (biebclub waarover later meer). Hybride collectie; goede mix van fysiek en digitaal; ook hier (middel oa en straks inpassing Educat Wise). Zoveel mogelijk integratie van boeken van de school en de openbare bibliotheek. Uitgebalanceerde verhouding tussen het vrije lezen en het “ambachtelijk” lezen, hiervoor goede afspraken nodig met leescoördinatoren en directies. Gebruik maken van door kinderen zelf ontworpen Lees, luister en kijk hoekjes (dmv provinciale subsidie) Meten van resultaten en deze kennis weer verder benutten. Bibliotheek voor en door kinderen4

Biebclub De aanpak van de bibliotheek op school wordt hierbij gebruikt. Eén van de activiteiten zal zeker de Biebclub zijn. De Biebclub Een Biebclub bestaat uit ongeveer twaalf kinderen uit groepen 6, 7 en 8. In tweetallen verzorgen zij de uitlening van boeken aan kinderen van nul tot twaalf jaar. Een volwassene houdt een oogje in het zeil, maar niet meer dan dat, want het is en blijft een activiteit voor en door kinderen. De Biebclub-leden geven graag boekentips aan medeleerlingen. Het overbrengen van enthousiasme voor lezen, kijken en zoeken in diverse media is het hoofddoel. Zij zijn de ambassadeurs en medewerkers van de bibliotheek. Daarnaast lenen ze materalen uit, nemen ze in en ruimen ze op. Om kennis en inspiratie hiervoor op te doen én om een echt clubgevoel te creëren, organiseert een bibliotheekmedewerker (mia) samen met de leden van de bibliotheekclub zo'n zes keer per jaar een bijeenkomst. Hierin praten zij over thema's en boeken of films. Deze medewerker werkt haar junior- collega's ook in op praktische zaken, zoals bijvoorbeeld het uitleensysteem. De Biebclub is een uitstekende plek voor maatschappelijke stages: scholieren uit het voortgezet onderwijs kunnen er diverse taken uitvoeren. Achtstegroepers die overstappen naar het voortgezet onderwijs en moeten stoppen, hebben meestal wel een tip voor hun vervanging. Het is dan ook beslist niet moeilijk om nieuwe Biebclub-leden te krijgen. Minder eenvoudig blijkt het om volwassen vrijwilligers te interesseren voor de 'oogje- in-het-zeil'-rol. De 4 Biebclubs in West Friesland zijn in scholen of dorpshuizen actief. Tools: Webversie van Wise, combi met snuffelcombinatie en in 2014 wellicht Educat Wise. 30 mei 2016 Kinderen inspireren elkaar.5

Impressie inrichting van de bibliotheek6

8 Multimediameubels Om te lezen, luisteren en kijken naar verhalen en informatie