Zonder spieren en botten kun je niet ravotten Jacob van der Veen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom op de informatieavond van groep 7!
Advertisements

Lees- en Taalproblemen
Groep 1: Thematiseren “Fietswinkel”
De internet-encyclopdie voor kinderen
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Gemaakt door Naim Sophie en Youri
Vmbo Helicon Eindhoven
13 december 2007POVO project Noord Limburg POVO dieptestrategie technische talentontwikkeling College Den Hulster.
bij juf Ineke en juf Caroline
Wiebel Kees Nik’s boekbespreking 25 okt 2007 Inhoud: 1. Titel,
VSO MA Bernadetteschool Oss
Goede doel 2013 Boeken voor Zuid-Afrika. Hier ligt Zuid-Afrika Hier ligt Nederland.
Lesgeven en begeleiden
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Derde ronde practicum ‘Binnen de methode’
Welke boeken kies ik voor mijn kinderen?
Harry Potter en de schepping
Hall Of Fame Gemaakt door Demy van Bergen Alexander Steenis
Goede afspraken maken goede vrienden!!!
Pragmatische vaardigheden: debatteren met kinderen
Maand programma bij receptie dit project is gemaakt door: soufian.
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Beste vrienden, Dit zal mijn laatste mail zijn. Het zal misschien een schok zijn voor jullie, maar ik heb een belangrijke beslissing genomen. Ik neem een.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Welkom Informatieavond 26 maart Doel: Doel: Aan het einde van deze bijeenkomst zijn jullie in hoofdlijnen geïnformeerd over: de wijze waarop wij.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 Resultaten onderzoek op het Twents Carmel College Magda Bruin Taaltuin twente en de inzet van Muiswerk.

Interpreteren van data
Weekend kring. Hilal Kaya 8B.
GROEIEN EN VRUCHT DRAGEN.
Van ICT-coördinator naar ICOACH
Waarom zou ik naar de gaan? Om uw eigen baksel misschien bekroond te zien? Om de gezelligheid/ontmoeting? Om koopjes? Om te scoren bij het geweldige.
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Een werkstuk maken.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Ervaringen van kinderen in woorden vangen
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
Stage: Basisschool de Klingerberg
De doop in de Heilige Geest
Continuïteit in het onderwijs Richard Moore. Gelukkige kinderen zijn de beste leerlingen.
Famex Stories and Movies Femke van der Linden. Welkom Hallo allenmaal.
Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman
Visie van de Trekvogel De Trekvogel is de openbare basisschool in IJsselstein waar iedereen zichzelf mag zijn met respect voor elkaar. Waar elk kind gezien.
Magister voor ouders.
Basisschool Op De Horst
Basisschool Op De Horst
SchoolWise Samengesteld door. Programma ● Wat is schoolWise ● Waarom schoolWise ● Hoe werkt schoolWise - Zoeken en vinden - Uitlenen - Mediabeheer ● Starten.
Is het allemaal goud dat er blinkt? Bij al ons bouwwerk in de gemeente? Het spannende van deze tekst: Wat gebeurt er als het vuur erover gaat?
Samenwerken En Ontwikkelen. Samenwerken Met deze mensen werk ik samen.
Beroepsopdracht 4 In het cluster Talen.
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
Christiaan huygens college rachmaninowlaan Bèta aan de Basis 1.
Digitale portfolio´s Volgende. Waarom? Heb je ook niet zo vaak gehad dat een kind in de klas zoiets moois maakte dat je dacht, het is wel jammer als we.
Een jaar later… Inclusief praktische ervaringen van leerkrachten Jan Engelen & Nicole Goossens.
Woordjes leren.
ALGEMEEN Werkdagen Kim en Shanta (7a), Hester en Judith (7b) Stagiair maandag en dinsdag Kim en Shanta Tijden Klassendienst Weektaak Zelfstandig werken.
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
Info avond cluster 3/4/5/. Agenda Welkom Verdeling binnen het cluster 3/4/5 Zelfstandig werken Planbord Onze (school) Visie Organisatorische aandachtspunten.
Weblog. Waarom?? Ouders de school in halen Kinderen over ervaringen laten schrijven en tekenen Samen werken aan een eindproduct ICT bij jonge kinderen.
Inleidinginleiding | handleiding | verantwoording thema | beeldmateriaalhandleidingverantwoording themabeeldmateriaal Groep 6Groep 6 | Groep 7 | Groep.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Leren Leren binnen de Latasteschool
Lesverslagen Rik Santegoets groep 3
Cursus 1.2 Werken met een Atlas Klas 1 KGT Lesweek 5
Wat leer je allemaal op school?
Transcript van de presentatie:

Zonder spieren en botten kun je niet ravotten

Jacob van der Veen

De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen

De leerlingen gaan in het documentatiecentrum van de middenbouw boeken opzoeken die te maken hebben met ons lichaam. Dit documentatiecentrum werkt met pictogrammen, zodat de leerlingen zichzelf kunnen redden. De leerlingen gaan nu de boeken lezen in de groep. Er is een groot verschil tussen wat de één weet over ons lichaam en wat de ander weet. Als ze een boek uitgelezen hebben, gaan ze het ruilen. Er zijn namelijk extra boeken aanwezig.

De kinderen kiezen een onderwerp uit wat hun belangstelling heeft. Dit onderwerp gaan zij ‘uitdiepen’ via de computer. Wij hebben een computerruimte met 15 computers en 4 extra computers in de groep. Via o.a. gaan zij het onderwerp opzoeken, lezen en evt. uitprinten. Dit gebeurt onder toezicht( en met behulp van) de leerkracht en een ICT stagiaire.

Wij hebben een geraamte gemaakt van ong. 1.20m hoog. Je ziet niet alleen de botten, maar ook de ingewanden, hersenen, huid e.d. De kinderen gaan elkaar inlichten ( en aanvullen natuurlijk) wanneer zij nog meer weten over het onderdeel van het lichaam.

Een goede website is bijv. :

Nu wij geïnformeerd zijn, brengen wij een bezoek aan de sportschool. Eerst gaan wij vragen bedenken en opschrijven die wij zullen stellen aan de fysiotherapeut, die ons les zal geven over onze botten en spieren. (zie bijlage 4) Alle kinderen mogen ook een oefening doen.

Als laatste onderdeel heb ik een proefjescircuit gemaakt. ( zie bijlage + voorbeeld stuurkaarten)voorbeeld stuurkaarten Ik heb alle onderwerpen die te maken hebben met ons lichaam uitgediept op de site ( zie bijlage ). Ik heb mij zoveel mogelijk beperkt tot deze site om niet te ‘verzuipen’ in het aantal sites. Bovendien wilde ik wel eens zien wat een ‘geroemde’ site allemaal had te bieden. Dit viel mij heel erg tegen. Veel in het Engels. Veel wat te moeilijk was voor de basisschool.

1. Leerlijn Het eigen lichaamLeerlijn Onderbouw / Groep 3 -4 / Groep 5-6 /Groep In een document de films en proefjes van op een rij. 3. Alle bovengenoemde proefjes uitgewerkt inproefjes een document. 4. De vragen die o.a. gesteld werden in devragen sportschool.

5. Foto’s skeletFoto’s skelet 6. Mijn bijdrage aan de schoolvisieMijn bijdrage aan de schoolvisie Wij hebben aan het eind van deze cursus onze visie op techniek en wetenschap ontwikkeld en gekoppeld aan een actieplan (zie directie) In de eerste helft van dit schooljaar zullen wij een nieuwe methode aanschaffen.