De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Lees- en Taalproblemen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Lees- en Taalproblemen"— Transcript van de presentatie:

1 Lees- en Taalproblemen
DYSLEXIE Lees- en Taalproblemen

2 Het woord dyslexie Grieks
Letterlijke betekenis is: niet goed kunnen lezen Dyslexie komt uit het Grieks en betekent letterlijk niet goed kunnen lezen.

3 Wat is Dyslexie Aangeboren stoornis Familiair, is dat je……
Automatiseren Lezen en schrijven gaat moeilijk doordat…… Dyslexie is een aangeboren afwijking. Als een baby geboren wordt heeft hij dus dyslexie of niet. Van alle mensen heeft 30% dyslexie. Het is familiair. Dit betekent dat het via de genen doorgegeven wordt. Als vader of moeder dyslexie heeft dan heb je 40% kans om het ook te krijgen. Verder hebben dislecten moeite met automatiseren. Dat is het aanleren van handelingen of feiten zonder dat je erbij na hoeft te denken. Gewone mensen zien woorden en weten dan zonder te spellen al wat er staat. Dit kunnen dyslecten niet en hebben daardoor moeite met lezen, maar ook met spellen. Het aanleren van de rekentafels is voor hun vaak ook lastig. Dyslexie is een aangeboren afwijking. Als een baby geboren wordt heeft hij dus dyslexie of niet. Van alle mensen heeft 30% dyslexie. Het is familiair. Dit betekent dat het via de genen doorgegeven wordt. Als vader of moeder dyslexie heeft dan heb je 40% kans om het ook te krijgen. Verder hebben dialecten moeite met automatiseren. Dat is het aanleren van handelingen of feiten zonder dat je erbij na hoeft te denken. Gewone mensen zien woorden en weten dan zonder te spellen al wat er staat. Dit kunnen dyslecten niet en hebben daardoor moeite met lezen, maar ook met spellen. Het aanleren van de rekentafels is voor hun vaak ook lastig.

4 Er zijn 3 verschillende theorieën over de oorzaak van dyslexie.
Er zijn 3 verschillende theorieën over de oorzaak van dyslexie. !. Wat je ziet komt niet goed in de hersenen aan. 2. De verschillende gebieden in je hersenen die je nodig hebt om te lezen en te schrijven werken niet goed samen. 3. Een gebied in de hersenen is niet zo goed ontwikkeld en geeft daardoor problemen. Er zijn 3 verschillende theorieën over de oorzaak van dyslexie. Wat je ziet komt niet goed in de hersenen aan. De verschillende gebieden in je hersenen die je nodig hebt om te lezen en te schrijven werken niet goed samen. Een gebied in de hersenen is niet zo goed ontwikkeld en geeft daardoor problemen.

5 Oefenen Oefenen klanken en letters met de stopwatch Klankenrace
Andere oefeningen als……

6 Wie hebben er dyslexie? Eén op de dertig mensen
Bij minder slimme, normale en hele slimme mensen Beroemde mensen zoals……. Iedereen kan dyslexie hebben. Van de 100 mensen hebben er 30 dyslexie. Verder kunnen normale, slimme en minder slimme mensen het hebben. Er zijn ook enkele beroemde mensen met dyslexie. Ik laat jullie nu wat beroemde dyslecten zien. Iedereen kan dyslexie hebben. Van de 100 mensen hebben er 30 dyslexie. Verder kunnen normale, slimme en minder slimme mensen het hebben. Er zijn ook enkele beroemde mensen met dyslexie. Ik laat jullie nu wat beroemde dyslecten zien.

7 Dit is Bill Gates. Hij is de uitvinder van mocrosoft en andere computer programma’s
Dit is Bill Gates. Hij is de uitvinder van microsoft en andere computer programma’s

8 Einstein, een beroemde natuurkundige.

9 Bach, een hele beroemde componist.
Bach, een hele beroemde componist. Verder nog Wal Dysney en Cher de zangers. Bach, een hele beroemde componist. Verder nog: Wal Dysney en Cher de zangers.

10 Wat kunnen dyslecten juist goed
Ze leren goed onthouden Beelddenken Creatief Dyslecten leren goed onthouden. Dan hoeven ze de stof niet na te lezen. Verder denken ze voornamelijk in plaatjes. Ze zien een plan 3 dimensionaal voor zich. Dit beelddenken zorgt er soms voor dat ze creatief zijn. Ontwerpers, kunstenaars. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Het heeft ook te maken met algemene intelligentie, interesse en doorzettings vermogen. Dyslecten leren goed onthouden. Dan hoeven ze de stof niet na te lezen. Verder denken ze voornamelijk in plaatjes. Ze zien een plan 3 dimensionaal voor zich. Dit beelddenken zorgt er soms voor dat ze creatief zijn. Ontwerpers, kunstenaars. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Het heeft ook te maken met algemene intelligentie, interesse en doorzettings vermogen.

11 Spellers nadeel en Raders nadeel Kunstjes en klusjes
De dyslecten kun je wat betreft het lezen verdelen in 2 groepen. Je hebt de spellers. Ze spellen ieder woord en dat vertraagd het lezen enorm. Soms zo erg dat ze aan het einde van een zin niet meer weten hoe het begin was. De raders lezen de helft en raden dus de rest van het woord of de zin. Zo kun je van het woord kunstjes makkelijk klusjes maken en dan heb je het toch echt over iets heel anders. De dyslecten kun je wat betreft het lezen verdelen in 2 groepen. Je hbt de spellers. Ze spellen ieder woord en dat vertraagd het lezen enorm. Soms zo erg dat ze aan het einde van een zin niet meer weten hoe het begin was. De raders lezen de helft en raden dus de rest van het woord of de zin. Zo kun je van het woord kunstjes makkelijk klusjes maken en dan heb je het toch echt over iets heel anders.

12 Dyscalculie Het woord Wat is het Wie hebben het
Het woord dyscalculie komt ook uit het Grieks en betekent letterlijk niet goed kunnen rekenen. Deze mensen hebben moeite met getallen. Ze kunnen ook niet goed de hoeveelheden, de grote van een getal inschatten en getallen dus met elkaar vergelijken. Ook dit komt bij alle soorten mensen voor. Soms ook bij mensen met dylexie en dan hebben ze helemaal grote problemen op school en in het dagelijks leven. Het woord dyscalculie komt ook uit het Grieks en betekent letterlijk niet goed kunnen rekenen. Deze mensen hebben moeite met getallen. Ze kunnen ook niet goed de hoeveelheden, de grote van een getal inschatten en getallen dus met elkaar vergelijken. Ook dit komt bij alle soorten mensen voor. Soms ook bij mensen met dylexie en dan hebben ze helemaal grote problemen op school en in het dagelijks leven.

13 De spellingsregels In plaats van onthouden regels leren De weetwoorden
Om dyslecten te helpen zijn er verschillende methodes ontwikkeld. De methode die de taalhulp gebruikt is er op gericht om te leren de letters aan de klanken te koppelen. Dit door het kleuren van klanken en het doen van oefeningen met klanken en een stopwatch. Verder krijgen ze regels aangeboden waardoor je kunt beredeneren hoe je een woord schrijft. Dit brengt het aantal weetwoorden, (woorden waarvan je moet onthouden hoe je ze schrijft ) terug tot 1/10e weet woorden. Bij kinderen die leren spellen met gewone spellingsregels is het 1/3e weetwoorden. Om dyslecten te helpen zijn er verschillende methodes ontwikkeld. De methode die de taalhulp gebruikt is er op gericht om te leren de letters aan de klanken te koppelen. Dit door het kleuren van klanken en het doen van oefeningen met klanken en een stopwatch. Verder krijgen ze regels aangeboden waardoor je kunt beredeneren hoe je een woord schrijft. Dit brengt het aantal weetwoorden, (woorden waarvan je moet onthouden hoe je ze schrijft ) terug tot 1/10e weet woorden. Bij kinderen die leren spellen met gewone spellingsregels is het 1/3e weetwoorden.

14 Hulpmiddelen Klankenkaart Regelkaart dyslexieverklaring
Hulpmiddelen die Levi daarbij aangeboden krijgt zijn; Een klankenkaart. Hierop leert hij de medeklinkers, korten en lange klinkers en stomme klinkers en de overige klanken onderscheiden door middel van een kleurencode. Een regelkaart met alle spellingregels in het kort die hij mag gebruiken tijdens het spellen. Verder een dyslexie verklaring die hem het recht geeft op bijvoorbeeld gebruik van hulpmiddelen, extra toetstijd, toetsen in groter letter formaat, speciale computer programma’s enz. Voor meer informatie verwijs ik naar een website over dyslexie. Hulpmiddelen die Levi daarbij aangeboden krijgt zijn; 1. Een klankenkaart. Hierop leert hij de medeklinkers, korten en lange klinkers en stomme klinkers en de overige klanken onderscheiden door middel van een kleurencode. Een regelkaart met alle spellingregels in het kort die hij mag gebruiken tijdens het spellen. Verder een dyslexie verklaring die hem het recht geeft op bijvoorbeeld gebruik van hulpmiddelen, extra toetstijd, toetsen in groter letter formaat, speciale computer programma’s enz. Voor meer informatie verwijs ik naar een website over dyslexie.

15 De Klanken- kaart De klankenkaart

16 Hier legt levi een woord met behulp van gekleurde blokjes zodat klankgroepen zichtbaar worden.

17 Hier boven staat mannetjesleeuw, gelegd met smarties en pepermunt volgens de klankenkaart.

18 VRAGEN; Wat zou er met de blokken geschreven zijn
De vragen die gesteld werden aan de klas. Wat zou er met de blokken geschreven zijn Wat betekent dyslexie Wat is het nadeel van spellend lezen De vragen die gesteld werden aan de klas.

19 Hier staat TAALHULP. Hier staat TAALHULP.


Download ppt "Lees- en Taalproblemen"

Verwante presentaties


Ads door Google