De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gemaakt door Michelle Boudens

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gemaakt door Michelle Boudens"— Transcript van de presentatie:

1 Gemaakt door Michelle Boudens
Dyslexie EE E E Ik hou mijn spreekbeurt over dyslexie. Ik heb het onderwerp gekozen omdat: ik zelf dyslexie heb, en Ik daar jullie meer over wil vertellen. Gemaakt door Michelle Boudens

2 Inhoud Wat is dyslexie? Waar heb je last van? Hoe kom je aan dyslexie?
Hoe werkt het? Mijn extra lessen voor dyslexie Quiz Filmpje, vragen en tips Inhoud Wat is dyslexie Waar heb je last van Hoe kom je aan dyslexie Hoe werkt het Mijn extra lessen voor dyslexie Klein filmpje Vragen en tips

3 1. Wat is dyslexie? Dyslexie bestaat uit twee Griekse woorden:
Dys = slecht Lexie = taal Dyslexie betekent: slechter in lezen en spellen Wat is dyslexie? Dyslexie bestaat uit de Griekse woorden: Dys: dat betekent ‘slecht’, en Lexie: dat betekent ‘taal’ Dan zeg je dus, dyslexie betekent slecht in taal, bijvoorbeeld lezen en spellen gaat moeilijker. Maar waar heb je precies last van als je dyslexie hebt?

4 2. Waar heb je last van? Langzamer lezen Spellen is lastig
Je voelt je slechter dan anderen Je vergeet vaak dingen (bijvoorbeeld je vergeet je gymtas of je boek) Maar niet dom! En heel creatief Waar heb je last van als je dyslexie hebt? Je kan niet zo snel lezen. Het spellen van woorden is lastiger. Het voorlezen in de klas gaat minder goed; daarom ben je ook een beetje bang om iets voor te lezen. Je voelt je daarom anders dan andere kinderen. Ook zijn dyslectische kinderen nog al vergeetachtig; je vergeet bijvoorbeeld je gymtas of je boek. Veel kinderen met dyslexie hebben daarom geen zin meer in het leren van lezen en schrijven. Dyslectische kinderen zijn misschien niet zo goed in lezen en spellen maar ze zijn we heel creatief en absoluut niet dom; dat heeft er niks mee te maken. WEETJE: Wist je dat Roald Dahl, Johan Sebastian Bach en Walt Disney ook dyslexie hebben (gehad).

5 3. Hoe kom je aan dyslexie? Dyslexie is erfelijk
als je papa of mama het hebben, heb je grote kans dat je het ook krijgt dyslexie heb je dus vanaf je geboorte 2%-10% van de kinderen heeft dyslexie Jongens hebben vaker dyslexie dan meisjes Dyslexie gaat niet over Hoe komt het dat je dyslexie hebt? Dyslexie is iets erfelijks. Als je mama of papa dyslexie heeft, heb je 50% kan dat je ook dyslexie hebt. Dyslexie zit in mijn familie, mijn nichtje heeft dyslexie en ook mijn tante. Bij mensen met dyslexie is er iets aan de hand in de hersenen. Dyslexie heb je dus vanaf je geboorte. Best veel kinderen hebben dyslexie. Wel 2 tot 10% van de kinderen. Jongens hebben vaker last van dyslexie dan meisjes. Dyslexie gaat niet over. Je blijft je hele leven dyslectisch. Je kunt er wel wat aan doen; veel oefenen en zo maar dat ga ik zo uitleggen.

6 4. Hoe werkt het? Dyslexie zit in de hersenen
In de hersenen heeft elk deel een eigen taak. Dat zie je hier op het plaatje: een deel van de hersenen heeft te maken met taal, bewegen, voelen of zien. Bij dyslectici zijn er minder hersenendeeltjes actief aan het werk voor taal. Goede lezers hebben drie actieve delen in de linker hersenhelft. Bij dyslectici is dat er maar één. Hoe werkt het nu eigenlijk precies bij dyslexie? Dyslexie zit in de hersenen. De hersenen van dyslexie-kinderen werken niet helemaal goed. In de hersenen heeft elk deel een eigen taak. Dat zie je op het plaatje: Een deel van de hersenen heeft te maken met: taal, bewegen, voelen of zien. Bij dyslectici zijn er minder hersendelen actief aan het werk voor taal. Gewone lezers hebben drie actieve delen in de linker hersenhelft Bij dyslectische kinderen zijn er twee gebieden in de hersenen minder actief, deze gebieden kunnen minder snel werken. Hierdoor herken je woorden niet direct en heb je moeite om te onthouden hoe je woorden precies schrijft.

7 5. Mijn extra lessen voor dyslexie
Les van Floortje op maandag: Mijn dyslexie-juf Steunkaarten voor spelling Flitskaarten Doelenkaart Huiswerk: flitsen, lezen en spellen Ik krijg extra lessen voor het beter leren lezen en spellen. Veel oefenen is het enige wat helpt bij dyslexie, het gaat nooit helemaal over. Deze lessen duren in totaal ongeveer anderhalf jaar. Elke week krijg ik les van Floortje, zij is mijn dyslexie-juf. Bij deze lessen moet ik een paar dingen doen: Woordjes snel lezen van flitskaartjes Regels voor de spelling leren Veel oefenen met lezen Voor de spellingregels heb ik steunkaarten [steunkaarten laten zien]. Daarop staat de regel die je moet gebruiken bij spellen. Een voorbeeld. Dit is de steunkaart voor de ‘kikker’-regel. De kikker regel: korte klank aan het eind van de klankgroep, dan ga je met twee letters door. Kikker, is dus met twee k’s! Bij het flitsen van woordjes [flitskaartjes laten zien] moet ik thuis oefenen en dan overhoort Floortje mij de week daarna. Als ik mijn doel heb bereikt, krijg ik een sticker voor mijn doelenkaart. Na 10 keer mijn doel bereikt te hebben, mag ik iets leuks doen met mijn moeder, bijvoorbeeld schaatsen of naar de film.

8 6. Quiz Noem een beroemd persoon die ook dyslexie heeft?
Waar heb je last van bij dyslexie? Wat zijn flitskaarten? Wat betekent dyslexie letterlijk? Hoeveel hersendelen voor taal heeft een gewoon mens?

9 7. Filmpje

10 8. Vragen

11 TIPS


Download ppt "Gemaakt door Michelle Boudens"

Verwante presentaties


Ads door Google