Basisschool het Schrijverke dinsdag 13 maart 2007 Informatieavond: Hoe realiseer je als school aanbod voor hoogbegaafde leerlingen?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
voor Leonardo Colleges
Advertisements

Welkom bij de ouderavond: “Toptalent”
Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong in het basisonderwijs
Op weg naar het “IKC” en een nieuw onderwijsmodel ‘t Schrijverke, loc
Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
Meer(hoog)begaafde leerlingen ‘in kaart’
Hoogbegaafdheid: Een Uitdaging!
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Plusgroepen in het basisonderwijs.
Welkom nieuwe leerlingen!
(Hoog) Begaafdheid In-Zicht
voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Het SiDi R Protocol Een protocol voor signalering en
3-jarigen in het basisonderwijs
Leonardo school – Hoogbegaafdheid
Karen van Hulten Rekenen in groep 1 en 2 Bijeenkomst 5: pientere kleuters, groepsplannen, planning en organisatie in de klas.
‘WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGS PERSPECTIEF’
Marijke Gerritsen leerkracht groep 9
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
Eurekagroep: onderwijs aan begaafde kinderen
Meerbegaafdheid Studiedag 28 mei 2014.
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
VAN HOUTEN-VAN DEN BOSCH E.J., KUIPERS J., PETERS W.A.M.
Sociale media op school
Oog voor slimme kinderen?!
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters(?)
Het begeleiden van (hoog)begaafde leerlingen
Ervaringen in de praktijk
Inleiding presentatie digitaal OKR en protocol september 2014 Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling.
TRANSVISIE ZORG Gert Bekendam
Hoogbegaafde kinderen vereisen eigen aanpak!
SWV PO 2203 CA AFDELING HOOGEVEEN
PEDAGOGISCH QUOTIËNT EN INTELLIGENTIEQUOTIËNT
CITO (onderdeel van het leerlingvolgsysteem)
Hoogbegaafdheid van leerlingen in het primair onderwijs Ontwikkelingen en samenhangen met kenmerken van thuis, de groep en de school     Uitgegeven.
Voortijdig schoolverlaten
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Jeannette van Nieuwkoop
Informatieavond cluster 7 en 8. Algemene informatie groep 7 en 8 Informatie Voortgezet Onderwijs.
Informatieavond voortgezet onderwijs September
Voorlichtingsbijeenkomst voor
Welkom. Inhoud van de avond Agenda Huiswerk Schoolkamp en musical Centrale Eindtoets PO Persoonlijke leerdoelen Voortgezet onderwijs en schooladvies.
Doel ZAT “Zo veel mogelijk kinderen en hun gezinnen zo vroeg en zo snel mogelijk goede en afgestemde zorg bieden en leerkrachten in de klas ondersteunen.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Maatwerk op alle niveaus Platform VVVO 17 september 2015 Opbrengstgericht maatwerk Vakspecifiek verrijken.
VMBO LWOO TL GL VWO KB atheneum gymnasium BB Welkom.
BELEIDSPLAN. Concept en Pilot jaar  Het team van O.B.S “de Westhoek” voert het zogenaamde Handelings Gericht Werken in (HGW).  We stemmen.
‘Plusleerlingen’ Omgaan met intelligente en begaafde leerlingen in de rekenles Robert Timmermans.
QUICKSCAN BELEID. HELP!!  leerling moet er zelfstandig mee aan het werk kunnen.
Innovatief onderwijs Basisschool Klinkers Waar leren betekenis krijgt voor kinderen Gastcollege PABO Tilburg 26 maart 2010.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Welkom!
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Desirée Houkema & Yvonne Janssen Conferentie ‘Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid’ – 11/12 november.
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
DERDE NIVEAUGROEP OP DE LINDERTE DOOR DE WERKGROEP PLG.
Dries Stessens en Annelien Vermijlen HOOGBEGAAFDHEID IN DE KLAS 1.
Informatieavond voortgezet onderwijs September
Ouderavond groep 8 Schooljaar 2017/2018
Koningin Julianaschool,
Unbeteiligter? hoogbegaafd?
(Hoog) Begaafdheid In-Zicht
OPEN-KLAS Vernieuwd zorgproject waar leerlingen de verantwoordelijkheid nemen over hun eigen leerproces. Een boeiende werkplek waar leerlingen leren out-of-the-box.
Kick off Hoogbegaafdheid in Passend Onderwijs
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Profiel van een plusleerling
Ouderavond groep 8 Schooljaar 2018/2019
Scholenmarkt 17 mei 2017 OBS ‘t hout.
Transcript van de presentatie:

Basisschool het Schrijverke dinsdag 13 maart 2007 Informatieavond: Hoe realiseer je als school aanbod voor hoogbegaafde leerlingen?

Schoolbegeleiding door Expertisecentrum Passage: Inleiding: Opzetten van een beleid m.b.t. het signaleren en het creëren van aanbod voor hoogbegaafde leerlingen 5 september 2006 Basisschool het Schrijverke ‘s-Hertogenbosch René van Blaricum Ambulant begeleider HB Expertisecentrum Passage ‘s-Hertogenbosch

Gedragskenmerken van HB-kinderen Heeft altijd vragen Is een grote gisser (en probeert uit de context af te leiden) Is een zeer nieuwsgierige onderzoeker Is vaak diep mentaal en fysiek betrokken (en soms afwezig hierdoor) Drijft op complexiteit Gebruikt vaak ongewoon en complex vocabulaire Heeft flitsende, onnozele en vreemde ideeën Hangt rond en test uit Discussieert in detail, is kritisch en bewerkt stellingen Kan bovengemiddeld, gemiddeld en ook onder-gemiddeld presteren Laat sterke gevoelens en opties zien Weet het vaak al Toont meesterschap na één à twee repetities Ontwikkelt ideeën Prefereert vaak ouder gezelschap Onderzoekt de toepassingen Start projecten Creëert nieuwe ontwerpen Geniet van leren Is een uitvinder Is hoogst zelfkritisch

Hoogbegaafdheid binnen het onderwijs is er altijd geweest Het is nog niet zo heel lang geleden dat ‘ een klas over slaan’ gezien werd als het de meeste adequate en voor de hand liggende oplossing.

Da’s maar mooi meegenomen als je kind zo hoogbegaafd is?

Vaak laat de praktijk een ander beeld zien helaas….

Wanneer kun je spreken van hoogbegaafdheid? Hoge intellectuele vermogens. (TIQ > 130) Taakgerichtheid en volharding :motivatie (doorzettingsvermogen om een taak te volbrengen) Creativiteit in het oplossen van problemen

Het triadisch model van Renzulli intelligentie creativiteitmotivatie hoogbegaafdheid

Het triadisch interdependentie model intelligentie creativiteitmotivatie Hoog begaafdheid School vrienden het gezin

Sinds een aantal jaren zijn er betreffende hoogbegaafdheid veel ontwikkelingen Centrum voor begaafdheidsonderzoek (CBO Nijmegen) Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO Enschede) Initiatieven van onderwijsinstellingen en samenwerkingsverbanden (passage ‘s-Hertogenbosch) Belangenverenigingen: Hint, Pharos, Goochem Particuliere initiatieven

Het is van het grootste belang dat HB-signalen zo vroeg mogelijk gesignaleerd worden Rol van de ouders Rol van de peuterspeelzaal Consultatiebureau Rol van de leerkracht van de kleutergroep

De meest voorkomende problemen bij hoogbegaafde leerlingen op school:

Onderpresteren (relatief en absoluut) Verveling Perfectionisme of faalangst Sociaal-emotionele problemen Een hoogbegaafd kind moet zichzelf kunnen zijn om sterk te kunnen zijn

Profielen van hoogbegaafde kinderen De harmonisch begaafde leerling De begaafde leerling met werkhoudings-problemen De hoogbegaafde leerling met sociaal- emotionele problemen De begaafde leerling met een specifiek leerprobleem of dyssynchroniteit

Al decennia lang worden onderwijsmodellen aangepast Montessori Freinet Dalton Vrije school Iederwijs Het nieuwe leren Ontwikkelingsgericht onderwijs ervaringsgericht onderwijs Themagericht onderwijs Jenaplan

Basisschool het Schrijverke heeft met haar organisatievorm ongekende mogelijkheden om tegemoet te komen aan een afgestemd aanbod voor HB- leerlingen

Daarom is het van belang dat: Er vroegtijdig wordt gesignaleerd Er aan de hand van leerlinggegevens wordt gediagnosticeerd Kinderen op eigen niveau worden voorzien van een uitdagend leerstofaanbod

Het Schrijverke is bezig met een protocol om haar leerlingen in kaart te brengen. Hierbij wordt o.a gebruik gemaakt van de informatie van de ouders (intake- gesprekken, rapportgesprekken, voortgangsgesprekken) Leerlingvolgsysteem (rapporten, toetsen) Portfolio (o.a. menstekening)

Daar waar nodig wordt het aanbod afgestemd: Het mogen of kunnen werken op niveau bij het thematisch werken Compacting van de leerstof met daarnaast uitdagende leerstof (op de kennisdomeinen) of uitdagende spellen. Verrijking van de leerstof Coachinggesprekken tussen leerling en leerkracht Belangrijk is om de autonomie van de leerling daarbij te betrekken, maar ook….. Wie is probleemeigenaar?