Koepelorganisatie Zorg Burgerparticipatie in de gemeente Sluis Eigen bijdrage problematiek WMO 09-02-2010Koepelorganisatie Zorg Gemeente Sluis1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Zorg voor Amstelveen 29 januari 2012.
Welke stapeling komt er op ons af?
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Jan (J.Th.C.J.) van der Steen
Sociaal – Digitaal – Integraal OP ZOEK NAAR SOCIALE GRONDRECHTEN … de rechtenverkenner als instrument voor burger en hulpverlener provinciale infosessies.
Presentatie zorg en voorzieningen Paula Breedveld en Hans Meerman
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Veranderingen in rol Familieraden
Ontwikkelingen Zorg John Duinkerke.
Decentralisatie AWBZ april 2013
Welkom.
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Pilot Wmo-Wwb Amsterdam Conferentie Werk maken van ondersteuning: relatie Wmo-Wwb 5 oktober 2006.
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Veranderingen in de AWBZ en de Wmo
Stimos-formulierenbrigade
1 08/09/ Wijzigingen in de AWBZ; gevolgen voor Utrecht Raadsinformatieavond, 8 januari 2009.
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
Alliantiedagen 2011 Verweer en Vernieuwing Zorg om zorg - CG-Raad Marijke Hempenius.
De gemeente zorgt ervoor
VraagWijzer Gemeente Wijchen 14 februari Loket(aangepast) Wonen Welzijn Zorg Inkomensondersteuning.
Sociale Dienst Drechtsteden Informatieve bijeenkomst gemeenteraad Sliedrecht 19 februari 2013.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Wat betaalt de klant aan ons?
Bijpraten over de Wmo
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Op weg naar een solide Pgb in de Wmo en de Jeugdwet
LOKALE HUURDERSRAAD HATTEM 20 november GEWOON! Veranderingen in de regelgeving op het gebied van Welzijn en zorg vanaf 1 januari 2015 Afschaffing.
Gemeente Ede.
De veranderingen in de zorg…..
Veranderingen in de zorg vanaf 2015
WMO- Smilde 19 maart. WMO Transities - Jeugd - Participatie - WMO.
Armoedevoorzieningen
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Zorgverzekeringswet sociale verzekeringen die de risico’s van ziektekosten dekken
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW.
Presentatie belastingdienst 8 februari Programma Welkom en voorstellen Korte inleiding over Kwintes Vraagstukken vanuit de praktijk toegelicht door.
1.Waarom nieuwe Wmo 2015? -Brede herziening langdurige zorg (Wlz. Zvw en Wmo; -AWBZ (1968) werd te duur; -AWBZ is teruggebracht naar kern (Wlz per 2015.
Decentralisatie gaat over mensen! Decentralisatie gaat over wetten en regels, maar moet gericht zijn op mensen. Dat vraagt om betrokkenheid en inzet.
Samenhang 3D Tijd om anders te gaan denken. Plan van aanpak Kwantitatief: landelijke initiatieven afwachten om omvang in kaart te krijgen Kwantitatief:
Informatie Stand van Zaken 3 decentralisaties Commissie CSWO
Veranderingen AWBZ Ledenbijeenkomst samenwerking Zorg en onderwijs 13 oktober 2011.
Jeugd&gezinsteams Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Quirien van der Zijden - Projectleider.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
1 Minimabeleid Minimaregelingen en bijzondere bijstand 11 februari 2014 Ellie Huisman en Marlous van Driel.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Sociale Dienst Drechtsteden Bijeenkomst voor informatie en opinie Alblasserdam 12 maart 2013.
Presentatie minimabeleid WMO/WWB raad Bellingwedde.
Koopkrachtberekeningen voor 100 huishoudens Nibud 12 november
Toekomst AWBZ: zeker van zorg? Monique van der Meulen 7 november 2008.
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Vermogen opeten? Liever niet! AWBZ Zwaarste zorg voor ouderen en gehandicapten Wmo Lichtere zorg en ondersteuning Twee wetten van belang.
Armoede in Sluis 9 november Aanleiding presentatie Uitkomsten Tweede Zeeuwse armoedemonitor 2009 Uitkomsten Lokale monitor werk, inkomen en zorg.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Campagne en coalitievorming Contact met politieke partijen 30 januari 2014.
Vanuit het perspectief van de cliënt: Inkomenspositie en gevolgen.
OPZET Presentatie Achtergrond decentralisaties Wat verandert er in de WMO en zorg Wat gebeurt er nog meer in de gemeente Wat betekent dit voor Brielle.
Minimaregelingen Bij de minimaregelingen is een inkomen- en vermogenstoets aan de orde (op basis van de Participatiewet). Geldt (soms) voor personen vanaf.
Waar moet je allemaal aan denken,
Thema 12 wet en regelgeving
Presentatie tijdens de bijeenkomst van de op te Arnhem.
Financiering van het zorgstelsel
Wmo beleid in de Drechtsteden
CAK Zorg thuis in de WMO.
Financiering van het zorgstelsel
Transcript van de presentatie:

Koepelorganisatie Zorg Burgerparticipatie in de gemeente Sluis Eigen bijdrage problematiek WMO Koepelorganisatie Zorg Gemeente Sluis1

Eigen bijdragen Vastgesteld is dat: Vaststelling eigen bijdragen WMO door het CAK in combinatie met de eigen bijdragen AWBZ voorkomen dat er een stapeling van eigen bijdragen is. Een minimum eigen bijdrage per maand en een maximum naar rato van verzamelinkomen. Vanaf 2010 is er een korting van 33% op de eigen bijdragen vanuit de wet Wtcg (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten) die rechtstreeks verrekend wordt via de 4-wekelijkse CAK factuur. Voor inwoners zijn er naast de Wtcg nog andere mogelijkheden van tegemoetkomingen in de vorm van o.a. kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, zorgtoeslag via de Belastingdienst. Daarnaast is er voor inwoners die ondanks bovenstaande hun inkomen zien dalen tot onder de 120% van de bijstandsnorm een mogelijkheid tot categorale bijzondere bijstand voor compensatie van de eigen bijdrage Koepelorganisatie Zorg Gemeente Sluis2

Afrekeningprioriteit gemeente Bij het afdragen van de voor AWBZ en WMO totaal geïnde eigen bijdragen heeft de gemeente (WMO) prioriteit boven de AWBZ Handhaving eigen bijdrage Om bewoners blijvend bewust te maken van de kosten van hulpmiddelen en diensten is het vragen van een eigen bijdrage gerechtvaardigd, temeer oneigenlijk gebruik te voorkomen Koepelorganisatie Zorg Gemeente Sluis3

Koepelorganisatie Zorg Gemeente Sluis Communicatie. Aandacht voor voorlichting over eigen bijdragen AWBZ-WMO aan burgers. Deze blijkt in de praktijk onduidelijk en onvoldoende te zijn. Voorgesteld wordt informatiesessies te organiseren voor diverse doelgroepen door de commissie Burgercontact 4

Ondersteunende Begeleiding. Als gevolg van pakketmaatregelen AWBZ vervalt de indicatie per 1 januari 2010 voor Ondersteunende Begeleiding voor de categoriën :  Somatiek  Psychosociaal Het gaat in de gemeente Sluis om ca. 100 burgers die dit treft.  Somatiek betreft met name ouderen.  Psychosociaal betreft o.a. dak- en thuislozen, slachtoffers huiselijk geweld en ontregelde huishoudens. Problemen welke zullen ontstaan bij ouderen in de categorie somatiek zijn met name vereenzaming. Problemen welke ontstaan in de categorie psychosociaal zullen zich met name voordoen bij de ontregelde huishoudens Gemeente dient een vangnet te bieden in het kader van de WMO Koepelorganisatie Zorg Gemeente Sluis5

Financiering hulpmiddelen. Gebruikers met één hulpmiddel zonder verdere aanspraak op AWBZ of WMO hulpmiddelen kunnen in sommige gevallen goedkoper uit zijn door aankoop van het hulpmiddel voor eigen rekening. Huidige leasearrangement is relatief duur, een rentepercentage van 12% bovenop de wettelijke rente. Tevens wordt onderhoud meegefinancierd, is op zich niet relevant gezien de levensduur van de hulpmiddelen (5 jaar). Overheveling hulpmiddelen vanuit AWBZ en WMO naar zorgverzekeraars. Advies aan gemeente is te lobbyen voor behoud van de hulpmiddelen binnen de WMO. Burger kan dan bij één loket blijven voor aanvraag van hulpmiddelen Koepelorganisatie Zorg Gemeente Sluis6