Rauw en troosten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Deze TANTRA komt uit India.
Advertisements

Plaatje vrienden op een bank
Een echte vriend is iemand die vooruit stapt wanneer de rest
De beroemdste persoon die er is …
Vriendschap voor het leven
Laatste zondag van het kerkelijk jaar
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Lees aandachtig deze boodschap, heel belangrijk !
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Ik droomde dat ik een interview had met God.
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Bijbelverhalen voor kinderen in de township
Echte vrienden.
Verbonden.
Indien je vóór mij zou sterven,
Godsdienst.
Wiegendood Oorzaak van verdriet of trauma?
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Benieuwd naar wie ik ben ...
Zou dat GOD… kunnen zijn?
Wijze woorden voor 2011.
Voor een lieve vriend of vriendin
ZACHTE WOORDEN VOOR DE OUDERS ….
Aan een buitengewoon persoon!
Echt of nep?.
Lieve zoon/dochter ....
WELKOM OP TOV!.
Dierenwereld door Jeanne en leo door Jeanne en leo.
Lees aandachtig deze boodschap, heel belangrijk !
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Wie ik ben.
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
WAT EEN GOD! JESAJA 63:7-9; 64:3; 65:1,2.
Omgaan met kinderen die een verlies hebben geleden Herma Bode
Kankerspoken Drs. C.M. Kleverlaan psycholoog, programmamaker, auteur
Godsdienst.
Nachts am Wolgastrand - Die Flippers
Advent 2014 Logo school.
ADVENT 2014.
Bruggen bouwen, is elkaar vertrouwen.
Jij, God en je kind.
Vrienden en vriendinnen
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm – 06/2010
Vriendschap.
Door te denken, te hopen en te geloven, kom je vaak het grote verdriet te boven. Muziek : Helmut Zacharias – Tanzen Möcht’ Ich.
Om soms eens dieper over na te denken
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Rouw & Verlies Les 3.
Vandaag is het 4e thema van het project aan de beurt. Het gaat over verdriet in huwelijken en gezinnen. Soms gaat het helemaal niet goed in een huwelijk:
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Beste vriend(in) Muziek : Francis Goya “Blue Moon”
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Een tikkeltje f i l o s o f i e (niet klikken).
V. Wij danken voor de doop van Sep en van Jurre. Wij bidden voor hun ouders, Eric en Tannita, en Wijjert en Monique, met Matthijs. Zegen deze ouders en.
Erop of eronder!  Jakob heeft Gods stem verstaan (31: 3)  Hij laat zich ook leiden door angst  Angst van buitenaf (Laban)  Angst van binnenuit: hij.
Eenzaamheid Wat is het en is er iets aan te doen?.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
De preek gaat over: Lukas 24: Voorlezer: Jan Dees Voorganger: Ds. J.F. Harmanny te Hoek Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Eerste.
“Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Matteüs 25, 40 Woord.
Diverse spreuken en gezegde`s
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Mijn lieve kind,.
Mogelijke Jezusbeelden
Transcript van de presentatie:

Rauw en troosten

Stellingen, mee eens of mee oneens? Waarom? Elk afscheid leidt tot een beetje rouwverwerking. Je komt nooit echt door rouwverwerking heen. Gods kinderen lopen niet vast in rouw. Bij rouw kun je elkaar niet echt helpen.

Afscheid nemen Elke verlies of afscheid – klein of groot - levert gevoelens van rouw op. Zoals: Verlies van gezondheid Echtscheiding Krijgen van een gehandicapt kind Baan kwijt raken Nooit moeder worden Een overlijden

Prijs Rouw is rauw Rouw is geen ziekte of psychische stoornis Iemand kan wél in zijn verdriet vastlopen Rouw is de prijs van liefde

Gevoelens van ‘rauw’ na verlies 1. schok en ontreddering 2. zoeken naar nieuw evenwicht a) zichzelf voor de gek houden b) depressiviteit c) angst d) schaamte e) opstandigheid f) zich groot houden g) kwetsbaarheid t.o.v. medemensen h) berusting 3. vinden van nieuw evenwicht

Verlies Wie zijn ouders verliest, verliest zijn verleden Wie een broer of zus verliest, verliest een deel van zijn jeugd. Wie een kind verliest, verliest zijn toekomst. Elk verlies en elk verdriet brengen een eigen rouwproces met zich mee

Gevaren voor mensen met verdriet vluchten in nieuwe relaties na verlies van de partner het nemen van onomkeerbare beslissingen te veel of te weinig steunen op anderen wegvluchten in namaak-troost (alcohol, werk, shoppen, sociale media e.d.) blijven steken in beklag

Onze opdracht Veiligheid en vertrouwen bieden, waardoor iemand zich in het hart durft te laten kijken. Ruimte bieden om te rouwen (geen gevoelens onderdrukken of ‘wegpraten’). Troost bieden (Jes.66:10-14). Hoop geven (laten zien dat leven de moeite waard is). Op een eerlijke manier spreken over God en het verdriet.

Niet te snel wennen Omstanders zijn na drie maanden gewend aan de nieuwe situatie, rouwenden dan nog láng niet. Stop de bezoeken niet te snel. Stop niet te snel met vragen hoe het gaat (méén dat dan wel!) Een rouwproces duurt normaal 1-5 jaar. Blijf de naam van de overledene noemen!

Wie een rouwende bezoekt wil als het goed is… zich verplaatsen in de ander en niet troostend tegenover de ander staan (op de dag van overlijden zeggen ‘Hij heeft het nu beter!’ kan heel verkeerd vallen!) gemeenschap, een wij-gevoel bieden vooral luisteren, ook al valt de rouwende in herhaling (elke keer als de rouwende kan praten, ordent hij zijn gedachten en gevoelens weer een beetje).

Soorten troost afleidende troost luisterende troost meevoelende troost instrumentele troost innerlijke troost gelovige troost

Troost bieden Troosten kan op veel manieren. Hoe hangt van de soort relatie af. verhalen aanhoren (b.v. ook door foto’s te bekijken) aanraken, aankijken verzorgen een geschenk geven samen eten samen ergens naartoe gaan

Troost bieden Samen iets doen: naar muziek luisteren, een spelletje doen, ‘klussen’ samen creatief vormgeven aan gevoelens stimuleren iets nieuws op te pakken samen uit de bijbel lezen, bidden en / of zingen mensen met verdriet ergens voor inschakelen aandacht geven op bijzondere dagen

Joh. 1:33vv en Rom. 12:15 De mooiste troost is wanneer iemand deelt in het gevoelsleven van de verdrietige mens. Als dat niet gebeurt, is gelovig troosten holle praat.

Gevaren voor troosters onnatuurlijk troosten tijdelijk troosten te vroom troosten goedkoop troosten (vrienden van Job) zeggen: 'Kom eens bij ons op de koffie', of 'Ik zal eens bij u langskomen', en niet direct een afspraak maken.

Gevaren voor troosters troostmoeheid helpen om zichzelf te bevredigen en daardoor betuttelend optreden vanuit zichzelf troosten, in plaats van uit de ander (‘als ik u was, zou ik…’; ‘dat had mijn moeder ook en die zei altijd…’)

Lotgenoten Lotgenoten worden niet vertel- of troostmoe. Denk aan kringen voor rouwdragenden maar ook voor anderen die verdriet kennen. Er zijn ook mensen die daar juist geen behoefte aan hebben. Respecteer dat.