De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wiegendood Oorzaak van verdriet of trauma?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wiegendood Oorzaak van verdriet of trauma?"— Transcript van de presentatie:

1 Wiegendood Oorzaak van verdriet of trauma?
Synthese van het artikel: L´HOIR Monique Pauline. Wiegendood, een traumatische gebeurtenis. In: Tijdschrift voor Ortho- pedagogiek, Kinderpsychiatrie en Klinische Kinderpsychologie, jg. 28, nr. 3, 2003. Door: Thijs Uitterhoeve BaTP AO

2 Inleiding De laatste jaren is wiegendood afgenomen, zie grafiek hieronder. Het wordt de laatste jaren niet meer als mysterieus fenomeen beschouwd maar als “te voorkomen gebeurtenis”, er wordt ook onderzoek naar gedaan. In dit artikel de resultaten van retrospectief onderzoek bij 80 wiegendoodouders Postperinatale sterfte aan wiegendood en aangrenzende categorieën in Nederland in de periode in aantallen gevallen:   (registratie Centraal Bureau voor de Statistiek)

3 Traumatische stressreacties
Rouw/Stress Belangrijke verschillen tussen rouwreacties en traumatische stressreacties Traumatische stressreacties Rouwreacties Cognities Angst Verdriet, neerslachtigheid Affect Indringende beelden van de situatie rond het overlijden en/of van de overleden baby. Beelden van en verlangen naar de overledene, zoals deze was toen hij/zij nog leefde Arousal Een sterke respons op dreiging, is bang voor nieuwe trauma’s Op zoek naar de overledene, richt zich op die persoon L´HOIR Monique Pauline. Wiegendood, een traumatische gebeurtenis. In: Tijdschrift voor Ortho-pedagogiek, Kinderpsychiatrie en Klinische Kinderpsychologie, jg. 28, nr. 3, 2003.

4 Herkennen van stress Stress? Rouw?
Belangrijk voor hulpverleners en therapeuten om goed het verschil te herkennen tussen stress en rouw. Normale reacties in beide gevallen: - indringende beelden - nachtmerries - verhoogde waakzaamheid - krachtige impulsen om pijn te onderdrukken In het geval van PTSS houden de reacties vaak langer aan. Stress? Rouw?

5 Hulp aan wiegendoodouders
Het belang van afscheid nemen Het zelf wassen van de kleertjes Baby thuis opbaren Foto´s nemen

6 Andere kinderen Wiegendood heeft ook grote invloed op broers of zussen. Omdat hun reacties soms moeilijk te begrijpen zijn: veel aandacht aan besteden. Laat verdriet zien, steek het niet weg! Zoveel mogelijk eerlijkheid tegenover andere kinderen: vertel ze geen leugens of sprookjes over de dood van hun kleine broertje/zusje Veel ouders willen een volgend kind na wiegendood; bijstand van arts in dit geval! Hevige gevoelens komen ook jaren nadien weer terug bij tweede kind.

7 Luisterend oor Wiegendood heeft een grote invloed op werkomgeving van de ouders : reacties van collega´s op het werk kunnen steunend zijn. Let op contraproductiviteit! Zoals: - Denk er maar niet teveel aan… hard werken is een goede remedie… Rouwende mensen hebben grote behoefte aan openheid en ruimte voor hun verdriet

8 Preventie

9 Conclusie Omdat wiegendood lang een mysterie is geweest is het nu belangrijk dat hulpverleners over kennis van wiegendood beschikken dat gebaseerd is op degelijk onderzoek. Het grootste gedeelte van wiegendoodouders leidt niet aan een posttraumatische stressstoornis. Toch is het belangrijk dat hulpverleners, en ieder ander die in aanraking komt met wiegendoodouders, op de hoogte zijn van de reacties die zich voordoen na een trauma. Alsook van de manieren om ze te helpen.


Download ppt "Wiegendood Oorzaak van verdriet of trauma?"

Verwante presentaties


Ads door Google