‘Plusleerlingen’ Omgaan met intelligente en begaafde leerlingen in de rekenles Robert Timmermans.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Meer(hoog)begaafde leerlingen ‘in kaart’
Advertisements

Hoogbegaafdheid: Een Uitdaging!
(Hoog) Begaafdheid In-Zicht
voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften
Psalm 86 : 6 Leer mij naar Uw wil te hand’len, ‘k Zal dan in Uw waarheid wand’len; Neig mijn hart, en voeg het saam, Tot de vrees van Uwen Naam. Heer’,
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
(Hoog)begaafde kinderen uitdagen met de Techniek Torens
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
Karen van Hulten Rekenen in groep 1 en 2 Bijeenkomst 5: pientere kleuters, groepsplannen, planning en organisatie in de klas.
Bijeenkomst 26 mei 2011 avondbijeenkomst. Verleden  Materialen dekten niet de gevraagde leerstof  Nieuwe inzichten over de opbrengsten van de montessorimaterialen.
Welkom in groep.
Dalton middelen Op Daltonschool de Kleine Kapitein.
INFORMATIE-AVOND VERBREDINGSPROJECT KLAS OPENING / VOORSTELLEN 19.40VERBREDING ALGEMEEN 20.20PAUZE 20.30VRAGEN 21.00SLUITING.
Op de informatieavond Afstemming(HGM) Wereld in Getallen Alpe DuZes Welkom.
Eurekagroep: onderwijs aan begaafde kinderen
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
De betere rekenaar Stellingen: Geel: waar Rood: niet waar.
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Informatie- avond groep 6
Openbare Jenaplanschool de Buizerd
Actieonderzoek instructietafel.
Deel anders, mijn organisatie
Infoavond groep 4.
Ervaringen in de praktijk
Informatie-avond groep 1-2 September 2014
Onderwerpen van deze avond
Hoogbegaafde kinderen vereisen eigen aanpak!
. Reacties tot nu toe………………………….. Veenlab. . Waaruit bestaat de pilot? Veenlabproject: Veenlab kennisrotondeproject. Veenlabmethode: de methode waarmee.
ONDERWIJS AAN (POTENTIEEL) BEST PRESTERENDE LEERLINGEN
Informatieavond groep 8
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
 Inloop van maandag t/m donderdag 8.15 – 8.30  ‘s Middags mogen de kinderen fruit meebrengen  Gymles: Maandag- en donderdagmiddag ( ) sporthal.
Informatieavond 14 september 2015 Uitleg Groep 0/1 Schooljaar
Informatie voor ouders van de van Randwijkschool.
WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND VAN GROEP 3-4. Even voorstellen Op de maandag, dinsdag en vrijdag staat juf Janneke voor de klas. Op woensdag en donderdag.
Welkom Ouderbijeenkomst De Moespot 28 mei 2015 Bedoeling en programma 1. Ouders zijn geïnformeerd over: De activiteiten die team en directie hebben ondernomen.
Conferentie Bijzonder Begaafd.  Opgericht in 1989  Psychologisch Adviesbureau  Assessment Center  Opleiding & Training  Hoogbegaafdheid PONTE organisatie.
QUICKSCAN BELEID. HELP!!  leerling moet er zelfstandig mee aan het werk kunnen.
Een doorgaande lijn VVE-PO in de praktijk Hoe wordt er vorm gegeven aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs? Door:
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
Basisschool het Schrijverke dinsdag 13 maart 2007 Informatieavond: Hoe realiseer je als school aanbod voor hoogbegaafde leerlingen?
Welkom!. Een voorstellen: Een voorstellen: Even voorstellen.
Projecten van de Universitaire lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Omgaan met verschillen in de klas.
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
Voorlichtingsavond groep 8 Schooljaar Welkom Voorstellen Planning.
Welkom in groep 4. Voorstellen Ilze Arts: maandag, dinsdag en om de woensdag. Marian van Rengs: om de woensdag, donderdag, vrijdag.
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
Informatieve ouderavond Inrichting schoolorganisatie Th.J.Rijkenschool
Een doorlopende leerlijn van VVE naar PO Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs vormgegeven? Door:
Successen na 5 jaar BAS Van toen naar NU Een kleine greep………
Een voorafje… Komkommers bestaan voor 99% uit water, en voor 1% uit komkommervlees. Een groenteman zet ‘s ochtends 200 kg komkommers in de zon. ‘s Avonds.
Welkom op de informatieavond van groep 5a
Ouderbijeenkomst 20 juni 2017
Passend onderwijs.
Snappet.
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Informatieavond groep 6a
Koningin Julianaschool,
Informatiemorgen schooljaar
Welkom in groep 4 Voorstellen Oudercontact Verjaardagen Nieuwsbrief
Elvie Pepper 29 maart 2019.
PowerPoint Taal Bijeenkomst 4: Onderwijsaanbod formuleren
Kick off Hoogbegaafdheid in Passend Onderwijs
‘Kansen voor alle kinderen’ Inzet extra middelen
Profiel van een plusleerling
PowerPoint Taal Bijeenkomst 4: Onderwijsaanbod formuleren
Scholenmarkt 17 mei 2017 OBS ‘t hout.
Welkom bij de informatieavond van groep 8
Transcript van de presentatie:

‘Plusleerlingen’ Omgaan met intelligente en begaafde leerlingen in de rekenles Robert Timmermans

Inhoud: Even voorstellen Aanleiding tot onderzoek Onderzoek Conclusies Plan van aanpak Stand van zaken Discussievraag Afsluiting

Even voorstellen… Groepsleerkracht van groep 5/6 Rekencoördinator sinds juni 2014 Bestuurslid NVORWO sinds september 2015

Aanleiding tot onderzoek Hoge resultaten op methode- en citotoetsen Investeringen in uitdagend materiaal Ontbreken van duidelijk beleid

Onderzoek Onderzoek in de praktijk (enquête en groepsbezoeken) en theorie aan de hand van vier vragen: Wanneer is een kind intelligent en wanneer begaafd? Welke materialen zetten we voor deze leerlingen in? Hoe worden deze leerlingen begeleid? Welke plek nemen deze leerlingen in tijdens de rekenles?

Intelligent of begaafd? De hoogintelligente leerling: De hoogbegaafde leerling: Kent de antwoordenHeeft altijd vragen Is ervaren in het van buiten lerenIs een groot gisser (probeert uit de context af te leiden) Is geïnteresseerd in objectenIs een zeer nieuwsgierig onderzoeker Is gefocust en oplettend in de les Is diep mentaal en fysiek betrokken, soms afwezig, wegdromend Houdt van simpele logicaDrijft op complexiteit Houdt van woordenHeeft vaak een ongewone, complexe woordenschat Heeft goede ideeënHeeft flitsende, gekke, onnozele en vreemde ideeën Werkt hardProbeert en test uit Beantwoordt de vragenDiscussieert in detail, is kritisch, bewerkt stellingen Presteert bovengemiddeld in de klas Kan bovengemiddeld, maar ook gemiddeld of beneden gemiddeld presteren Luistert met interesseLaat sterke gevoelens en opinies zien Leert gemakkelijkWeet het vaak al Bron: John Irvine, ‘Thriving at school’

Materiaal Leerlingen die onder de groep intelligente leerlingen vallen, werken met compacten en verrijken van de rekenles. Als verrijkingswerk maken zij de verrijkingsbladen behorende bij de methode en kunnen worden uitgedaagd met Kien, Acadin en Rekentijger (groep 3 t/m 6) of Rekentijger, Acadin en Somplextra (groep 7 en 8). Overig uitdagend materiaal kan worden ingezet voor de weektaak. Leerlingen die onder de groep begaafde leerlingen vallen, werken met compacten en verrijken van de rekenles. Als verrijkingswerk werken zij met Kien, Acadin en Rekentijger (groep 3 t/m 6) of Rekentijger, Acadin en Somplextra (groep 7 en 8). Overig uitdagend materiaal kan worden ingezet voor de weektaak.

Begeleiding In elke groep wordt eenmaal per week tijdens de inloop een overleg moment ingeroosterd voor de aanpak 3 leerlingen binnen het vak rekenen-wiskunde. Dit moet ook zichtbaar zijn in het weekrooster van de leerkracht. Het streven is om maximaal zes kinderen tegelijkertijd aan de instructietafel te hebben. Bij meer aanpak- 3-leerlingen dient er een extra moment ingepland te worden. Tijdens deze begeleidingsmomenten hebben de leerlingen gelegenheid om problemen in te brengen, waar zij tegenaan zijn gelopen. De leerkracht stelt tijdens deze momenten vragen die kinderen aan het denken zetten om zo zelf tot een oplossing te komen.

Plek in de rekenles Structurele aandacht voor de intelligente en begaafde rekenaar Veelal instructie mee laten doen, deze leerlingen zijn een meerwaarde tijdens de instructie

Plan van aanpak Het herschrijven van het document ‘Verrijkingswerk OBS de Koekoek’, zodat dit aansluit bij de in dit document geformuleerde conclusies. Het oprichten van een werkgroep rekenen. Presentatie van onderzoek aan het team van OBS de Koekoek Het opzetten van een coachingstraject door de rekencoördinator, waarbij collega’s worden gecoacht op dit onderwerp n.a.v. klassenbezoeken. Tussen- en eindevaluatie met team en MT.

Stand van zaken Structureel worden groepsbezoeken afgelegd Werkgroep rekenen is opgericht en werkzaam In alle groepen is vastgelegd wanneer de sterke rekenaars instructie krijgen Inzet van verrijkend materiaal is nu conform afspraak Begaafde rekenaars worden begeleid door de RT’er Verrijkingswerk heeft een plek op het rapport

Discussievraag Dient de begeleiding van ‘plusleerlingen’ in het rekenonderwijs nader onderzocht te worden (door de NVORWO)?

Bedankt voor de aandacht!