Smartcities & Immokrediet voor OCMW’s VVOS, 22/4/2016 Eric Vleminckx – 0475 54 66

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Besturen van de eredienst: wijzigingen in de regelgeving.
Advertisements

Dirk Bakker Hoofd Onderhoud Theater Techniek
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Van traditionele projectorganisatie naar waardeontwikkeling
De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder
1 Situatie begin 2011 • Tekort op leges • Bezuinigingen proces • ABC methode (inzicht in kosten) • Respect voor het vak en regelgeving • Systeeminnovatie.
SAMENAANKOOP SPOUWMUURISOLATIE
Beleids- en Beheerscyclus
Digitaal Sociaal Huis 21 januari Agenda VanTot 12u13uBroodjes en koffie 13u13u45VERA : Operationele impact perceel 1 13u4514u15CORVE : Stand van.
Onroerend Goed investeren en beheren
Financiële Samenwerking Basisbegrippen in het kader van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, praktijk en procedures.
Het Vlaams EnergieBedrijf
Samenwerking Provincie en VERA DSH en de Sociale Kaart DSH en de Sociale Kaart Samenwerking tussen de provincie en VERA.
netwerk organisatiebeheersing
W e l k o m. De Plaatselijke Groep en de rol van de coördinator Brussel – studiedag VRN – 22 april 2008.
Reïntegratie, dat regelen wij zelf
Samenwerking tussen OCMW en Stad Antwerpen
‘Duurzame energie’-projecten
Inleiding Waarborgfonds Sociale Woningbouw
Maarten De Groote - Vlaams Energieagentschap
Netwerk Lokale Economie 27/09/2013 Voorstelling Streekpact RESOC.
Ondernemerschap financieren Leuven, 20 november 2008.
Herstructureringsfaciliteit Sw Programma WNV december
DBFM CAMPUS TICHELRIJ SINT-TRUIDEN Stand van zaken 9 april 2008.
Voorstelling van de catalogus
VERWEVING van THUISZORG & OUDERENZORG in het Vlaamse woonzorgdecreet
Informatiebijeenkomst Duurzame Buitenverlichting op Hoendiep Donderdag 24 november 2011 Hanze Plaza Hoendiep.
Verbetering binnenmilieu Rob van der Westen Staffunctionaris huisvesting Katholieke Scholenstichting Utrecht Voorzitter werkgroep binnenmilieu, energiebesparing.
Nieuwe financieringsconstructies en PPS-transacties
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
Vastgoedforum, DeNieuweStad Presentatie
GroenPlus Woonzorgcentra 7 mei Als inleiding Vergrijzing, verzilvering, verwitting Groeiende zorgnood  Uitdagingen voor: Toegankelijke zorg Betaalbare.
Energieperformante publieke gebouwen, makkelijker te realiseren dan u denkt. Dexia Green Building Solutions Sophie Alloin, Commercial Advisor Public Real.
Het Facilitair Bedrijf (HFB) partner in overheidsopdrachten.
Stadsvernieuwing Esco als manier om gemeentelijke gebouwen energiezuinig te maken Brussel, 25 februari 2015 Als Vlaams multi-utilitybedrijf,
Samen bouwen aan de toekomst ‘Perspectief financiering’ Eric Vleminckx, Manager Real Estate Finance Brussel, 25 februari 2015.
Inleiding Vergrijzing een uitdaging voor àlle generaties
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Community Land Trust (CLT). FILMPJE CLT BRUSSEL nieuw woonmodel bedoeld voor mensen met een laag inkomen goedkoper: door enkel de woning en niet de grond.
Gemeente Delft 11 juni André Hertog Directeur N.V. IRADO.
Bouw en verbouw van een accommodatie Het bouwprocess.
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
De Afkoppeling Stappenplan Timing Wie betaalt wat? Zaken om mee te nemen Dhr. Beeckman.
”Welkom”. ”Denken en doen onder één dak” Historiek BOKO  Bedrijfspand 1961  Bedrijfspand 2006.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Businesscase vanuit een ander perspectief Herman Uffen MSc. Koplopers Archief 2020.
Welkom! Informatieavond buurtbewoners OCMW Zorgproject Campus Banneuxwijk Campus Stadspark.
Subsidie Sociale innovatie en vitale bedrijven VAPRO Subsidieadvies.
Wijkvergadering Zoersel Project woon – en zorgcentrum Zoersel Woensdag 29 april 2009.
VOORSTELLING SUBSIDIEREGLEMENT INFRASTRUCTUURWERKEN VZW’S VOOR NIET-STEDELIJKE INFRASTRUCTUUR Burgemeester en schepencollege Veerle Heeren, 13 december.
HET MEERJARENPLAN. Het MJP: Een onafscheidelijk duo 2 Het meerjarenplan 2. Financieel deel1. Inhoudelijk deel De beleidsnotaDe financiële nota.
WELKOM © Misjel Decleer SCHACHTBOKKEN -EISDEN. GEMEENTEmaasmechelen Themadagen »Bij aanvang nieuwe legislatuur: violen (bestuur/administratie) op elkaar.
Liedekerke ‘Renovatie aan huis’ Vlaams-Brabantse Klimaatgemeente.
Draaiboek Voltooiing 1. “Heb je een goede dag, geniet ervan. Heb je een kwade dag, bedenk dan dat God ook die gemaakt heeft. Hij wil eenvoudig niet dat.
Aanbesteding Storage, servers en Back up
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Doordecentralisatie-Overeenkomst
De kost van woonzorgcentra
Veranderende rol van de bouwer
Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst
Duurzaamheidsplan 26 december 2018 Algemene Commissie 17 mei 2016
Provinciaal RUP ‘stedelijke wijk Burchtdam’: is dat wel democratisch?
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
Vlabinvest: Wonen en Zorg
RenoseeC staat voor kwaliteitsvol, energiezuinig en ecologisch renoveren met professioneel advies en begeleiding, dankzij groepsaankopen, om te komen.
Twintig jaar ontwikkelingen op de Vlaamse woningmarkt
Twintig jaar ontwikkelingen op de Vlaamse woningmarkt
Transcript van de presentatie:

Smartcities & Immokrediet voor OCMW’s VVOS, 22/4/2016 Eric Vleminckx –

Agenda Smart Cities & OCMW’s Assistentiewoningen Woon-zorgcentra Administratieve centra, lokale dienstencentra Kinderdagverblijven Krediet met projectmanagement

SmartCities Energie-efficiëntie Gebiedshernieuwing Duurzame mobiliteit

4  Gelinkt aan EU2020-objectieven & strategische plannen  Projecten gerealiseerd vóór einde 2019  Geïntegreerd in stedelijk/gemeentelijk bebouwd gebied & - dienstverlening  Voorbeeldfunctie  Economisch verantwoord  Ten behoeve van lokale overheden (gemeente, OCMW, provincie)  Max. € 50 mio per project Door en voor alle lokale besturen SmartCities

Belfius-EIB-criteria - versie 25/05/2015  Publieke rusthuizen : woonzorgcentra (ROB & RVT), assistentiewoningen, centra voor kortverblijf, dagcentra en dagverzorgingscentra 5 EIB-krediet via Belfius: ontwikkelingsprojecten Ouderenzorggebouwen (nieuw en renovatie)  Eigenaar, ontlener en uitbater dient een publieke instelling te zijn  EN Deel van een strategisch plan  EN Verbetering van de dienstverlening  EN Economisch verantwoord (op basis van kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie)  EN De publieke uitbater integreert sociale criteria in de toekenning van plaatsen  EN In geval van renovatie => verbetering van de energie-efficiëntie (aantoonbaar via EPC)  Grote verbetering in efficiëntie van de administratie (op basis van kwalitatieve en kwantitieve metingen)  EN Optimalisatie van verkeerstraject voor de dienstontvanger  EN Gelinkt aan een investering in open ruimte of duurzame mobiliteit  EN Innovatie in dienstverlening of gebruikte technologie (hernieuwbaar, lighting, …)  EN Publieke raadpleging ter design-verbetering  Eigenaar, ontlener en uitbater dient een publieke instelling te zijn  EN Deel van een strategisch plan  EN Verbetering van de dienstverlening  EN Economisch verantwoord (op basis van kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie)  EN De publieke uitbater integreert sociale criteria in de toekenning van plaatsen  EN In geval van renovatie => verbetering van de energie-efficiëntie (aantoonbaar via EPC)  Grote verbetering in efficiëntie van de administratie (op basis van kwalitatieve en kwantitieve metingen)  EN Optimalisatie van verkeerstraject voor de dienstontvanger  EN Gelinkt aan een investering in open ruimte of duurzame mobiliteit  EN Innovatie in dienstverlening of gebruikte technologie (hernieuwbaar, lighting, …)  EN Publieke raadpleging ter design-verbetering Voorbeelden Criteria = SMART

Belfius-EIB-criteria - versie 25/05/2015  Gemeentehuis of stadhuis, andere administratieve gebouwen van de gemeente/stad 6 EIB-krediet via Belfius: ontwikkelingsprojecten Publieke administratieve gebouwen (nieuw en renovatie)  Deel van een strategisch plan  EN Verbetering van de dienstverlening  EN Economisch verantwoord (op basis van kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie)  EN In geval van renovatie => verbetering van de energie-efficiëntie (aantoonbaar via EPC)  Grote verbetering in efficiëntie van de administratie (op basis van kwalitatieve en kwantitieve metingen)  EN Optimalisatie van verkeerstraject voor de dienstontvanger  EN Gelinkt aan een investering in open ruimte of duurzame mobiliteit  EN Innovatie in dienstverlening of gebruikte technologie (hernieuwbaar, lighting, …)  EN Catalysator voor regeneratie of dienstverbetering  EN Publieke raadpleging ter design-verbetering  Deel van een strategisch plan  EN Verbetering van de dienstverlening  EN Economisch verantwoord (op basis van kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie)  EN In geval van renovatie => verbetering van de energie-efficiëntie (aantoonbaar via EPC)  Grote verbetering in efficiëntie van de administratie (op basis van kwalitatieve en kwantitieve metingen)  EN Optimalisatie van verkeerstraject voor de dienstontvanger  EN Gelinkt aan een investering in open ruimte of duurzame mobiliteit  EN Innovatie in dienstverlening of gebruikte technologie (hernieuwbaar, lighting, …)  EN Catalysator voor regeneratie of dienstverbetering  EN Publieke raadpleging ter design-verbetering Voorbeelden Criteria = SMART

7 U WIL ZEKERHEID OVER KOST EN TIMING U WENST PROJECTBEGELEIDING EN ADMINISTRATIEVE ONDERSTEUNING U DOET ALLES ZELF U WENST HET ONDERHOUD UIT TE BESTEDEN Financieringsmogelijkheden voor vastgoed OPLOSSINGEN OP MAAT Ocmw Wichelen

8 Financiering via klassieke lening: voorwaarden Openbaar Bestuur Met ondersteuning projectbeheer en advies tijdens de bouwfase Administratieve begeleiding (opvolging van facturen) Technische begeleiding (opzetten van het project en werfopvolging) Financiële bijstand U blijft als opdrachtgever eigenaar en bouwheer van het project en neemt de beslissingen Kenmerken Krediet met advies en project-management KENMERKEN Wichelen

9 Wat? Samenwerking met een private partner voor de realisatie van een specifiek project. DB (bestek op te stellen door externe advocaten) Met Ondersteuning projectbegeleiding, technisch, administratief en financieel. Projectmanager is contractueel met Openbaar Bestuur verbonden, onafhankelijk tov ontwerper en aannemer. Financiering aan voorwaarden Openbaar Bestuur Rol van de private partner Design, Build Resultaatsverbintenis naar timing en prijs Het constructierisico wordt door de private partner gedragen Recht van Opstal Beschrijving Link naar promotiebouw KENMERKEN Immokrediet +DB

Referenties Ocmw’s Oost-Vlaanderen gemeenteomschrijvingarchitekt SINT-GILLIS-WAASOCMW - nieuwbouw 43 flatsMarc Verstraeten LAARNEOCMW - VIPA -Rusthuis 95 bedden + 4 kortverblijvenMarc Verstraeten ZELEOCMW Zele - VIPA - Nieuwbouw WZC ‘De Meander’ (148 woongelegenheden + 8 kortverblijven)Abetec N.V. KRUIBEKEOCMW - VIPA -Nieuwbouw rusthuis 150 beddenFDA DESTELBERGENOCMW - VIPA - Rusthuis 100 beddenFerre Verbaenen BERLAREOCMW - VIPA - Rusthuis - Nieuwbouw 120 beddenMarc Verstraeten HAMMEOCMW - VIPA -Vervangingsnieuwbouw Woon- en Zorgcentum (164 bedden) en dagverzorgingscentrum (10 bedden) Abetec ZOTTEGEMOCMW-Vervangingsnieuwbouw WZC Ter Deinsbeke (127 wgh + 6 KVB + LDC + DVC 15 personen)Boeckx & Partners (overname) ZOTTEGEMOCMW-Project 4-Lokaal dienstencentrumBoeckx & Partners (overname) KRUIBEKEOCMW - VIPA - Renovatie RusthuisFDA KRUISHOUTEMOCMW - 20 sociale huurwoningen TjolleveldArchitectenbureau Dirk Coopman (overname) LOKERENOCMW - Renovatie van 5e en 6e verdieping van Rusthuis Ter DurmeArchitectenbureau De Vloedt OUDENAARDEOCMW - Nieuwbouw 25 ServiceflatsM.Verstraeten NINOVEOCMW - Nieuwbouw woonzorgcentrum (165 woongelegenheden)PSK - Overname MAARKEDALOCMW - Nieuwbouw rusthuis (43 bedden waarvan 3 kortverblijf) “Ter Gauwen”AMV Architecten en M4 (overname) LOKERENOCMW - Renovatie van 5e en 6e verdieping van Rusthuis Ter Durme - containergebouwArchitectenbureau De Vloedt LEDENieuwbouw WZC “Markizaat” met 90 woongelegenheden + 3 kortverblijvenNero bvba (overname) WaasmunsterUitbreiding WZC 't Heuverveld (30 RVT - 4 KV - 7DV)Architektenburo De Vloed/Stablo/De Klerck WICHELENUitbreiding WZC Molenkouter met 36 kamersAbetec N.V. ZELEIK - 30 Assistentiewoningen

Dankjewel voor de aandacht