G32 Roadshow Breda 25 februari 2016

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lees- en Taalproblemen
Advertisements

Flexibiliteit van omgevingswaarden
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
VDP Antwerpen 20 april 2010 Veranderingsbeheer aan de Overheid Peter Samyn FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu.
Stijn Hoppenbrouwers Software Engineering les 1 Algemene inleiding en Requirements Engineering.
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
Toekomst Omgevingsrecht
Op weg naar de Omgevingswet
Workshop creatief brainstormen
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
Studie en opleiding Vrije tijd Groei en gezondheid Relaties
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
 Een uitvoerder is ongeveer de baas als er iets gebouwd moet worden. Hij/zij regelt de plannen en zorgt voor alle benodigheden. De uitvoerder werkt.
Samenwerken = meerdimensionaal schaken
Marketing Ir Adriaan Walraad MBA. huishoudelijkheden  4 Opdrachten (10% van eindcijfer)  Donderdag ervoor in mijn postvak  Te laat = 5 (of lager) 
2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws.
Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO – Omgevingsvergunning)
Leren: wat houdt ons soms tegen...?
Vrijwillige risicoacceptatie door gebiedsgerichte milieunormen Bijeenkomst ‘Vrijwillige risicoacceptatie’ Madurodam 27 februari 2014 Prof. dr. ir. Arjan.
Doorwerking van MER in ruimtelijke besluiten in NL
“Een samenwerkingsverband van mensen in formele functies die met behulp van regels en middelen een gemeenschappelijk doel realiseren”. ORGANISATIE Mensen.
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
Diversiteit in de techniek Niet vanzelf, wel vanzelfsprekend Sjiera de Vries.
(investerings-) initiatief
Samen sterk in verandering
Besluiten omtrent ruimtelijke ontwikkelingen 15 casussen als voorbeelden.
IMPACT OMGEVINGSWET Nu al aan de slag!
Project Architectuur en Beheer BI2-DT en Inf2-DT Module CMIPRJ25DT George Pluimakers en Jacques Wetzels Studiejaar 2010/2011 Opdracht 3.
Beelden van de toekomstige samenwerking
3 februari 2016 Roadshow omgevingswet
Roadshow Omgevingswet Deelsessie Gezondheid en omgevingsplan
KERNINSTRUMENTEN RijkOmgevingsvisie Programma AMvB Instructies Projectbesluit Omgevingsvergunning ProvincieOmgevingsvisie Programma Verordening Instructies.
Raadspresentatie Ruimtelijke Ordening een korte inleiding op het beleidsterrein.
Omgevingswet en gezondheid Myrtille Verhagen-Timmers Senior Beleidsadviseur Gezondheid Provinciale Raad Gezondheid Juni - juli 2015.
MODERN BOEREN OP OUDE HOEVES even voorstellen 3 partners proces; nieuwe samenwerking expeditie ruimte.
Wat is een bestemmingsplan: Een voor de gemeente en burgers bindend plan waarin is vastgelegd welke functies waar zijn toegestaan. De bestemming verwijst.
Waarom een nieuwe Wro? De huidige Wet op de Ruimtelijke Ordening dateert van 1965 en is door de vele herzieningen onoverzichtelijk geworden. Uitgangspunten.
Visies Buitengebied en bebouwde kom Leusden 21 jan 2016.
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Organisatiemet zelfsturende teams  1. Waarom  Mensen willen graag zelf beslissingen nemen en (mede)verantwoordelijk zijn  Direct in overleg met de.
OMGEVINGSWET Kansen en randvoorwaarden Joyce Nellissen Adviseur 29 september 2015 Vakgroep GGB.
Kansenkaart geluid Discussie over de kansen voor geluid in het omgevingsplan Arthur Kramer Chrétienne Verhoeff Schakeldag 21 juni 2016.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
Omgevingsplan Rijnhaven Oost Brug naar de Omgevingswet.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
De Omgevingsvisie Opzet in hoofdlijnen, juni 2016.
Bodem in de Omgevingswet
Hoofdlijnen Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Informatiemarkt 6 oktober 2011.
Beginnen is een kwestie van doen
Party-cipatie. Hoe participatie Omgevingswet nuttig én leuk wordt
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
mr. dr. Harm Borgers 14 november 2016
Wegen van waarden en randvoorwaarden
HELP! Beren op de omgevingsweg
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Workshop Belangen van Netwerken
Problemen of kansen ? Verstedelijkingsdruk wonen / werken recreatie
Omgevingswet en Gezondheid
Werkvorm Vergaderen op kleur.
Eigen Initiatief Model
Omgevingsvergunning in de Omgevingswet
Project Handvatten Omgevingsplan
Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet
Omgevingswet en participatie
De vier AMvB’s bij de Omgevingswet
Leegstand en regionale samenwerking
Dyslexie Spreekbeurt november 2016.
Grip op beleidswaarden
Erfgoed in de Omgevingswet: Technische toelichting bestemmingsplan Amstelwijck 19 juni 2019.
De Omgevingswet en erfgoed principes en participatie
Transcript van de presentatie:

G32 Roadshow Breda 25 februari 2016 Wim Tijssen

Omgevingswet (Ow): reikwijdte omgevingsplan (OP) én bestuurlijke afwegingsruimte De 2 zijden van 1 medaille

Reikwijdte OP

Van -> via -> naar Van ‘goede ruimtelijke ordening’ (WRO) -> Via ‘verantwoord woon- en leefklimaat’ (Wro) -> Naar fysieke leefomgeving onder de Ow met als Conclusie: van meersporigheid naar verbreed enkelspoor

“Onder moeders paraplu liepen eens veel kindjes …..” Waarbij de andere regels uit de verordeningen gemodelleerd worden naar het bestemmingsplan met de vraagstukken van BZK / VNG als gevolg: appellabiliteit, interventie-instrumenten enz. Laatste niet aan de orde want beperkt tot alleen de evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Songtekst Onder moeders paraplu Liepen eens twee kindjes Hanneke en Janneke Dat waren dikke vrindjes En de klompjes gingen van klik-klak-klik En de regen deed van tik-tak-tik Op moeders paraplu Op moeders paraplu Toen kwam Jan de wind erbij Die joeg eerst heel zoetjes Toen al hard en harder maar De regen in hun snoetjes En Jan de wind die rukte en trok En op en neder ging de stok Van moeders paraplu Van moeders paraplu Maar Hanneke en Janneke Dat waren flinke klantjes Die hielden stijf de paraplu In allebei hun handjes En ze lachten blij van hi-ha-hi En ze riepen: Jan, je krijgt 'm nie nie nie 't is moeders paraplu 't is moeders paraplu

Regel triptiek Moeten in OP: fysieke leefomgeving, plaatsgebonden en zaaksgerelateerd Mogen niet in OP: idem, tenzij burgemeester bevoegd gezag Kunnen in OP: (ged.) fysieke leefomgeving, plaatsgebonden en persoonsgerelateerd

Bestuurlijke afwegingsruimte Instrumenteel en qua planproces

Flexibiliteitsinstrumenten Instrumenteel Flexibiliteitsinstrumenten

MvT Pagina 239 en 240: 11 instrumenten! Voor elk wat wils: gebiedsgericht maatwerk

Binckhorst Den Haag / Rijnhaven Alphen aan de Rijn: mengpaneel

Planproces Strategisch omgevingsmanagement (SOM): - Vergroten taart én - Van standpunten naar belangen

Het vergroten van de taart Verbind de 9 cijfers door 4 aaneengesloten lijnstukken: "We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them“; Albert Einstein

Het vergroten van de taart Verbind de 9 cijfers door 4 aaneengesloten lijnstukken: "We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them“; Albert Einstein

Waarom een (vergrote) taart: relatie met reikwijdte OP

Omdenken

Van standpunten naar belangen Hoe 100 sinaasappelen te verdelen tussen twee personen die elk voor zich 100 sinaasappelen willen hebben????? De geurproducent is alleen geïnteresseerd in de schillen, terwijl de sapproducent alleen geïnteresseerd is in het sap. Beide belangen zijn te verzoenen door de sinaasappelen te schillen en vervolgens uit te persen. Mediation zou kiezen voor ieder 50 sinaasappelen. Waarom vraag is dus belangrijk. Daardoor zicht op het belang achter het standpunt waarmee standpunten kunnen veranderen omdat begrip getoond kan worden voor het belang.

Van standpunten naar belangen: relatie met vergrote taart S = standpunt B = belang W&N = waarden en normen

Onlosmakelijkheid Van standpunten naar belangen Vergrote taart Reikwijdte OP

Het werkt: Stad en milieu / Crisis- en herstelwet! Van de 25 experimenten hebben 22 projecten geen gebruik hoeven te maken van stap 3 “je hebt stap 3-besluit of een vergelijkbaar instrument nodig als “geestverruimend middel”. Dat zorgt ervoor dat je begint aan een lastig project, investeert in het planproces, kijkt naar de bestaande mogelijkheden, creatief bent met het ruimtelijke ontwerp enz. enz. En vervolgens blijkt stap 3 niet nodig. Winst omdat je het project toch kunt realiseren, met een optimale kwaliteit, zonder veel gedoe door afwijking van milieunormen, met draagvlak van alle betrokken partijen. Iedereen blij.” Ha Wim,   Pas op dat je alleen Stad & Milieu als bewijs aanvoert (ook omdat dit instrument verdwijnt bij de Ow). De Chw (verdwijnt natuurlijk ook straks) biedt vergelijkbare ervaringen. Check eventueel feitenmateriaal even bij Monique Arnolds. Wat betreft Stad & Milieu: 2 stap 3-besluiten tijdens de experimentele fase met 25 projecten (Den Haag en Arnhem); 1 stap 3-besluit tijdens de experimentele fase (Vlaardingen) dat is gesneuveld bij de Raad van State; 22 projecten waarbij tijdens de experimentele fase door toepassing van stappen 1 en 2 geen stap 3-besluit nodig was (hoe het daarna is gelopen, weet ik niet); handvol stap 3-besluiten in de fase van de generieke Interimwet stad-en-milieubenadering, die nog steeds geldt. Precieze aantal weet ik niet, maar veel zijn het er niet. Ik zou even googelen. Hoofdconclusie: je hebt stap 3-besluit of een vergelijkbaar instrument nodig als “geestverruimend middel”. Dat zorgt ervoor dat je begint aan een lastig project, investeert in het planproces, kijkt naar de bestaande mogelijkheden, creatief bent met het ruimtelijke ontwerp enz. enz. En vervolgens blijkt stap 3 niet nodigJ Winst omdat je het project toch kunt realiseren, met een optimale kwaliteit, zonder veel gedoe door afwijking van milieunormen, met draagvlak van alle betrokken partijen. Iedereen blij. Bla, bla … Pas ook op dat je met je verhaal de flex-instrumenten van de Ow niet teveel relativeert. Niet handig voor ons/jou, en ook niet terecht. Zeker als je weet dat flex 1 van de centrale thema’s van de Ow is, met name ook voor gemeenten. Kun je hier wat mee? Groet, Theo

Het werkt: grenscorridor N69!

En wat betekent dit voor: Organisatie Sturingsmodellen Medewerkers Planprocessen

En wat betekent dit voor de organisatie

En wat betekent dit voor het sturingsmodel

En wat betekent dit voor de medewerker

En wat betekent dit voor het planproces

Tot slot

Reikwijdte en afwegingsruimte: de 2 zijden van 1 medaille!? Hoe groter de reikwijdte van het OP, hoe groter de bestuurlijke afwegingsruimte in het proces Het spel (planproces: SOM) van de Ow is net zo belangrijk als de knikkers (regels: flexibiliteitsinstrumenten) van de Ow Alleen gaat het sneller, samen kom je verder

En dan helemaal tot slot

De Andere Overheid: anders denken, anders doen en bedenk tenslotte ….. “En in het centrum ook al van de tekentafel Gevallen bras van architecten met een wafel Die groter is dan hun talent. Alles naar plan En doorgerekend tot zover men tellen kan Iets bouwen dat is niets aan toeval overlaten Geen ongebruikt gebied, geen hoeken en geen gaten Waar voelt de mens zich vaak het lekkerst in zijn vel Op een niet bedacht terrein, ontstaan zonder model”. Jace van de Ven, stadsdichter Tilburg