De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Methodiek: Plancyclus Wie zijn jullie? Hoe planmatig werk of studeer jij? Geef jezelf een cijfer tussen 1 en 5.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Methodiek: Plancyclus Wie zijn jullie? Hoe planmatig werk of studeer jij? Geef jezelf een cijfer tussen 1 en 5."— Transcript van de presentatie:

1 Methodiek: Plancyclus Wie zijn jullie? Hoe planmatig werk of studeer jij? Geef jezelf een cijfer tussen 1 en 5.

2 Programma Wat regels van mij en afspraken met elkaar De actualiteit Handleiding doornemen Plaatsbepaling plancyclus Eerste kennismaking met de plancyclus Eerste oefening

3 Waarom de plancyclus om de reflex af te leren: er is een probleem, ik moet direct iets doen om kinderen, jongeren en ouders de juiste hulp of ondersteuning te kunnen bieden om collega’s, samenwerkingspartners en de overheid duidelijk te kunnen maken waarom je een bepaalde interventie inzet idem om het aan de cliënt duidelijk te kunnen maken

4 Andere cycli De empirische cyclus = onderzoek, dus komen tot kennis vermeerdering De diagnostische cyclus = therapie, dus komen tot een verantwoorde aanpak De regulatieve cyclus = vergelijkbaar met de Plancyclus, maar dan in alle situaties

5 Hoe ziet de plancyclus er uit? Oriënteren Diagnosticere n Plannen Uitvoeren Evalueren

6 De fasen overgangen Oriënteren eindigt met probleemdefinitie. Probleemdefinitie leidt tot hypothesen. Diagnosticeren (onderzoeken van hypothesen) eindigt met diagnose, of liever analyse. Diagnose/analyse leidt tot doelen. Doelen vormen start voor Handelingsplan. Plannen eindigt met schema of plan voor uitvoering. Uitvoeren loopt over in evaluatie. Evaluatie kan leiden tot nieuw signaal, nieuwe diagnose of nieuwe kennis.

7 Waar is het mis gegaan? Kijk naar deze documentaire.documentaire Waar in de plancyclus is het mis gegaan? Terug naar het begin: hoe zouden jullie het aanpakken?

8 Groepjes samenstellen Ga weer in dezelfde groepen staan als aan het begin van de les. Hoe zou de ideale indeling van groepjes er uit kunnen zien?

9 Aan de slag met John Lees de casus goed. Jullie zijn de pedagoog/pem en moeten met dit gezin aan de slag. Hoe doe je dat volgens de plancyclus? Welke stappen moet je nemen?

10 John John is 4 jaar en enigs kind. Hij is goed gezond. Zijn beide ouders werken part-time. Twee jaar geleden is een stoornis in het autisme spectrum bij hem geconstateerd. Zijn ouders hebben in de loop van de jaren handvatten ontwikkeld om met het moeilijke gedrag van hun zoon om te gaan. Voordat hij aan een activiteit (dit kan ook eten of aankleden zijn) begint, spreken ze dit met hem door en geven hem instructies. Zij geven zo woorden aan zijn te verwachten belevingen en helpen hem zo zijn gedachten te ordenen. Vaak schieten ze hier mee raak. Op school is en blijft hij een eenling. Hij maakt moeilijk contact met andere kinderen en gaat zijn eigen gang. Andere kinderen kunnen zich daar aan storen, maar dat lijkt John niet te deren.. Als de leerkracht hem met zachte drang stimuleert om iets samen met andere kinderen te doen, is Leiden in last. John protesteert met veel misbaar. Uiteindelijk mag hij toch op zichzelf werken of spelen. Als de emoties hoog oplopen, is John moeilijk te kalmeren. Bovendien is John heel onzeker na een klassikale instructie, hij vindt het moeilijk om met zijn werk te beginnen. De leerkracht heeft echter niet altijd tijd en rust om hem individueel instructies te geven op de manier die hij kan begrijpen. Hij dreigt hierdoor een leerachterstand op te lopen. De ouders van John maken zich nu vooral zorgen over de sociale ontwikkeling van John. Zij bespreken dit met een pedagoog.

11 Afronding Vragen tot nu toe? http://educatie-en- school.infonu.nl/samenvattingen/70452-de-plancyclus-in- het-sociaal-agogisch-werk-een-samenvatting.html http://educatie-en- school.infonu.nl/samenvattingen/70452-de-plancyclus-in- het-sociaal-agogisch-werk-een-samenvatting.html Beantwoord de eerste 3 fasen ahv de samenvatting van de link Lees hoofdstuk 1, 3 en 4 uit het boek De Plancyclus. Bereidt vragen voor je klasgenoten voor (mail ze mij alvast). Houdt de kranten en tv in de gaten op actualiteit.


Download ppt "Methodiek: Plancyclus Wie zijn jullie? Hoe planmatig werk of studeer jij? Geef jezelf een cijfer tussen 1 en 5."

Verwante presentaties


Ads door Google