De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Human Anatomy & Physiology, Sixth Edition Elaine N. Marieb PowerPoint ® Lecture.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Human Anatomy & Physiology, Sixth Edition Elaine N. Marieb PowerPoint ® Lecture."— Transcript van de presentatie:

1 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Human Anatomy & Physiology, Sixth Edition Elaine N. Marieb PowerPoint ® Lecture Slides prepared by Vince Austin, University of Kentucky 24 Voeding Samenstelling en chemische eigenschappen Deel 1

2 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Voedingsmiddelen  Voedingsmiddel = alles wat door de mond naar binnen gaat = eten = voedsel  Voedingsstof = onderdeel van een voedingsmiddel  Macro nutrienten – koolhydraten, vetten, en eiwitten  Micro nutrienten = sporenelementen: – vitamines en mineralen

3 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Amerikaanse voedingswijzer Figure 24.1 granen Groentes en fruit Vlees producten Vetten en olien

4 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Nut en noodzaak van eten  Eten om voldoende brandstoffen binnen te krijgen  Herstel van beschadigd weefsel  Groei van het organisme  Aanmaak nieuwe verbindingen: hormonen, antistoffen e.d.

5 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Hoe krijg je de juiste voedingsstoffen binnen  Eten volgens de richtlijnen van goede voeding:  Weinig vetten, zouten en lege calorien  Alle voedingsstoffen in de juiste verhouding  Veel vezelstoffen  Eten volgens de voedingswijzer:  Elke maaltijd uit alle kwadranten iets!  Voldoende vocht: 2 L water per dag

6 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Koolhydraten  Zetmeel: polymeer van monosacharide glucose:  in brood, granen, meel, pasta, noten en aardappelen  Monosacharides (suikers) in soft drinks, snoep, fruit,  Glucose wordt in de cellen gebruikt om ATP te genereren (Neuronen en Rode zijn volledig afhankelijk van glucose voor hun energie)  Teveel glucose wordt omgezet in glycogeen of vet en opgeslagen (reserves)

7 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Koolhydraten  Opname voldoen voor juiste bloedglucose spiegel: 100 grams per day  Zetmeelrijk voedsel en melk bevatten naast zetmeel (polysacharide) veel vitamines en mineralen  Geraffineerde koolhydraten in het voedsel (candy and soft drinks) leveren ‘lege calorien”.

8 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Vetten  Meest bekende vetten zijn triglyceriden: in olien en vetten  Essentiele vetzuren:o.a. linolzuur moet uit het voedsel (pl+d) worden opgenomen.  Vet in voedsel zorgt voor:  Opname van vitamines uit voedsel (o.a. vit A en D)  Energieleveranciers voor levercellen en spiercellen  Wordt opgenomen in celmembranen en myelineschede

9 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Vetten  Vetreserves in bindweefsel:  Een beschermingslaag rond organen tegen o.a. beschadiging  Isolatielaag onder de huid  Reseves met hoge energie gehalte

10 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Vetten als:  Prostaglandines  Gladspierweefsel contractie  Controle bloeddruk  Ontstekingsreactie  Cholesterol stabiliseerd de membranen en is een voorloper van galzouten en steroidhormonen

11 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Vetten, gezondheid en voeding  Hogere inname bij kinderen dan volwassenen  The American Heart Association adviseert:  Maximaal 30% van alle energie moet geleverd worden door vetten  Verzadigde vetten niet meer dan 10% van alle vetinname  Niet mer dan 200 mg cholesterol per dag

12 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Eitwitten  Alle eiwitbehoefte wordt gedekt door het eten eieren, melk, melk products, vlees, en vis  Eiwitbehoefte wordt niet goed gedekt door: groentes, noten, zaden, granen en

13 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Proteins  Eiwitten leveren  Essentiele aminozuren,  Niet-essentiele aminozuren  Stikstof voor niet-eitwit-N-bevattende verbindingen  Dagelijkse opname: 0.8g/kg lichaamsgewicht

14 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Eiwitten: Synthese en Hydrolyse  Alles of niets regel:  Alle aminozuren moeten aanwezig zijn op het moment van noodzaak => geen reservers mogelijk!  Eiwitten worden als brandstof gebruiks als alle andere bronnen zijn opgedroogd

15 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Vitaminen  Organische verbinding die nodig is voor groei en goede gezondheid  Te kort leidt tot storing van de stofwisseling  Zorgen voor goede werking van stofwisseling, werken vaak als co-enzym  Alleen vitamins D, K, and B worden door het lichaam gemaakt, alle andere moeten uit voedsel worden opgenomen  Water-oplosbare vitaminens (B-complex en C) worden in het spijsverteringskanaal geresorbeerd.

16 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Vitaminen  Vet-oplosbare vitaminen(A, D, E, and K) worden aan vetten gebonden, opgenomen uit het spijsverteringskanaal  Vitaminen A, C, en E werken ook als anti-oxidanten tegen “vrije radicalen”

17 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Mineralen=zouten  7 mineralen zijn macro-elementen, deze moeten in vrij grote hoeveelheden worden opgenomen Calcium, fosfor, kalium, zwavel, natrium, chloor en magnesium  Alle anderen zijn micro-elementen

18 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Mineralen en hun rol  Taken:  kalk, fosfaat, and magnesium zouten zorgen voor de harde botstructuur  Natrium + chloride dragen bij aan de osmotische waarde van het weefselvocht and en zijn belangrijk bij de impulsvoortgeleiding.  Opname en uitscheiding moeten in evenwicht zijn i.v.m. overdosis.

19 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Metabolisme  Metabolisme = alle chemische reacties die nodig zijn om alle levensprocessen te laten voortbestaan  Cellular respiration = In de cel worden stoffen afgebroken waarbij ATP wordt gevormd  Anabolische reactie = synthese van grote moleculesn uit kleinere, dit kost E  Catabole reactie = hydrolyse van complexe structuren naar eenvoudigere, hierbij komt E vrij

20 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Stappen in de stofwisseling  Energierijke voedingsstoffen worden in drie stappen afgebroken  Vertering: voedingsstoffen worden afgebroken => opname door darmwand => bloed => weefsels  Anabole en catabole tussenproducten worden gebruikt om:  Vetten, eiwitten en koolhydraten te maken  Afgebroken tijdens de catabolic pathways tot pyrodruivenzuur en azijnzuur-CoA  Oxidatieve afbraak – voedingsstoffen worden afgebroken tot: carbondioxide, water, en ATP

21 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Stappen in de stofwisseling Figure 24.3

22 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Dissimilatie  De dissimilatie vindt plaats om Energie vrij te maken om ATP te genereren.  ATP is de universele Energie transporteur  De Energie wordt vrijgemaakt uit de geleidelijke afbraak van glucose:  Glycolyse  Aeroob: citroenzuurcylux  Anaeroob: melkzuurvergisting of alcoholische vergisting.

23 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings  Energierijke fosfaatgroep draagt fosfaat over op ADP => ATP  Vindt plaats in:  Glycolyse en citroenzuurcyclus Figure 24.4a ATP Synthese Fosforilatie van substraat

24 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Figure 24.4b Mechanisme van de ATP Synthese Oxidative fosforylatie Mbv energie uit het voedsel worden H+ naar buiten gepompt. H+ gaat door speciale kanalen weer terug (diffusie gradient), hierbij komt Energie vrij dat weer gebruikt wordt om ADP + P te koppelen tot ATP.

25 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Glucose afbraak (alle koolhydraten worden omgezet in glucose! Dit is het enige molecuul dat kan worden afgebroken om E uit te halen!) Figure 24.5

26 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Glycolysis Figure 24.6 Zie je boek voor uitleg Deel B2a

27 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Citroenzuurcyclus Figure 24.7

28 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Electron Transport Keten (redox)  Glucose wordt geoxideerd (= hier: ontrekken van H- atomen!) deze gaan:  H-ionen worden getransporteerd door de coenzymen NADH en FADH 2  Via de redox-keten wordt H+ overgedragen op zuursof,  Hierbij komt Energies vrij  Deze energie wordt gebruikt om (P i ) en ADP, te koppelen tot ATP (omdat zuurstof nodig is om de H+ de accepteren noemen we dit: oxidatieve fosforilatie

29 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Mechanism of Oxidative Phosphorylation Figure 24.8

30 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Redoxketen in mitochondrion waar langs H+ gaat en er energie bij vrijkomt. Figure 24.9

31 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Structure of ATP Synthase Figure 24.10

32 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Summary of ATP Production Figure 24.11

33 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Glycogenesis and Glycogenolysis  Glycogenesis = vorming van glycogeen wanneer er meer glucose is dan er voor de ATP vorming nodig is.  Glycogenolysis = afbraak van glycogeen als het glucose gehalte te laag is. Figure 24.12

34 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Gluconeogenese = glucose vorming  Uit niet-koolhydraten  In de lever  Voorkomt beschadiging van de hersenen bij te laag glucose gehalte en waarborgt de ATP vorming ( de hersenen zijn energievreters!)

35 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Vetstofwisseling  Vetstofwisselingsproducten worden getransporteerd door de lymfevaten chylomicrons  vetten in chylomicrons worden gehydrolyzeerd door plasma enzymen en opgenomen door cellen  Catabolisme van vetten kent twee manieren:  Glycerol pathway => pydrodruivenzuur  Vetzuur pathway => citroenzuurcyclus (eindstandige C2 molekulen worden afgesplitst en gaan als azijnzuur de citroenzuurcylus in)

36 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Lipid Metabolism Figure 24.13

37 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Lipogenese and Lipolyse Figure 24.14

38 Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Protein Metabolisme  Te veel gegeten eiwitten worden afgebroken tot hun aminozuren en deze worden:  Geoxideerd voor energie  Omgezet in vetten voor opslag  Aminozuren moeten gedeamineerd worden voordat ze oxidatieve dissmilatie kan plaats vinden.


Download ppt "Copyright © 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Human Anatomy & Physiology, Sixth Edition Elaine N. Marieb PowerPoint ® Lecture."

Verwante presentaties


Ads door Google