De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Solidariteit in het sociaal domein Regionaal verdelen van kosten en risico’s, balans en vooruitblik Ard Schilder, 5 november 2015 Tijd voor een relatie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Solidariteit in het sociaal domein Regionaal verdelen van kosten en risico’s, balans en vooruitblik Ard Schilder, 5 november 2015 Tijd voor een relatie."— Transcript van de presentatie:

1 Solidariteit in het sociaal domein Regionaal verdelen van kosten en risico’s, balans en vooruitblik Ard Schilder, 5 november 2015 Tijd voor een relatie test!?

2 Context: samenwerking sociaal domein in omgaan met onzekerheid Grote opgave voor gemeenten in sociaal domein: nieuwe taken uitvoeren met minder geld Levert risico’s op: inhoudelijk, organisatorisch, financieel Risico’s grootste in jeugdzorg, genomen maatregelen: Strakke aansturing van aanbieders (opdrachtgeversmodel) Regionale afspraken tussen gemeenten over verevening van kosten en risico’s

3 Basisafweging verevening http://www.thinkpublicadvies.nl/actueel/regionale-risicoverevening-eerste-lessen

4 Blij dat afspraken eind 2014 zijn gelukt, eerste helft 2015 radiostilte Na zomer weer aandacht, vooral waar afspraken zijn gemaakt voor 1 jaar Naar verwachting geen grote wijzigingen voor 2016, omdat we nog weinig zicht hebben op werkelijk zorggebruik Dus weinig om ons druk over te maken? Balans 2015?

5 Waar kan het mis gaan in een (samenwerkings-)relatie? Op elkaar uitgekeken Te druk met de kinderen Geen aandacht voor elkaar Geen waardering van verschillen Geen erkenning dat je elkaar nodig hebt Geen balans tussen geven en nemen ……. Opvallend: financiele problemen weinig genoemd

6 November 2015, regio Meestribbelaarsland 9 gemeenten werken samen, maar vooral omdat het moest onder tijdsdruk Afspraken snel gemaakt, maar wie er echt voor gaat? Samenwerking, maar eigen onafhankelijkheid belangrijkste Geen duidelijke trekker Weinig gesprek over risico’s, vooral druk met inkoop 2016 en eigen uitvoeringpraktijk verder op orde brengen

7 Februari 2016, regio Meestribbelaarsland Situatie 1 De verschillen in zorggebruik tussen gemeenten blijken op basis van voorlopige cijfers veel groter dan gedacht. Er zijn geruchten dat gemeente Rustroestniet de toegang niet op orde heeft. De gemeenteraad van Kleingedacht eist een deel van het onbenutte eigen budget op. Herkent u dit? Wat zou u doen?

8 Februari 2016, regio Meestribbelaarsland Situatie 2 Er komen meer facturen binnen dan voorzien, omdat de informatievoorziening in 2015 niet op orde was. Gemeente Goedbedoeld betaalt, om zorgcontinuiteit niet in het geding te brengen. Een goede controle van de facturen was echter nog niet mogelijk. Uiteindelijk blijkt dat de uitgaven van enkele aanbieders uitgaat boven het regionaal afgesproken budget Herkent u dit? Wat zou u doen?

9 Februari 2016, regio Meestribbelaarsland Situatie 3 De gegevens die nodig zijn om de verrekening van kosten over 2015 tussen gemeenten te laten plaatsvinden, zijn onvolledig omdat sommige aanbieders ze niet kunnen leveren en enkele gemeenten hun administraties nog niet op orde hebben. Gemeente Ongerust zit echter met hoge kosten, die ze op korte termijn moeten voldoen, maar niet alleen kunnen opbrengen Herkent u dit? Wat zou u doen?

10 Tot slot: de essentie van samenwerken ard.schilder@thinkpublicadvies.nl “Wil je snel gaan ga je alleen, wil je ver komen, ga samen” (Keynes) “It’s smarter to travel in groups” (take the bus)take the bus


Download ppt "Solidariteit in het sociaal domein Regionaal verdelen van kosten en risico’s, balans en vooruitblik Ard Schilder, 5 november 2015 Tijd voor een relatie."

Verwante presentaties


Ads door Google