De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Warffum cursus: bariatrie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Warffum cursus: bariatrie"— Transcript van de presentatie:

1 Warffum cursus: bariatrie
Datum Spreker Sake Oost, internist Warffum cursus: bariatrie

2 Definitie overgewicht
Gezondheidsrisico’s Dieten, waarom werkt het niet? Bariatrie: wat is het, wie komt in aanmerking en waarom werkt het?

3 Definitie overgewicht
Wat zijn de definities van overgewicht? Boven de 25 is er sprake van overgewicht, boven de 30 z=ernstig overgewicht, boven de 35 morbide obesitas. Let wel de BMI is maar een getal, ze moet goed naar lichaamssamenstelling kijken. A. Schwarzenegger had in zijn toptijd een BMI van ruim boven de 35!

4 Morbide obesitas in Nederland anno 2013
Hoe groot is dit probleem? Op dit plaatje staat per regio het aantal mensen met een BMI van boven de 30. in Twente is dat dus 15% van de bevolking! We zijn een van de dikste regio’s van Nederland! Voor een gemiddelde huisartsenpraktijk van 2300 patienten is dat ongeveer 350 patienten!!!!

5 Years of lives Lost…….

6 Nieuwe SCORE risicotabel

7

8 Morbide obesitas: een probleem van ons allemaal!
Insuline resistentie/Diabetes Mellitus Hypertensie Dyslipidemie Non alcoholic fatty liver disease/NASH refluxklachten Polycysteus ovarium syndroom Slaapapneu syndroom Arthrose Premature Atherosclerose …………… Is overwicht dan iets waar alleen internisten mee te maken hebben? Nee zeker niet. Er zijn veel aan obesitas gerelateerde ziekten, zodat elke arts/specialist/praktijkondersteuner hier in de toekomst steeds meer mee te maken zal hebben/zal krijgen.

9 Prevalentie: Diabetes mellitus
Fors risico bij toenemende BMI Antidiabetica niet gewichtsneutraal: SU derivaten Insulines

10 Hoe gaan we dit probleem oplossen?
Ongeveer 5% van de patienten kan met dieet maatregelen blijvend resultaat halen. Wel meestal de patienten met een niet al te hoog BMI….. Wat is de beste strategie om dit probleem op te lossen? Uit oude onderzoeken is al bekend dat een combi van dieet en lichaambeweging de beste resultaten geeft, maar een uitzondering daar gelaten weten we ook Dat uiteindelijk het merendeel van de mensen weer terugkeert op het oude gewicht, of maar minimaal afvalt. Skender et al. J Am D Ass 1996

11

12

13

14

15

16

17

18 Waarom werken dieten niet?

19 Hoe gaan we dit probleem oplossen?
Skender et al. J Am D Ass 1996

20 Meest gebruikte Bariatrische Ingrepen

21 Wie komt in aanmerking: indicaties IFSO criteria
BMI>40 of BMI> 35 met comorbiditeit: DM, HT, OSAS Hart en vaatziekten Gewrichtsproblemen Overgewicht langer dan 5 jaar Meerdere serieuze pogingen Bereid tot langdurige controle door specialist en deelname aan leefstijlprogramma Geen andere levenbedreigende aandoening Geen actuele psychiatrische problematiek. Geen verslaving aan middelen

22 Een blijvend resultaat: Swedish Obesity Subjects Study
Prospectief onderzoek 4000 patienten Follow up mediaan 20 jaar Sjostrom et all 2012 JAMA

23 Ook Blijvend gewichtsverlies na een Sleeve resectie

24 Productie

25 Waar staan we nu – resultaat gewichtsverlies
% EWL na 1 jaar 2013 Na gastric bypass (n=15) 77% (50 – 112) Na gastric sleeve (n=14) 67% (42 – 110) Na maagband (n= 14) 45% (20 – 62) Aantal complicaties Vanaf 1 januari 2014 registreren wij als een van de weinige centra in Nederland de complicaties in DATO*. Wij werken op dit moment aan een systeem waarbij de gegevens direct kunnen worden ingelezen vanuit Ezis op basis waarvan overzichten kunnen worden gegenereerd; wij hopen dit eind van het jaar gereed te hebben. Wel kunnen wij u de gegevens over 2013 verstrekken. Het percentage complicaties na gastric bypass bedraagt 6,25 en na gastric sleeve 4,6 (over 2013 zijn 190 bariatrische ingrepen verricht). DATO is rechtstreeks te raadplegen door de zorgverzekeraars.

26 Mortaliteit

27 Prospectief gerandomiseerde studie
218 patienten verdeeld over 3 groepen. Eindpunt: aantal patienten met Hba1c<6 NEJM maart 2012

28 Directe vergelijking tussen beide Follow up van 1.8 jaar
Tice et al. Am J Med 121: , 2008

29 Waarom doet de chirurgie het zo goed bij obesitas en diabetes?
Uitgebreide hormonale veranderingen!

30 Concluderend: Bariatrie kan op de lange termijn tot een blijvende gewichtsreduktie zorgen (50-70% EWL) Er is een duidelijke verbetering in morbiditeit en mortaliteit. Er kleven wel risico’s aan deze ingrepen (mortaliteit 1 op )

31 Vragen?

32 Hier doen we het voor

33 Klik om een titel toe te voegen
Klik om tekst toe te voegen

34 Klik om een titel in te voegen


Download ppt "Warffum cursus: bariatrie"

Verwante presentaties


Ads door Google