De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ik ken mijn ikken Ontdek andere kanten van jezelf met voice dialogue Door: Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn Leer de kracht van je Bewuste Ego.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ik ken mijn ikken Ontdek andere kanten van jezelf met voice dialogue Door: Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn Leer de kracht van je Bewuste Ego."— Transcript van de presentatie:

1 Ik ken mijn ikken Ontdek andere kanten van jezelf met voice dialogue Door: Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn Leer de kracht van je Bewuste Ego kennen en in te zetten. Nelson Mandela “Ik heb geleerd dat moed niet de afwezigheid van angst is, maar de overwinning ervan. De moedige man is niet degene die niet bang is, maar degene die zijn angst overwon.” Deze quote sluit aan bij het leren kennen van je ikken: het is niet altijd makkelijk. Het vraagt om reflectie, confrontatie en veel oefening.

2 1a. Psychologie van de ikken
Iedereen heeft meerdere ikken. Bewustwording hierover leert je om al je ikken serieus te nemen en ermee in gesprek te gaan, niet om van de ene ik naar de andere ik te springen. Dit gesprek leer je te voeren door het inzetten van je bewuste ego. Deze heeft namelijk keuzevrijheid en voert zelf regie over zijn leven, zonder overschaduwd te worden door een van de ikken. Bewustwording geeft zicht op wie de regie heeft in jouw leven, je bewuste ego of een van je ikken. Het is interessanter te weten welke ik het is die aan het woord is dan te weten wat een ik zegt. Je kan onderscheid maken tussen primaire en verstoten ikken. Allen hebben als doel om je te beschermen. Primaire ikken zijn nadrukkelijk aanwezig in je leven, verstoten ikken zijn vaak een blinde vlek. Elke ik heeft in een fase van je leven zijn doel gediend om jou te beschermen. Enkele ikken kunnen actief aanwezig blijven in je leven als primaire ik, ook in fases dat hij niet meer zo dienend is. Verstoten ikken gaan juist rebelleren en je leven ‘verstoren’ op het moment dat ze (te) lang niet aan bod mogen komen.

3 1b. Psychologie van de ikken
Bewuste Ego leren inzetten Oefeningen Leer je ikken te duiden door om feedback te vragen in je omgeving en te reflecteren op situaties. Leer je ikken kennen door te kijken naar Waar beschermt deze ik mij tegen? Waarom is deze ik in mijn leven? Sinds wanneer is deze ik in mijn leven? Op welke momenten komt deze ik naar voren? Schrijf een bedankbrief aan de ikken die je een minder primaire plek wilt geven of een uitnodiging aan verstoten ikken om ze te verwelkomen in je leven. Bewuste Ego

4 2. Subpersonen Types Omgang
Er bestaan legio ikken voor ieder persoonlijk. Pleaser, pusher, rationele denker, innerlijke criticus komen vaak voor als primaire ik. Innerlijke kind komt minder vaak voor als primaire ik. Ook als volwassene kan een innerlijk kind dienend/aanwezig zijn. Archetypische ikken, ontstaan uit mythes, sprookjes, zijn vaak eeuwenoud maar moeilijk te rijmen met maatschappelijke opvattingen in de tegenwoordige tijd. Om een ik nog beter te leren kennen en op waarde te kunnen schatten, helpen onderstaande handvatten De bescherming duiden Uitingsvormen in het dagelijks leven Het nut en het plezier ervaren De schaduwzijde en beperking onderkennen De tegenpool leren kennen Je bewuste ego met de ik leren omgaan

5 3. Relaties Bindingspatronen Positief en negatief patroon Doorbeken
Een relatie is niet slechts het samenkomen van twee mensen, het is het samenkomen van twee groepen subpersonen. Bindingspatronen geven enerzijds structuur en veiligheid anderzijds raak je in een patroon gevangen in een van je ikken. Positief en negatief patroon In een positief patroon maak je gebruik van elkaars talenten. Vaak wordt je aangetrokken door mensen met primaire ikken die bij jou juist verstoten zijn. Het heet een positief of negatief patroon omdat het als positief of negatief wordt ervaren, niet omdat het positief of negatief is. Er kleven een paar risico’s aan patronen: 1) het gebeurt automatisch, onbewust, 2) je besteedt de verstoten ikken uit aan de ander en raakt daarmee regie kwijt, 3) het bewuste ego is uitgeschakeld, 4) je past je aan om het patroon in stand de houden. Doorbeken Een (onbewust) patroon doorbreken kan, door 1) Het patroon te herkennen en te benoemen. 2) De oplossing via de ikken te bespreken en niet via de inhoud. 3) Te bekijken wat er bij beiden werd geactiveerd door het patroon. 4) De verstoten kanten die je bij de ander hebt neergelegd te ontdekken.

6 4. Werkwijze Voice Dialogue methode
Kaart Coach intensive Aanvulling vanuit boek Ad 4 Vaak is dit de primaire ik Ad 7 Vaak is dit de verstoten ik Ad 5 en 7 Coachee geeft namen aan de ikken Coach sluit aan bij de energie van de ikken Gesprek met de ikken gaat in derde persoon over de coachee Vragen die je kan stellen: Met wie heb ik het genoegen?, Wanneer ben jij er?, Waarom?, Hoe lang al?, Wat zou jij doen in de situatie die voorligt? Als coach letten op fysieke reacties en letten op welke ik aan het woord is, niet zozeer op wat er wordt gezegd Zodra een ik uitgepraat raakt, is de kans groot dat een tegenpool, een andere ik het overneemt. Op dat moment naar stap 6 of 8 gaan. Ad 9 Nodig coachee uit om in verbinding te blijven met beide ikken, niet om van de ene ik in de andere te duiken en nieuwe verstoten ikken te creëren. Ad 6, 8, 9 Bewuste ego is/komt aan het woord.


Download ppt "Ik ken mijn ikken Ontdek andere kanten van jezelf met voice dialogue Door: Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn Leer de kracht van je Bewuste Ego."

Verwante presentaties


Ads door Google