De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Werelden overbruggen. Kinderen en scheiding.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Werelden overbruggen. Kinderen en scheiding."— Transcript van de presentatie:

1 Werelden overbruggen. Kinderen en scheiding.
Jolien Vandoorne

2 Eerst enkele cijfers. ECHTSCHEIDING ! 20 % van de kinderen zien hun
ouders scheiden. Steeds op jongere leeftijd met scheiding van de ouders geconfronteerd. Jongere: gaat het om ongehuwde ouders. Oudere: einde van een huwelijk.

3 Onderzoek : hoe komt het dat bepaalde kinderen lijden onder de scheiding?
Leefwereld van het kind : gekenmerkt door verlies. Ze voelen zich machteloos, opstandig, kwaad,... Grootste risicofactor : aanwezigheid van frequente conflicten.  kinderen : negatieve gevoelens, emotioneel, probleemgedrag.

4 Raken in de knoop met zichzelf.
Voelen zich niet begrepen. Kinderen willen gehoord worden. Nieuwe dingen verwerken : woonomgeving, nieuwe relaties.

5 5 factoren die een rol spelen.
zowel bij ouders als kinderen  risicofactoren die de kans op scheiding verhogen. Afwijkende gezinsvorm. Sociale en materiële omstandigheden. Bekommernissen en angsten van de ouders. De wijze waarop ouders opvoeden.

6 Belevingen van de kinderen.
Gevolgen worden van buitenaf bekeken  Hoe ze de scheiding ervaren, welke betekenissen ze geven en hoe ze zelf handelen. Het is een ingrijpend gebeuren Kinderen verwachten een goed verhaal van hun ouders. vb. iedereen zal gelukkiger zijn. een eind aan de eventuele ruzie. Ideaal : ouders die met hun kinderen er over praten ! indien ze niet erover kunnen praten is hun leerkracht een belangrijke gesprekspartner.

7 Hypothese van Marquardt
Het conflict dat niet uitgevochten wordt tussen de ouders wordt door de kinderen verinnerlijkt. Ze moeten zich steeds aanpassen aan de ene dan weer aan de andere. Ze moeten een eigen identiteit creëren. Moeten zich op verschillende plaatsen zichzelf voelen. Kinderen van gescheiden ouders zijn minder open en hebben meer geheimen voor hun ouders. ‘goede scheiding’ bestaat niet !

8 Pedagogische bedenkingen.
Waken over het welzijn en de groeimogelijkheden van betrokken kinderen Conflicten moeten vermeden worden. Fundamenteel vertrouwen moet begrepen worden. Als ouders scheiden plegen ze een inbreuk op hun basisvertrouwen.


Download ppt "Werelden overbruggen. Kinderen en scheiding."

Verwante presentaties


Ads door Google