De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jolien Vandoorne.  ECHTSCHEIDING ! 220 % van de kinderen zien hun ouders scheiden. SSteeds op jongere leeftijd met scheiding van de ouders geconfronteerd.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jolien Vandoorne.  ECHTSCHEIDING ! 220 % van de kinderen zien hun ouders scheiden. SSteeds op jongere leeftijd met scheiding van de ouders geconfronteerd."— Transcript van de presentatie:

1 Jolien Vandoorne

2  ECHTSCHEIDING ! 220 % van de kinderen zien hun ouders scheiden. SSteeds op jongere leeftijd met scheiding van de ouders geconfronteerd. JJongere: gaat het om ongehuwde ouders. OOudere: einde van een huwelijk. Eerst enkele cijfers.

3  LLeefwereld van het kind : gekenmerkt door verlies. Ze voelen zich machteloos, opstandig, kwaad,... GGrootste risicofactor : aanwezigheid van frequente conflicten.  kinderen : negatieve gevoelens, emotioneel, probleemgedrag. Onderzoek : hoe komt het dat bepaalde kinderen lijden onder de scheiding?

4  RRaken in de knoop met zichzelf. VVoelen zich niet begrepen. KKinderen willen gehoord worden. NNieuwe dingen verwerken : woonomgeving, nieuwe relaties.

5   z zowel bij ouders als kinderen  risicofactoren die de kans op scheiding verhogen. AAfwijkende gezinsvorm. SSociale en materiële omstandigheden. BBekommernissen en angsten van de ouders. DDe wijze waarop ouders opvoeden. 5 factoren die een rol spelen.

6  GGevolgen worden van buitenaf bekeken  Hoe ze de scheiding ervaren, welke betekenissen ze geven en hoe ze zelf handelen. HHet is een ingrijpend gebeuren KKinderen verwachten een goed verhaal van hun ouders. vb. iedereen zal gelukkiger zijn. een eind aan de eventuele ruzie. IIdeaal : ouders die met hun kinderen er over praten ! indien ze niet erover kunnen praten is hun leerkracht een belangrijke gesprekspartner. Belevingen van de kinderen.

7  HHet conflict dat niet uitgevochten wordt tussen de ouders wordt door de kinderen verinnerlijkt. ZZe moeten zich steeds aanpassen aan de ene dan weer aan de andere. ZZe moeten een eigen identiteit creëren. MMoeten zich op verschillende plaatsen zichzelf voelen. KKinderen van gescheiden ouders zijn minder open en hebben meer geheimen voor hun ouders. ‘‘goede scheiding’ bestaat niet ! Hypothese van Marquardt

8  WWaken over het welzijn en de groeimogelijkheden van betrokken kinderen CConflicten moeten vermeden worden. FFundamenteel vertrouwen moet begrepen worden. AAls ouders scheiden plegen ze een inbreuk op hun basisvertrouwen. Pedagogische bedenkingen.


Download ppt "Jolien Vandoorne.  ECHTSCHEIDING ! 220 % van de kinderen zien hun ouders scheiden. SSteeds op jongere leeftijd met scheiding van de ouders geconfronteerd."

Verwante presentaties


Ads door Google