De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Integraal onderdeel van Project 3: Leven en geld Cohort 2011 - 2012 Schuldhulpverlening.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Integraal onderdeel van Project 3: Leven en geld Cohort 2011 - 2012 Schuldhulpverlening."— Transcript van de presentatie:

1 Integraal onderdeel van Project 3: Leven en geld Cohort 2011 - 2012 Schuldhulpverlening

2 Les 1 Inleiding in schuldhulpverlening

3 Programmabeschrijving en afspraken Doornemen van de programmabeschrijving. Niet verplicht, maar wel actief meedoen als je er bent: Bij je en voor je: programmabeschrijving, boek, pen en papier. Geen andere zaken. Zo veel mogelijk op tijd komen, anderen niet storen als de les al is begonnen. Telefoons niet laten afgaan en niet bellen. Elke les de vorige les evalueren. Goede lessen zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid!

4 Wat en hoe studeren? Bijhouden van de literatuur. Kern uit elke alinea en hoofdstuk halen. Vragen stellen in de les. In elke les oefenen we met een paar tentamenvragen. Is theorie bestuderen, maar ook veel kijken (video), analyseren en praktiseren in Project 3.

5 Doelstellingen van deze lessenreeks Kennis en inzichten in het sociaal zekerheidsstelsel: voornamelijk in de lessen sociaalzekerheidsrecht. Kennis en inzichten in oorzaken en de context van schulden. Eerste kennismaking met schuldhulpverleningstrajecten. Eerste kennismaking met integrale schuldhulpverlening. Op gang brengen van het vormen van een visie over armoede, omgaan met geld, schulden en schuldhulpverlening.

6 Subdoelstelling We willen jullie enthousiast maken voor de dienstverlenende kant van het sociaal werk en in het bijzonder voor schuldhulpverlening!

7 Welke probleemstellingen komen we tegen? Financiële problemen: veelvuldige directe of indirecte hulpvraag: tot 30% van alle hulpvragen. Schuldhulpverlening is instrumenteel-technisch erg ingewikkeld. Schuldhulpverlening heeft geen eenduidige methodiek en gaat overal anders. Schuldhulpverlening vraagt van een maatschappelijk werker veel geduld, doorzettingsvermogen, creativiteit, inzicht, kennis. Ook moet je goed kunnen samenwerken met vele partners.

8 Uitdagingen schuldhulpverlening Kansen: schuldhulpverlening is altijd in beweging. Specialisme: deskundig worden. Gestructureerd werken. Oplossingsgericht: kleine successen, snelle actie en sturing geven aan het proces. Dynamisch: veel contacten. En…

9 Competenties: waarover dien je te beschikken? Je dient deze taak of functie interessant te vinden, anders wordt het niets. Kennis van het sociaal zekerheidsstelsel is onontbeerlijk! Instrumenteel-technisch werken dien je goed te kunnen. Je moet dit ook leuk vinden. Enig financieel inzicht is wel handig. Je dient goed directief te kunnen werken en de cliënt steeds mee weten te krijgen in het proces. Je moet zorgvuldig kunnen werken. Je moet communicatief vaardig zijn. Je moet goed kunnen samenwerken. Je moet…

10 Documentaire…


Download ppt "Integraal onderdeel van Project 3: Leven en geld Cohort 2011 - 2012 Schuldhulpverlening."

Verwante presentaties


Ads door Google