De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat? Hoeveel? Conserveren additieven. Gezonde voeding Basis is variatie juiste verhouding en hoeveelheden belangrijk : op een goede manier wordt bereid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat? Hoeveel? Conserveren additieven. Gezonde voeding Basis is variatie juiste verhouding en hoeveelheden belangrijk : op een goede manier wordt bereid."— Transcript van de presentatie:

1 Wat? Hoeveel? Conserveren additieven

2 Gezonde voeding Basis is variatie juiste verhouding en hoeveelheden belangrijk : op een goede manier wordt bereid op een goede manier bewaard Adviezen voor gezonde voeding: Elke dag iets uit elke groep voedingsmiddelen Grote groepen : plantaardige voedingsmiddelen Basis van voeding: rijk aan zetmeel en voedingsvezel

3 Voedingswijzer met 10 spelregels

4 Benodigde hoeveelheid Afhankelijk van activiteit Leeftijd lichaamsgewicht Geslacht

5 Gevolgen teveel eten Vet wordt opgeslagen bindweefsel Rondom organen  Meer kans op diabetes type II suikerziekte hart- en vaatziekten  vermageringsdieet  diëtist vooral veel bewegen gezond eten ( beperkt voedingsstoffen met alleen koolhydraten of vetten)

6

7 Conserveren van voedsel Conserveren  omstandigheden voor micro-organismen ongunstig gemaakt bv salmonellabacteriën Voedselvergiftiging : buikpijn, braken, (kortdurend) Voedselinfectie : koorts+ buikpijn, diarree (enige weken) besmettelijk Vis, eieren, kip, vlees, vleeswaren  goede hygiëne belangrijk bij bereiding voedsel

8 conserveren  Invriezen (-20 ºC ) enzymen bij lage temperatuur niet actief  Pasteuriseren : korte tijd 72 ºC ( melkproducten) Enzymen bij hoge temperatuur definitief onwerkzaam  Steriliseren : boven 100ºC  melk verhit tot ºC Verpakt en naverhit ( micro-organismen uit lucht doden) Luchtdicht verpakt  Conserveren suiker, zuur of zout

9 Wat staat er geschreven?

10 etiketten naam van product Ingrediënten Naam en adres van fabrikant of verkoper Voedingswaarde (aantal voedingsstoffen en energie per 100g of per 100 ml) Inhoud in gram, liter of stuks (e= ongeveer zoveel) Gebruiksaanwijzing bewaaradvies Houdbaarheidsdatum Productiecode

11 hulpstoffen E : Kleurstoffen E E : Conserveermiddelen E E : Antioxidanten E E : Emulgatoren E E : Diverse additieven E E : Smaakversterkers E E : Conserveermiddelen E E : Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars E E : Gemodificeerd zetmeel E Suiker, zuur en zout zijn natuurlijke conserveermiddelen Veel voedingsmiddelen : onnatuurlijke hulpstoffen Doel: zorgen dat het product langer goed blijft zorgen dat het er aantrekkelijk uitziet zorgen dat het lekker smaakt zorgen dat het lekker geurt stoffen tegen het klonteren Stoffen tegen het schiften (mayonnaise)

12 nadeel hulpstoffen met hulpstoffen kan de fabrikant doen alsof het product van goede kwaliteit is. sommige mensen zijn allergisch ( huiduitslag, jeuk, dikke ogen.) sommige producten zijn zelfs gevaarlijk voor bepaalde mensen Van veel additieven is niet precies bekend in welke opgenomen hoeveelheid ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid

13 vragen rond hulpstoffen Stelling 1: Alle E-nummers zijn slecht voor de gezondheid… Dit is absoluut niet het geval. Er bestaan talloze E-nummers die zijn gemaakt van natuurlijke producten zoals groenten en fruit. Zo is E160c paprika extract en E162 kleurstof uit rode bieten. Stelling 2: E-nummers zijn goedgekeurd door de EU en dus gezond… Ook dit is niet het geval. Er wordt veel onderzoek gedaan naar potentiële hulpstoffen, alvorens ze worden goedgekeurd voor menselijke consumptie… Toch komt het voor dat voorheen goedgekeurde hulpstoffen hun E-nummer kwijtraken en niet meer mogen worden verwerkt in voeding… Als het schaap verdronken is, dempt men de put. Stelling 3: Iedereen reageert hetzelfde op E-nummers… Dit is geenszins waar. Er zijn talloze E-nummers die wel goedgekeurd zijn voor algemene consumptie, maar die niet veilig zijn voor iedereen. Zo zijn er E-nummers die gevaarlijk zijn voor mensen met bepaalde afwijkingen, ziekten, allergieën en intoleranties. Er zijn zelfs E-nummers die niet mogen worden verwerkt in babyvoeding. Stelling 4: Men weet inmiddels alles over E-nummers… De medische wetenschap en de voedingsindustrie hebben de wijsheid niet in pacht. Er zijn wereldwijd zo’n hulpstoffen die in bepaalde landen mogen worden gebruikt voor consumptie. Er is niemand die met zekerheid kan zeggen dat geen van deze stoffen onderling met elkaar reageren. Zo bestaat de mogelijkheid dat twee E-nummers tezamen gevaarlijk zijn, ook al zijn ze afzonderlijk volkomen veilig.

14 residuen Sommige stoffen komen ongewild in voedingsmiddelen voor Pesticiden Zware metalen( cadmium, kwik, lood, zink) PCB’s In dieren zware metalen in orgaanvlees : lever, nieren

15 verpakking is afval let op verpakking, let op de afval, let op het milieu. recycling van het verpakkingsmateri aal


Download ppt "Wat? Hoeveel? Conserveren additieven. Gezonde voeding Basis is variatie juiste verhouding en hoeveelheden belangrijk : op een goede manier wordt bereid."

Verwante presentaties


Ads door Google