De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voedselhygiene.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voedselhygiene."— Transcript van de presentatie:

1 Voedselhygiene

2 Schadelijke microben die je terugvindt op voedsel kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. Dit kan gevaarlijk zijn en soms zelfs dodelijk. De symptomen van voedselvergiftiging zijn maagpijn, diarree, braken, misselijkheid en koorts. De symptomen kunnen je plots overvallen maar kunnen ook pas een paar dagen na het eten van besmet voedsel optreden. Meestal geneest dit spontaan.  Niet alle microben in voedsel zijn schadelijk. Sommige zijn zelfs nuttig! Enkele voorbeelden. Nuttige microben kunnen we gebruiken om voedsel en drank te maken bv. gist (Saccharomyces cerevisiae) wordt gebruikt om brood en bier te maken. Lactobacilli zijn bacteriën die gebruikt worden om yoghurt en kaas te bereiden. Schadelijke microben kunnen voedselvergiftiging veroorzaken bv. Salmonella, E. coli en Campylobacter vind je regelmatig terug op rauw vlees en zij kunnen diarree en braken veroorzaken. Soms sterft er iemand aan. Bedervende microben brengen geen schade aan mensen. Dit zijn meestal schimmels of bacteriën bv. Broodschimmel. De bacterie Pseudomonas kan een groene verkleuring van vlees veroorzaken.

3 Hoe kunnen we voedselvergiftiging voorkomen en voedselbederf vertragen?
De meeste microben die we terugvinden op voedsel groeien het best tussen 5oC en 40oC in warme en vochtige plaatsen. Ze houden niet van plaatsen die te warm zijn en sterven in temperaturen boven 70oC. In koudere temperaturen, bij 5oC, vermenigvuldigen microben zich erg traag, of juist niet. Sommige microben sterven, maar vele zullen overleven en vermenigvuldigen zich opnieuw in een warme omgeving. Daarom bewaren we ons voedsel in de koelkast en bakken we het vlees vooraleer we het opeten. Soms kunnen schadelijke microben op voedsel zich naar ander voedsel verspreiden. Dit gebeurt b.v. via onze handen of via keukengerei. Dit noemt men kruisbesmetting.

4 Als je ziek wordt van voedsel kan dat op twee manieren gebeuren.
Een voedselinfectie. Hierbij word je ziek van bacteriën in het eten. Deze nestelen zich in de darmen en veroorzaken ontstekingen. Salmonella is een heel bekend voorbeeld. Je merkt er vaak pas na 12 uur iets van. Soms zelfs pas na enkele dagen. Je krijgt buikpijn, diarree en soms koorts. Een voedselvergiftiging. Sommige micro-organismen maken giftige stoffen. Bij een voedselvergiftiging word je ziek van zo'n giftige stof. Je wordt bijna altijd binnen enkele uren al ziek. Je hebt dan vooral last van misselijkheid en braken. Zo raak je snel de gifstoffen uit je lichaam kwijt.

5 Voedselbederf Voedselbederf Bederf wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels en gisten. Onze zintuigen (ogen, mond en neus) waarschuwen ons meestal voordat we bedorven voedsel willen gaan eten: 1. het product ziet er anders uit: bijvoorbeeld beschimmeld brood. 2. het product smaakt anders: zure melk. 3. het product ruikt anders: bedorven vlees.

6 Dan word je dus niet gewaarschuwd en loop je kans op een
Bedorven producten moet je weggooien. Een voorbeeld is appelmoes met schimmel. In appelmoes zit veel vocht. Hierdoor kan de schimmel goed groeien. De schimmel maakt ook giftige stoffen. De schimmel en het gif zitten niet alleen maar aan de buitenkant. Het zit door de hele appelmoes . Daarom moet je de hele pot appelmoes weggooien. Door verhitten gaat de gifstof niet weg. Er kunnen ook ziekmakende bacteriën in producten zitten, die je niet kunt zien, ruiken of proeven. Dan word je dus niet gewaarschuwd en loop je kans op een

7 VOORKOMEN Zorg voor schone handen Was regelmatig de handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.   Voorkom kruisbesmetting Houd vuile en rauwe producten apart van schone en bereide voedingsmiddelen. Vermijd dat bacteriën van rauwe op bereide producten wordt overgebracht, bijvoorbeeld via de snijplank en ander keukengerei.     Houd alles schoon en droog Verschoon regelmatig hand- en theedoeken. Vaatdoekjes kunnen het beste elke dag verschoond worden.   Goed koelen Voorkom voedselbederf zoveel mogelijk door goed te koelen en producten kort te bewaren.   Door en door verhitten Door en door verhitten en garen verkleint de kans op ziekteverwekkers in het eten.   Volg de adviezen op de verpakking Volg de bereidings- en bewaaradviezen op levensmiddelen en let op de houdbaarheidsdatum.  

8 NOROVIRUS Wat is het norovirus en wat zijn de symptomen en behandeling van buikgriep? Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen die buikgriep veroorzaken. Buikgriep is een ontsteking van het maagdarmkanaal. Per jaar raken ongeveer een half miljoen Nederlanders geïnfecteerd.

9 SYMPTOMEN BUIKGRIEP De symptomen van buikgriep zijn braken en diarree, die meestal beginnen tussen 15 en 48 uur nadat iemand het virus binnenkrijgt. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling optreden. Soms heeft men ook last van misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp

10 Besmetting Er zijn mensen die geen klachten krijgen, maar wel het norovirus bij zich dragen. Omdat het virus erg besmettelijk is, draagt u het makkelijk over als u contact heeft met anderen. Het is dus belangrijk dat u goed op de hygiene let als iemand in uw omgeving last heeft van buikgriep.

11 Welke virussen Buikgriep en 'gewone' griep zijn totaal verschillende ziektes. De gewone griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Buikgriep wordt veroorzaakt door norovirussen. De griepprik geeft bescherming tegen influenzavirus, maar niet tegen buikgriep.


Download ppt "Voedselhygiene."

Verwante presentaties


Ads door Google