De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Goedenavond Welkom bij

Verwante presentaties


Presentatie over: "Goedenavond Welkom bij"— Transcript van de presentatie:

1 Goedenavond Welkom bij

2

3 Inhoud Quiz Functies vetten Soorten vet Cholesterol Vetten, hoeveel?
Risico’s te veel vet Risico’s te weinig vet Plantaardig vet vs dierlijk vet Etiket Toepassing voeding Vragen?

4 Vraag 1 Plantaardig vet bestaat voornamelijk uit onverzadigd vet Juist
Onjuist

5 Vraag 2 Dieetmargarine bevat minder vet dan gewone margarine Juist
Onjuist

6 Vraag 3 Vet is belangrijk voor de levering van de volgende vitamine(s): A vitamine A B vitamine D C vitamine E D alle bovenstaande antwoorden

7 Vraag 4 Palmolie is een onverzadigd vet Juist Onjuist

8 Vraag 5 Welk van de onderstaande stellingen is juist?
1 Verzadigd vet verlaagd het cholesterolgehalte 2 Onverzadigd vet heeft geen invloed op het cholesterolgehalte A Stelling 1 is juist, stelling 2 onjuist B Stelling 2 is juist, stelling 1 onjuist C Beide stellingen zijn juist D Beide stellingen zijn onjuist

9 Functies vetten Energie/calorieën; in rust al 60% van energie uit vet
Vitamines (A, D, E) Essentiële vetzuren Smaak Isolatiemateriaal Bescherming organen

10 Soorten vet Onverzadigd vet = Oké (verlaagd cholesterol)
Verzadigd vet = Verkeerd (verhoogd cholesterol) Transvet (verhoogd cholesterol) Onderscheid o.b.v. scheikundige eigenschappen Belangrijk uit het oogpunt van gezondheid Samenstelling varieert per product Etiket

11 Cholesterol (1) Wat is cholesterol? “Goede cholesterol”
“Slechte cholesterol” De verschillende vetten o/v/t kunnen cholesterol in bloed verhogen of juist verlagen

12 Cholesterol (2) Weinig invloed op cholesterolniveau:
Voedingscholesterol (bv eieren) Veel invloed op cholesterolniveau: Cholesterol gemaakt door lichaam; door consumptie verzadigde en transvetten

13 Onverzadigd vet Vloeibaar of zacht bij kamertemperatuur
Voorbeelden: Olie, margarine (kuipje), halvarine, vloeibaar bak-, braad- en frituurvet, vette vis, noten en pinda’s Enkelvoudig onverzadigd Meervoudig onverzadigd Omega 3 (visvetzuren) Omega 6 Verlaagd het cholesterol gehalte “goede cholesterol” neemt toe; daarmee beschermend effect hart- en vaatziekten

14 Verzadigd vet Hard bij kamertemperatuur
‘Verborgen’ in vet vlees, volvette zuivel, roomboter, chocolade, koek, gebak, snacks, chips Verhoogd het cholesterolgehalte “slechte cholesterol neemt toe” Vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten

15 Transvet Verhoogd het cholesterolgehalte; “slechte cholesterol” neemt toe ‘Verborgen’ in snacks, koek en gebak Ontstaat als zacht vet/olie ‘harder’ worden gemaakt Nóg slechter dan verzadigd vet

16 Visvetzuren Onverzadigd vet
Typerend: verkleint het risico op een hartinfarct Advies: 2 keer per week vis eten, waarvan ten minste één keer vette vis Pas op met supplementen (niet alleen bij visoliecapsules maar alle supplementen!)

17 V of O?

18 V of O?

19 V of O?

20 V of O?

21 V of O?

22 Vetten, hoeveel? 20-40% van de calorieën afkomstig uit vet
bij overgewicht 20-35% > 40% kans op overgewicht stijgt Met als gevolg… Maximaal 10% verzadigd vet Maximaal 1% transvet Nederlanders krijgen te veel verzadigd en transvet binnen

23 Risico’s te veel vet Overgewicht Cholesterolgehalte
Hart- en vaatziekten Diabetes type 2 Kanker

24 Risico’s te weinig vet Komt weinig voor, o.a. anorexiapatiënten, lange perioden van streng lijnen Neurologische en visuele problemen Nier- en leverstoornissen Huidproblemen Voortplantingsstoornissen Groeivertraging (bij kinderen) (Vermoedelijk) depressie

25 Plantaardig vs dierlijk vet
Is plantaardig vet altijd onverzadigd? Is dierlijk vet altijd slecht?

26 Etiket

27 Smeerproducten Vet totaal Waarvan onverzadigd verzadigd Margarine 80
68% 30% Dieetmargarine 79% 20% (dieet)margarine-product 70-80 78% 21% Halvarine 40 66% 32% Dieethalvarine Light-product < 41 74% 23% Producten met een lager vet% dan 70 zijn ongeschikt om in te braden

28 Toepassing voeding Mager vlees en vleeswaren
Magere/halfvolle melkproducten kaas i.p.v kaas Minder koek, gebak, chocola Meer vloeibare bak-en-braadproducten, olie Dieethalvarine, dieetmargarine Vis 1-2 x per week Noten, zoute stokjes, japanse mix i.p.v. chips

29 Vragen?

30 ‘voeding en bewegen’ Tot volgende week, dan aandacht voor….
Bedankt voor jullie aandacht en een gezellige fijne avond!


Download ppt "Goedenavond Welkom bij"

Verwante presentaties


Ads door Google