De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Goedenavond Welkom bij. Inhoud Quiz Functies vetten Soorten vet Cholesterol Vetten, hoeveel? Risico’s te veel vet Risico’s te weinig vet Plantaardig.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Goedenavond Welkom bij. Inhoud Quiz Functies vetten Soorten vet Cholesterol Vetten, hoeveel? Risico’s te veel vet Risico’s te weinig vet Plantaardig."— Transcript van de presentatie:

1 Goedenavond Welkom bij

2

3 Inhoud Quiz Functies vetten Soorten vet Cholesterol Vetten, hoeveel? Risico’s te veel vet Risico’s te weinig vet Plantaardig vet vs dierlijk vet Etiket Toepassing voeding Vragen?

4 Vraag 1 Plantaardig vet bestaat voornamelijk uit onverzadigd vet Juist Onjuist

5 Vraag 2 Dieetmargarine bevat minder vet dan gewone margarine Juist Onjuist

6 Vraag 3 Vet is belangrijk voor de levering van de volgende vitamine(s): A vitamine A B vitamine D C vitamine E D alle bovenstaande antwoorden

7 Vraag 4 Palmolie is een onverzadigd vet Juist Onjuist

8 Vraag 5 Welk van de onderstaande stellingen is juist? 1 Verzadigd vet verlaagd het cholesterolgehalte 2 Onverzadigd vet heeft geen invloed op het cholesterolgehalte A Stelling 1 is juist, stelling 2 onjuist B Stelling 2 is juist, stelling 1 onjuist C Beide stellingen zijn juist D Beide stellingen zijn onjuist

9 Functies vetten Energie/calorieën; in rust al 60% van energie uit vet Vitamines (A, D, E) Essentiële vetzuren Smaak Isolatiemateriaal Bescherming organen

10 Soorten vet Onverzadigd vet = Oké (verlaagd cholesterol) Verzadigd vet = Verkeerd (verhoogd cholesterol) Transvet (verhoogd cholesterol) Onderscheid o.b.v. scheikundige eigenschappen Belangrijk uit het oogpunt van gezondheid Samenstelling varieert per product Etiket

11 Cholesterol (1) Wat is cholesterol? “Goede cholesterol” “Slechte cholesterol” De verschillende vetten o/v/t kunnen cholesterol in bloed verhogen of juist verlagen

12 Cholesterol (2) Weinig invloed op cholesterolniveau: Voedingscholesterol (bv eieren) Veel invloed op cholesterolniveau: Cholesterol gemaakt door lichaam; door consumptie verzadigde en transvetten

13 Onverzadigd vet Vloeibaar of zacht bij kamertemperatuur Voorbeelden: Olie, margarine (kuipje), halvarine, vloeibaar bak-, braad- en frituurvet, vette vis, noten en pinda’s Enkelvoudig onverzadigd Meervoudig onverzadigd –Omega 3 (visvetzuren) –Omega 6 Verlaagd het cholesterol gehalte “goede cholesterol” neemt toe; daarmee beschermend effect hart- en vaatziekten

14 Verzadigd vet Hard bij kamertemperatuur ‘Verborgen’ in vet vlees, volvette zuivel, roomboter, chocolade, koek, gebak, snacks, chips Verhoogd het cholesterolgehalte “slechte cholesterol neemt toe” –Vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten

15 Transvet Verhoogd het cholesterolgehalte; “slechte cholesterol” neemt toe ‘Verborgen’ in snacks, koek en gebak Ontstaat als zacht vet/olie ‘harder’ worden gemaakt Nóg slechter dan verzadigd vet

16 Visvetzuren Onverzadigd vet Typerend: verkleint het risico op een hartinfarct Advies: 2 keer per week vis eten, waarvan ten minste één keer vette vis Pas op met supplementen (niet alleen bij visoliecapsules maar alle supplementen!)

17 V of O?

18

19

20

21

22 Vetten, hoeveel? 20-40% van de calorieën afkomstig uit vet bij overgewicht 20-35% > 40% kans op overgewicht stijgt – Met als gevolg… Maximaal 10% verzadigd vet Maximaal 1% transvet Nederlanders krijgen te veel verzadigd en transvet binnen

23 Risico’s te veel vet Overgewicht Cholesterolgehalte Hart- en vaatziekten Diabetes type 2 Kanker

24 Risico’s te weinig vet Komt weinig voor, o.a. anorexiapatiënten, lange perioden van streng lijnen Neurologische en visuele problemen Nier- en leverstoornissen Huidproblemen Voortplantingsstoornissen Groeivertraging (bij kinderen) (Vermoedelijk) depressie

25 Plantaardig vs dierlijk vet Is plantaardig vet altijd onverzadigd? Is dierlijk vet altijd slecht?

26 Etiket

27 Smeerproducten Vet totaal Waarvan onverzadigd Waarvan verzadigd Margarine8068%30% Dieetmargarine8079%20% (dieet)margarine -product %21% Halvarine4066%32% Dieethalvarine4078%20% Light-product< 4174%23%

28 Toepassing voeding Mager vlees en vleeswaren Magere/halfvolle melkproducten kaas i.p.v kaas Minder koek, gebak, chocola Meer vloeibare bak-en-braadproducten, olie Dieethalvarine, dieetmargarine Vis 1-2 x per week Noten, zoute stokjes, japanse mix i.p.v. chips

29 Vragen?

30 Tot volgende week, dan aandacht voor…. ‘voeding en bewegen’ Bedankt voor jullie aandacht en een gezellige fijne avond!


Download ppt "Goedenavond Welkom bij. Inhoud Quiz Functies vetten Soorten vet Cholesterol Vetten, hoeveel? Risico’s te veel vet Risico’s te weinig vet Plantaardig."

Verwante presentaties


Ads door Google