De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bacteriën Vermenigvuldigingenlevensvoorwaarden. Vermenigvuldiging  Voortplanting door celdeling  In gunstige omstandigheden om de 20 minuten  nieuwe.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bacteriën Vermenigvuldigingenlevensvoorwaarden. Vermenigvuldiging  Voortplanting door celdeling  In gunstige omstandigheden om de 20 minuten  nieuwe."— Transcript van de presentatie:

1 Bacteriën Vermenigvuldigingenlevensvoorwaarden

2 Vermenigvuldiging  Voortplanting door celdeling  In gunstige omstandigheden om de 20 minuten  nieuwe generatie

3

4  generatietijd? Vermenigvuldiging

5

6 OPDRACHT 5

7 6h x 60min = 360 min  360min : 20 min/generatie = 18 generaties

8 X 10² … 2x10 = bacteriën X 10² 17

9  Dochtercellen blijven vaak aaneenkleven na de celdeling  vb: stafylokokken  puistjes en zweren Vermenigvuldiging

10 Levensvoorwaarden: vorming endospore Levensvoorwaarden ongunstig ↓ Bacterie omhuld deel van celinhoud met omhulsel = endospore ↓ Bevat weinig water en heeft stevig kapsel ↓ Extreme omstandigheden overleven ↓ Levensvoorwaarden opnieuw gunstig ↓ Spore kiemt en breekt uit

11 Bacterie splits deel van DNA af. Celmembraan stulpt in Celmembraan heeft zich volledig afgesnoerd en een blaasje gevormd met hierin het DNA. Rond dit blaasje stulpt het moedercelmembraan zich nogmaals heen. De toekomstige spore heeft nu 2 membranen Tussen de 2 membranen wordt een dikke laag schors gevormd. Er wordt nog een tweede laag gevormd (= sporecoat)  geheel = kapsel Moedercel sterft af en spore blijft over

12  Ook vorm van bacterie om kritieke periode te overbruggen.  Hele cel ingekapseld  rusttoestand Levensvoorwaarden: vorming cysten

13 Onderzoek naar levensvoorwaarden EXPERIMENT

14  In gunstige omstandigheden ontstaat uit 1 bacterie een hele kolonie.  Ongunstige omstandigheden  cysten- of endosporenvorming.  Te extreme omstandigheden  cel sterft Onderzoek naar levensvoorwaarden

15  Belangrijke fysische factoren voor de ontwikkeling van bacteriën  Temperatuur: te lage T remmen ontwikkeling, te hoge T zijn meestal nog schadelijker (stofwisseling stopt).  Vochtigheidsgraad: watertekort leidt tot uitdroging en stopt de voortplanting.

16  Belangrijke chemische factoren voor de ontwikkeling van bacteriën  Zuurgraad: licht zuur is optimaal voor de voortplanting (uitzondering = melkzuurbacterie)  Bewaarmiddelen Onderzoek naar levensvoorwaarden

17 -Aërobe bacteriën hebben zuurstof nodig voor hun ademhaling. -Anaërobe bacteriën kunnen het zonder zuurstofgas stellen. Onderzoek naar levensvoorwaarden

18 Bewaartechnieken voor voedingsmiddelen  Benzoëzuur of sodium(Na) benzoaat: wordt vooral gebruikt als conserveermiddel in cosmeticaproducten.  Drogen: bacteriegroei wordt belemmerd door de afwezigheid van water.

19  UHT (ultrahoge temperatuurmethode): het kortstondig verhitten op zeer hoge temperatuur (145°C). Door deze speciale behandeling blijft de smaak van voedingsmiddelen beter behouden dan bij een langzamere sterilisatie op een gematigde temperatuur. Bewaartechnieken voor voedingsmiddelen

20  Roken: te vergelijken met drogen. Het drogen wordt versneld door het voedsel in rook te hangen, waardoor het meteen een rooksmaak krijgt. Bewaartechnieken voor voedingsmiddelen

21  Pasteuriseren: het aantal micro- organismen wordt vermindert tot een ‘veilig’ niveau door kortstondig te verhitten. Bewaartechnieken voor voedingsmiddelen

22  Steriliseren: doden van bacteriën, door ze bloot te stellen aan straling of kort maar hevig te verhitten.

23  Pekelen: conserveren van etenswaren door het in te leggen in zout.  Konfijten: conserveren van fruit door het in te leggen in suiker. Bewaartechnieken voor voedingsmiddelen


Download ppt "Bacteriën Vermenigvuldigingenlevensvoorwaarden. Vermenigvuldiging  Voortplanting door celdeling  In gunstige omstandigheden om de 20 minuten  nieuwe."

Verwante presentaties


Ads door Google