De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Groenten. Wortels  Rode biet  wortel  knolselderij  radijs  mierikswortel  pastinaak  raap.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Groenten. Wortels  Rode biet  wortel  knolselderij  radijs  mierikswortel  pastinaak  raap."— Transcript van de presentatie:

1 Groenten

2 Wortels  Rode biet  wortel  knolselderij  radijs  mierikswortel  pastinaak  raap

3 Al deze groenten zijn wortels. Alle wortels worden zeer vaak gebruikt in soepen en salades. De enige uitzondering is de mierikswortel, welke ietwat een bittere smaak heeft, en wordt meer gebruikt als een smaakmaker, bijvoorbeeld in mierikswortelsaus.

4 Bollen Gele Ui Rode Ui Prei Knoflook Shallots Spring Onions Bollen kan gebruikt worden in verschillende gerechten voor hun smaak, vaak gehakt, fijngemaakt of gesneden. Bovendien kunnen uien, prei en sjalotten rauw gebruikt worden in salades.

5 Bladgroenten Sla Radicchio Spinazie Chinese kool tuinkers raket 1 2 3 4

6 Bladgroenten worden vaak gebruikt in salades en als garnering voor verschillende gerechten. De bladeren worden vaak rauw gebruikt, en in een aantal gevallen worden ze nooit gekookt, maar bij de spinazie, bijvoorbeeld, worden de bladeren soms gekookt of gebruikt in recepten voor warme voorgerechten.

7 Kool Broccoli Bloemkool Romanesco Spruitjes Kool Rodekool 1 2 3 4 5

8 Brassica zijn typische groenten, wat betekend dat ze rauw, gekookt, gebeitst of als een ingrediënt in verschillende gerechten gebruikt worden. De kolen worden heel vaak gebruikt in salades terwijl andere brassica gekookt of gestoomd worden. Ze zijn voedingrijk dus worden ze meestal gebruikt op veel verschillende manieren.

9 Peul, Zaden en Bonen Tuinbonen sperziebonen suikermaïs Suikererwt / peultjes erwten

10 Bonen zwarte bonen Nederlandse bruine bonen Rode kidneybonen kikkererwten spliterwten

11 Bonen, erwten en maïs worden vaak gekookt geserveerd en ze zijn geschikt voor soepen of stofschotels. Ze worden ook gebruikt in een aantal kook recepten, vooral stofschotels. Veel van hun zijn af en toe ook gevonden in salades. Zoetmaïs is een van de meest veelzijdige groente bij het koken. In tegenstelling tot de meeste groenten, peulvruchten (synoniem voor bonen en erwten) zijn rijk aan proteïn.

12 Stengels en Scheuten groene asperges witte asperges artisjokken selderij venkel taugé

13 Stengels en scheuten hebben een breed aantal toepassingen. Selderij en spruiten, bijvoorbeeld, kan rauw in salades gebruikt worden, terwijl asperges en artisjokken gebruikelijk gekookt worden. Artisjokharten worden ook gebruikt op verschillende manieren. Asperges, selderij en spruiten worden gevonden in diverse roerbakschotels.

14 Vruchtvorm Groenten Vruchtgroenten zijn eigenlijk vruchten in diverse stadia van rijpheid, waardoor deze groenten zaadjes erin hebben. Sommige zaden zijn eetbaar, terwijl de andere zaden worden verwijderd als voorbereiding voor gebruik. Elk type vruchtgroenten zelf, komt in vele variëteiten, bijvoorbeeld, zijn er veel verschillende pompoenen en paprika's. Omdat er een brede assortiment is, ze groeperen op basis van hoe ze gebruikt worden, kan nuttig zijn voor ze te onthouden.

15 Vruchtgroenten: Voornamelijk Rauw Avocado Komkommer 5454 Avocado’s en komkommers worden vaak gebruikt in starters en salades, op sandwiches en voor garnering.

16 Vruchtgroenten: Beide Rauw en Gekookt Paprika Tomaat Paprika's en tomaten moeten worden beschouwd als de meest gebruikte groenten, vooral de tomaat. Ze kunnen rauw gebruikt worden in salades, op broodjes en voor de garnering. Tomaten zijn de basis van vele sauzen, soepen en stoofschotels, terwijl paprika's vaak gebruikt worden in stoofschotels of gebakken en gevuld. Paprika's, meestal groen, geel of rood, worden vaak opgenomen in wokgerechten.

17 Vruchtgroenten: Voornamelijk Gekookt aubergine courgette pompoen squash Aubergine die ook eiervrucht word genoemd, wordt vaak gebruikt bij groenten keukens en is meestal zwaar gekruid want het heeft zelf weinig smaak. Kalebassen, die eigenlijk pompoenen en courgettes bevatten, worden vaak als groente gebruikt door het te koken, stomen of bakken. Pompoen is gepureerd en wordt gebruikt in soepen en bij het bakken van de producten nu en dan.

18 Champignons Knop Shiitake Portobello Porcini Cantarellen Champignons dienen vele doelen in gastronomie: in soepen, stoofschotels, salades, als garnering, en als een typische groente.

19 Knollen Aardpeer zoete aardappel Yam / wortelknol 1 Aardperen worden gebruikt in soepen en salades. Zoete aardappelen en yam zijn vaak gefrituurd of gebakken in gekonfijte vormen. Ze kunnen ook gepureerd worden.

20 Aardappelen Aardappelen, een van onze basisvoedingsmiddelen, worden gebruikt voor vele gerechten. Ze zijn een zeer belangrijk onderdeel van voeding tradities en hebben een grote voedingswaarde. Aardappelen zijn rijk aan een aantal vitaminen en mineralen, alsmede een zeer goede bron van zetmeel, een soort koolhydraat, dat het lichaam gebruikt voor energie. Aardappelen worden op vele manieren bereid: gebakken, gebraden, gefrituurd, gekookt en geroosterd. Aardappelen zijn er in vele vormen en kleuren, maar zijn ingedeeld op basis van hoe stevig en bloemig ze zijn. Aardappelen die hun vorm stevig behouden bij hoge temperaturen zijn het beste voor bakken en braden. Bloemige aardappelen breken af wanneer ze worden gekookt, zodat ze goed zijn voor aardappelpuree of wanneer de aardappelen moet worden gepureerd.

21 Foto's in de presentatie zijn afkomstig uit het publieke domein via het internet. De presentaties worden gebruikt voor non-profit educatieve doeleinden.


Download ppt "Groenten. Wortels  Rode biet  wortel  knolselderij  radijs  mierikswortel  pastinaak  raap."

Verwante presentaties


Ads door Google