De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kenmerken van Keurmerken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kenmerken van Keurmerken"— Transcript van de presentatie:

1 Kenmerken van Keurmerken
Door: Boy Wilhelm Brian Pengel

2 Ik Kies Bewust-logo Producten met het Ik Kies Bewust-logo zijn de gezondere keuze binnen een productgroep. Alleen producten die voldoen aan de door een onafhankelijke wetenschappelijke commissie vastgestelde criteria, mogen het Ik Kies Bewust-logo op hun verpakking dragen. De producten bevatten weinig of minder suiker, zout, verzadigd vet, transvet en energie en meer noodzakelijke voedingsstoffen zoals vezels.

3 Eieren met het keurmerk zijn afkomstig van kippen die gehouden worden volgens de wettelijke eisen van het Legkippenbesluit. Die eisen hebben betrekking op: de beschikbare oppervlakte (maximaal 9 kippen per m2) 2. strooisel (tenminste 250 cm2 per kip) 3. watervoorziening (water altijd toegankelijk voor de kippen) Scharrel ei (CPE)

4 Vrije Uitloop (CPE) Eieren met het keurmerk zijn afkomstig van kippen die de hele dag over vrije uitloop in de openlucht beschikken. De voor de kippen toegankelijke uitloop is grotendeels begroeid en wordt niet gebruikt voor andere doeleinden, behalve als boomgaard, bosterrein en grasland. Verder gelden voor het houden van kippen onder het keurmerk Vrije Uitloop dezelfde eisen als voor kippen onder het keurmerk CPE Controle Scharrel.

5 Max Havelaar Fairtrade bevordert eerlijke handel omdat een groter deel van de opbrengst naar de boeren in ontwikkelingslanden zelf gaat. De meeste Fairtrade-producten zijn in Nederland te koop onder het Max Havelaar-Keurmerk.

6 MSC (Marine Stewardship Council)
MSC heeft als doel verantwoordelijk beheer van de voorraden vis en schaaldieren te bevorderen en te belonen. De organisatie heeft een onafhankelijke norm voor duurzame en goed beheerde visserij ontwikkeld. MSC is in 1996 opgericht door het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Unilever.

7 Eu-Vegetarisch Keurmerk
Producten met het Vegetarisch Keurmerk zijn met zekerheid bereid zonder dierlijke bouillon of gelatine. Ook hulpstoffen (E-nummers) en aroma’s zijn gegarandeerd niet afkomstig van gedode dieren of slachtafval. Samengevat zijn de volgende producten niet toegelaten bij het gebruik van het Vegetarisch Keurmerk: 1. Dierenvlees 2. Ingrediënten afkomstig uit vlees of beenderen 3. Dierlijk vet, braadboter en braadvet, of margarine die visolie of soortgelijke producten bevat 4. Gelatine, aspic, andere geleermiddelen van dierlijke herkomst. 5. Koninginnegelei. 6. Andere producten met ingrediënten die verkregen zijn uit (bij)producten van het slachthuis. 7. Eieren afkomstig van kippen die in legbatterijen worden gehouden.

8 Consumenten die producten aanschaffen met het Milieukeur-logo zijn ervan verzekerd dat zij milieuvriendelijker consumeren. Het keurmerk richt zich op producteigenschappen en het productieproces Aardappelen, aardbeien, groenten, fruit, uien, bier, varkensvlees, potplanten. Het gaat hierbij om zowel plantaardige en dierlijke producten als be- en verwerkte voedingsmiddelen. Milieukeur

9 Scharrel kip, rund, varken (PROduCERT)
Scharrelrunderen moeten in groepen worden gehouden. De runderen moeten altijd kunnen staan en liggen als ze dit willen. De ligruimte is een dichte vloer met een ruime laag stro. Vrouwelijke runderen moeten tenminste van mei tot september de wei in kunnen. Scharrel kip, rund, varken (PROduCERT) Kip Alleen scharrelkippen met uitloop komen in aanmerking voor het PROduCERT-logo. Andere voorwaarden zijn dat de stallen ruim zijn, met veel daglicht. Per m2 mogen 9 kippen worden gehouden. Minimaal eenderde van de stal moet zijn uitgerust als scharrelruimte met een laag stro. De kippen hebben het recht op een uitloop naar buiten en mogen pas worden geslacht na 63 dagen. Varken: De lig ruimte voor de scharrelvarkens moet bestaan uit een dichte vloer met een permanent ruime laag stro. De varkens hebben het recht op een uitloop.


Download ppt "Kenmerken van Keurmerken"

Verwante presentaties


Ads door Google