De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013 1 Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013 1 Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013."— Transcript van de presentatie:

1 Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013 1 Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013

2 2 Veranderingen in voeding in de laatste 30 jaar 17 % meer calorieën pp ondanks 70% groei van de wereldbevolking Meer calorieën uit vet en suiker Meer diversiteit en keuze Meer dierlijke eiwitten (vlees, vis, zuivel) Beetje meer fruit en groenten Veel meer fast food en buitenshuis eten Kloof tussen producent en consument

3 3 Is de landbouwsector verantwoordelijk?

4 4 Gezond en duurzaam (1): Antibiotica bij varkens

5 5 Gezond en duurzaam 2: Intensieve productie

6 6 Zoönoses (vogelgriep, Q-koorts)

7 7 Vlees, een dilemma

8 Herkauwers: land, water, voer

9

10 10 Visconsumptie groeit net zo snel als vleesconsumptie

11 11 Gezond en duurzaam3: besmetting in biologische groententeelt

12 12 Opbrengsten biologische uien

13 13

14 14 Kleine boeren, hun toekomst? Louise O. Fresco

15 Veiligheid in de keten 15

16 16 Supermarkten: boosdoeners of wegbereiders?

17 17 Duurzaamheid in vijf woorden Reduce Re-use Recycle Replace Redesign

18 18 Vier dimensies van duurzaam en gezond voedsel Groei en kwaliteit Product Ingrediënten Voedingspatroon Omgeving

19 19 2050 : 70% meer voedsel (volume) Impact op F&A In 2050 9 bln people (=+2) > 2 bln people Eat more >2 bln people Economic growth drives switch in diets >2 bln people Eat better quality, more services 70% growth in volume Bio fuels BioE

20 20 Duurzaam 2: ingrediënten en etiketten

21 21 Dierlijke en plantaardige proteïnen

22 22 Meer plantaardig eiwit

23 23 De alternatieven: plantaardig of…?

24 24

25 25 Vis of algen als bron van Omega- vetten en eiwitten?

26 26

27 Niet doen Geen belasting op vet en vlees Geen verplichte portiegrootte Geen onmiddellijk reductie in vet- en suikergehaltes, wel geleidelijk, en vervanging Vragen blijven rondom probiotica en genetische modificatie ten verhoging van voedingswaarde 27

28 Internationale afspraken over voedselketens

29 29 Voedsel is status en identiteit. Bewust je boodschappen doen…

30 30 Duurzaam en gezond zijn niet identiek, maar kunnen wel samen hangen Negen miljard, 60% in steden Steeds meer dierlijke eiwitten, maar streven substitutie Grotere efficientie in gebruik van alle grondstoffen: OPTIMALISEREN Produceren daar waar het het beste kan Biologisch is niet zonder meer gezonder of duurzamer Niet generaliseren maar ‘detailleren’ MAAR PASSIE – bewust consumeren – MAAKT VERSCHIL


Download ppt "Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013 1 Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013."

Verwante presentaties


Ads door Google