De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Formeel Strafrecht, De Verdachte

Verwante presentaties


Presentatie over: "Formeel Strafrecht, De Verdachte"— Transcript van de presentatie:

1 Formeel Strafrecht, De Verdachte
Hoofdstuk 6 SPV pagina 2 t/m 12

2 Wat gaan we behandelen? Wat is formeel strafrecht?
Doel strafvordering? Artikel 1 Strafvordering Waar vind je strafvordering? De drie fasen van het strafprocesrecht De wettelijke omschrijving van een verdachte Gradaties van verdenking Rechten van de verdachte (vijf rechten)

3 CENTRALE FIGUUR IN HET SRAFPROCES IS DE VERDACHTE
GEEN VERDACHTE (BIJNA) GEEN BEVOEGDHEDEN

4 Inleiding 1

5 Wetboek van strafvordering
Recht Privaatrecht Materieel Burgerlijk wetboek Formeel Burgerlijk procesrecht Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering Publiekrecht Staatsrecht Grondwet Gemeentewet Provinciewet Bestuursrecht Algemen wet bestuursrecht Een aantal losse wetten Strafrecht Formeel strafrecht Wetboek van strafvordering Materieel strafrecht Wetboek van strafrecht Indeling recht

6 Casus Bij de politie wordt aangifte gedaan van diefstal van een fiets. Een week later spoort de Politie Gerard op als verdachte van dit misdrijf. Gerard wordt aangehouden en zijn fiets wordt in beslag genomen. Nadat hij is aangehouden, wordt hij voorgeleid voor de hulp officier van justitie. De hulp officier beveelt dat de verdachte wordt vastgehouden voor onderzoek. Na een aantal uur, als het onderzoek is afgelopen, mag hij naar huis. Een maand later krijgt hij een dagvaarding voor de rechtszaak. Na de zitting veroordeelt de rechter hem tot een taakstraf van 200 uur.

7 Formeel Strafrecht (Strafprocesrecht)
Strafvordering omvat de gehele procedure in strafzaken, vanaf het moment dat het vermoeden bestaat dat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit tot het moment dat die persoon zijn straf heeft ondergaan. Strafvordering heeft tot doel HET ZOEKEN NAAR EN VINDEN VAN DE WAARHEID naar aanleiding van een gepleegd strafbaar feit. Strafvordering heeft alleen plaats op de wijze bij de wet voorzien. (Artikel 1 Sv)

8 Fasen Strafproces Fase 1: Voorbereidend onderzoek = Opsporingsonderzoek Fase 2: Onderzoek ter terechtzitting = Rechtzaak Fase 3: Tenuitvoerlegging = ondergaan van maatregel of straf Het strafproces begint bij de ontdekking van het strafbare feit en eindigt nadat de veroordeelde zijn straf heeft ondergaan

9 De Verdachte artikel 27 SV
In artikel 27 geeft het Wetboek van Strafvordering aan wat in het strafproces onder het begrip verdachte moet worden verstaan: Als verdachte wordt, voordat de vervolging is aangevangen, aangemerkt als verdachte degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloeit, en Nadat de vervolging is aangevangen, wordt als verdachte aangemerkt degene tegen wie de vervolging is gericht.

10 De verdachte artikel 27 (WvSV)
Individuele factor Het vermoeden moet gebaseerd zijn op feiten of omstandigheden De concrete factor Het vermoeden moet redelijk zijn Objectieve factor Het vermoeden moet betrekking hebben op een strafbaar feit De specifieke factor Verdenking tegen een specifiek persoon

11 Casus “Individuele factor”
Je bent op surveillance in het winkelcentrum. Als je langs de hoofdingang van de Blokker loopt, hoor je het alarm bij de ingang afgaan. Als je naar de hoofdingang kijkt, zie je diverse personen de winkel verlaten. Je hoort een verkoopster roepen: “Houdt de dief”

12 Casus “Concrete factor” Het vermoeden moet gebaseerd zijn op feiten of omstandigheden
Je surveilleert in de vooravond in jouw gemeente. Als je om uur een winkelstraat inrijdt, zie je een man voor een juwelierszaak staan. Hij schrikt kennelijk bij het zien van de politie en rent weg.

13 Casus “Specifieke factor”
Tijdens een surveillance krijgen twee agenten de opdracht van de meldkamer naar een woning inbraak heterdaad te gaan. Wanneer zij in de buurt van de woning komen zien zij twee verdachten met een TV in hun handen wegrennen uit de voortuin van de woning. Hierop houden de twee agenten de verdachten aan voor diefstal.

14 Jurisprudentie Hollende kleurling-arrest Damrak-arrest
Opdracht: wat zijn de verschillen?

15 De Sporthal Zijn deze jongens als verdachte aan te merken
Bij een sporthal is de laatste tijd veel last van diefstal uit de kleedkamers. Het fietsenhok van de sporthal is sinds een tijdje een plek waar de jeugd veel rond hangt. Het vermoeden is dat de jongeren met de diefstallen te maken hebben. Er is echter nog niemand geweest die de jongens op heterdaad heeft kunnen snappen. Zijn deze jongens als verdachte aan te merken

16 Een redelijk vermoeden mag op één feit of omstandigheid berusten
Stelling Een redelijk vermoeden mag op één feit of omstandigheid berusten

17 Gradaties van verdenking
Heterdaad Ernstige bezwaren Redelijk vermoeden Geen verdenking

18 Rechten van de verdachte
U bent aangehouden door de politie en naar het bureau gebracht. Opdracht: Lees de folder: “U wordt verdacht van een strafbaar feit”. Welke rechten heeft u als verdachte? hyperlink

19 Socrative meerkeuze vragen
Ga naar: Kies: student LOGIN Roomname: BOALEERMIDDELEN Noteer: Voornaam + Achternaam

20 Open Vragen 1. Wat bedoelt men de bepaling van artikel 1 van het Wetboekvan Strafvordering, namelijk dat strafvordering alleen plaats heeft op de wijze bij de wet voorzien 2. Wat is het doel van strafvordering? 3. Wanneer is iemand verdachte? 4. Wat betekent de concrete factor, objectieve factor en specifieke factor m.b.t. het aanmerken van een persoon als verdachte? 5. Wat betekent de objectieve factor? 6. Wat betekent de specifieke factor? 7. Maak de meerkeuze vragen van hoofdstuk 6 op de website van het SPV.


Download ppt "Formeel Strafrecht, De Verdachte"

Verwante presentaties


Ads door Google