De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wijzigingen per 1 januari 2015

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wijzigingen per 1 januari 2015"— Transcript van de presentatie:

1 Wijzigingen per 1 januari 2015
Financiële Regelingen Hier komt ook tekst

2 Per 1 januari 2015 De Participatiewet
De Participatiewet vervangt en vult de WWB aan. Vanaf 1 januari ontvangt iemand bijstand op grond van de Participatiewet

3 Wet maatregelen WWB Kostendelersnorm (artikel 22a Participatiewet) Mensen die samen in één woning wonen, kunnen de huur, kosten voor verwarming van de woning en andere kosten delen. Daarom krijgen bijstandsontvangers van 21 jaar of ouder die in één huis wonen met andere volwassenen, in 2015 een lagere uitkering. Deze nieuwe regel heet de ‘kostendelersnorm’. Vanaf zijn er nog maar 2 normen, namelijk alleenstaande/alleenstaande ouder 70% en gezin/samenwonend 100%.

4 1. Kostendelersnorm (KDN)
Voor wie ? Bijstandsontvangers die een woning delen met andere volwassenen krijgen te maken met de kostendelersnorm. Dat kunnen ouders zijn die in één huis wonen met hun volwassen dochter en zoon. Het kan ook zijn dat er een (groot)ouder bij inwoont. Of andere familieleden, kennissen of vrienden.

5 Wie tellen er niet mee voor de kostendelersnorm?
Jongeren tot 21 jaar Kamerhuurders met een commercieel contract (en die een commerciële huurprijs betalen) Studenten die een opleiding volgen die recht kan geven op studiefinanciering of tegemoetkoming studiekosten Studenten die een Beroeps Begeleidende Leerweg volgen (BBL-studenten)

6 Wat zijn de gevolgen van KDN
De bijstandsnorm per persoon wordt lager naar mate er meer personen in de woning aanwezig zijn.

7 Hoe werkt de kostendelersnorm?
Hoe meer volwassen personen in één woning, hoe lager de uitkering. Het maakt daarbij niet uit hoeveel inkomen de medebewoners hebben.

8 Hoogte norm In de tabel ziet u hoeveel bijstand een uitkeringsgerechtigde in verschillende huishoudens ontvangt. Hierbij staat 100% voor de bijstandsuitkering voor echtparen en samenwonenden (ongeveer 1360 euro). Aantal kostendelers in één woning Bijstandsnorm per persoon* Totale bijstandsnorm als alle personen bijstand ontvangen Eén volwassene (alleenstaande) 70,00% (ongeveer 955 euro) 70% Twee kostendelers 50,00% (ongeveer 680 euro) 100% Drie kostendelers 43,33% (ongeveer 590 euro) 130% Vier kostendelers 40,00% (ongeveer 545 euro) 160% Vijf kostendelers 38,00% (ongeveer 520 euro) 190%

9 Overgangsrecht kostendelersnorm
Zittend bestand met ingang van 1 juli 2015 Op 31 december 2014 bijstand Meerdere volwassenen ingeschreven op het adres Nieuwe aanvragen na 1 januari 2015 Direct het nieuwe recht toepassen

10 Hogere uitkering voor alleenstaande ouder verdwijnt
Vanaf 1 januari 2015 ontvangen de meeste alleenstaande bijstandsouders een lagere uitkering. Het bedrag dat zij van de Belastingdienst krijgen voor de kosten voor kinderen wordt hoger. Ook komt er een speciale toeslag voor alleenstaande ouders zonder toeslagpartner. Dit extra geld heet de alleenstaande ouderkop. Dit bedrag ontvangen zij ook van de Belastingdienst. Ouders die de alleenstaande ouderkop krijgen, hebben maandelijks ongeveer evenveel geld om uit te geven als nu.

11 Alleenstaande Ouderkop
Alleenstaande bijstandsouders zonder toeslagpartner hebben recht op een extra toeslag. Dit extra geld heet de alleenstaande ouderkop. Op de website van de Belastingdienst kunt u nagaan of u een toeslagpartner heeft.

12 Uitzonderingen Alleenstaande bijstandsouders die volgens de Belastingdienst een toeslagpartner hebben, krijgen geen alleenstaande onderkop. Een toeslagpartner is volgens de belastingregels ook vaak de ouder bij wie iemand inwoont of een huwelijkspartner die: in een verpleeginrichting woont, in de gevangenis zit of met onbekende bestemming is vertrokken.

13 Nieuwe alleenstaande ouders in de bijstand
Alleenstaande ouders met een toeslagpartner die na 1 januari 2015 een bijstandsuitkering aanvragen krijgen geen alleenstaande ouderkop. Zij komen ook niet in aanmerking voor de overgangsregeling. Er wordt op dit moment bekeken of deze groep in aanmerking kan komen op extra ondersteuning, bijvoorbeeld via de bijzondere bijstand.

14 Wat moeten alleenstaande bijstandsouders doen?
Alleenstaande bijstandsouders die kindgebonden budget ontvangen, hoeven niets te doen. In december 2014 horen zij van de Belastingdienst hoe hoog hun kindgebonden budget vanaf 1 januari 2015 is. Wilt u weten of u volgens de belastingregels een toeslagpartner heeft? Kijk dan op de website van de Belastingdienst Alleenstaande bijstandsouders die nu geen kindgebonden budget ontvangen, kunnen in december op zelf nagaan of zij in 2015 recht hebben op kindgebonden budget. Blijkt daaruit dat zij in 2015 recht hebben op kindgebonden budget? Dan moeten zij dit zelf voor eind 2014 aanvragen via ‘Mijn toeslagen’ op toeslagen.nl

15 De Participatiewet heeft gevolgen voor:
1. Reserveringstoeslag 2. Langdurigheidstoeslag 3. Bijzondere bijstand

16 1. Reserveringstoeslag De reserveringstoeslag voor ouderen (>PGL) vervalt, geen overgangsrecht

17 2. Langdurigheidstoeslag
De langdurigheidstoeslag wordt een individuele inkomenstoeslag (IIT) Als u minimaal 3 jaar een inkomen tot 10% boven bijstandsniveau hebt, komt u in aanmerking voor langdurigheidstoeslag. Leeftijd: 21 tot pensioengerechtigde leeftijd

18 In afwachting van vernieuwing van het armoedebeleid nu:
2.1 IIT In afwachting van vernieuwing van het armoedebeleid nu: Bij de beoordeling rekening houden met: Referteperiode blijft 36 maanden Laag inkomen blijft 110% sociaal minimum NIEUW Krachten en bekwaamheden Inspanningen De verordening en beleidsregels worden aangepast aan de wetswijzigingen

19 3. Bijzondere bijstand Wijzigingen:
Toeslag voormalige alleenstaande ouders vervalt omdat er geen normverschil meer is (70%) Er komt een overgangsregeling Draagkrachtregels (rekening houden met KDN)

20 Wajong Men kan vanaf 2015 alleen nog een Wajong-uitkering aanvragen als men op jonge leeftijd een ziekte of handicap heeft gekregen, en daardoor nooit meer kan werken. Het UWV bepaalt dan of u volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent. Heeft men volgens het UWV mogelijkheden om te werken? Dan komt men niet meer in aanmerking voor de Wajong. Men kan dan naar de gemeente om hulp vragen bij studie of werk en inkomen.

21 Wat blijft er in Utrecht
De U-pas (minimabeleid) Compu4school (minimabeleid)

22 Collectieve zorgverzekering
Vanaf 1 januari 2015 wordt deze verzekering nog steeds aangeboden aan iedereen die een Upas heeft. Echter de gemeente draagt alleen bij aan de doelgroep die een inkomen heeft tot 110% van bijdstandsnivea.

23 Wat veranderd er? Per 1 januari kan er een keuze worden gemaakt tussen twee Aanvullende pakketten AV 2 minder uitgebreid AV 3 uitgebreid AV 3 is duurder maar de gemeente betaalt meer mee aan dit pakket (echter wel alleen voor de doelgroep tot 110%) Je kunt overstappen naar AV2 echter men moet goed weten dat dit betekent dat men niet in aanmerking komt voor BB medische kosten.

24 VRAGEN


Download ppt "Wijzigingen per 1 januari 2015"

Verwante presentaties


Ads door Google