De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MBO - inspiratiemiddag Jíj maakt het verschil ? Doe jij er als persoon dan toe ? Of ben je inwisselbaar? Bestaat er nog zoiets als roeping in het onderwijs?

Verwante presentaties


Presentatie over: "MBO - inspiratiemiddag Jíj maakt het verschil ? Doe jij er als persoon dan toe ? Of ben je inwisselbaar? Bestaat er nog zoiets als roeping in het onderwijs?"— Transcript van de presentatie:

1 MBO - inspiratiemiddag Jíj maakt het verschil ? Doe jij er als persoon dan toe ? Of ben je inwisselbaar? Bestaat er nog zoiets als roeping in het onderwijs? Zo ja, wat heeft dat met je professionaliteit te maken?

2 Drachtig ?

3 In blijde verwachting !

4 Drachtig ?In blijde verwachting ! U bevindt zich hier in de zaal. Zoals uw studenten zich in uw lokaal bevinden.

5 Drachtig ?In blijde verwachting ! U bevindt zich hier in de zaal Is dat ook een je welbevinden hier in de zaal?

6 Drachtig ?In blijde verwachting ! U bevindt zich hier in de zaal Is dat ook een welbevinden, hier in de zaal? Meten = weten !Alternatief ? Vooral toetsen en cijfers produceren ? Ranglijsten en benchmarks ?

7 Andy Hargreaves: de eenzijdige nadruk op toetsen en cijfers heeft een paradoxaal effect.

8 Bill Banning: 56 jaar fulltime leraar VO & parttime levensbeschouwelijk identiteitsbegeleider PO Proefschrift: Leraren, wat boeit jullie? Theoretisch en empirisch onderzoek naar roeping binnen het professioneel zelfverstaan

9

10 Twee verhalen uit het onderzoek: -Waarom zou ik dan geen luisterend oor bieden? -Zou deze persoonlijke verdieping (yoga en gebed) tot een verdiept pedagogisch werkklimaat hebben geleid?

11 Alle 18 verhalen: Geen lesboeren, maar: intense wisselwerking tussen persoonlijke en professionele ontwikkeling

12 Roeping: het je aangesproken weten door jonge mensen en je op grond daarvan gedreven weten om bij te dragen aan hun vorming en ontwikkeling. 40 % enquête 210 leraren: spirituele inspiratie 16 van de 18 geïnterviewden: 88 % !

13 Roeping:- méér dan je op school bevinden - méér dan toetsen: -Kunnen studenten hun verhaal kwijt ? -op verhaal komen ? -bijdragen aan elkaars levensverhaal ? -Welke verhalen draag jíj met je mee? -Welk verhaal / wat draagt jou ? -Waarvan ben jij in blijde verwachting ?

14 Het belang van verhalen: narrativiteit: in en met verhalen bouwt de mens zijn wereld op: persoonlijke & gemeenschapsverhalen

15 Gemeenschapsverhaal: Zacharias Zijn tong werd gebonden Hij mocht weer spreken. Pedagogische betekenis?

16 Op de achtste dag kwamen ze het kind besnijden, en ze wilden het Zacharias noemen, naar zijn vader. Maar zijn moeder zei: ‘Nee, Johannes zal hij heten!’ Ze zeiden tegen haar: ‘Er is niemand in je familie die zo heet’. Ze beduidden zijn vader te laten weten hoe hij het kind wilde noemen.

17 Hij vroeg om een schrijftablet en schreef erop: ‘Johannes is zijn naam’. Iedereen was verbaasd. En meteen werd de verlamming van zijn mond en zijn tong ongedaan gemaakt, en begon te spreken en loofde God. Lucas 1.

18 Zacharias vroeg aan de engel: ‘Hoe kan ik weten of dat waar is? Ik ben immers een oude man en ook mijn vrouw is al op leeftijd’.

19 De engel antwoordde: ‘Ik ben Gabriël, die altijd in Gods nabijheid is, en ik ben uitgezonden om je dit goede nieuws te brengen. Maar omdat je geen geloof hebt gehecht aan mijn woorden, die op de voorbestemde tijd in vervulling zullen gaan, zal je tong gebonden worden en zul je niet kunnen spreken tot de dag waarop dit alles gaat gebeuren’.

20 Pedagogische betekenis gebonden tong: Op moment dat - wij cynisch zijn, - niets positiefs meer te zeggen hebben, - niet meer geloven in het onmogelijke, kan onze tong beter gebonden zijn. Dan verspreiden we slechts zinloosheid en cynisme (en uiteraard kun je je altijd op de feiten beroepen: die geven je gelijk).

21 Pedagogische betekenis losgemaakte tong: Op moment dat - wij weer openstaan voor JOHANNES - d..w.z. voor GOD IS GENADE, - en IN BLIJDE VERWACHTING zijn, mag onze tong spreken: - dan hebben we werkelijk iets te zeggen. - dan loven we God in woorden en daden.

22 Drachtig ?In blijde verwachting ! U bevindt zich hier in de zaal Is dat ook een welbevinden, hier in de zaal? Meten = weten !Er is meer… Dus toetsen en cijfers produceren Zien wat niet te meten valt: geloven in mogelijkheden… Ranglijsten en benchmarks Geloven in wat de engel ons te zeggen heeft.

23 Een eigentijds verhaal “Meneer, u vecht tegen de berg. Maar wij, wij laten ons dragen door onze heilige berg”

24 Meneer / mevrouw, waarom bent u eigenlijk het onderwijs ingegaan?

25 Studenten verwachten wat van je: op vakinhoudelijk & pedagogisch gebied: Maak jíj een verschil ?

26 Wat je als leraar aan kennis, vaardigheden, attituden en levenslessen aan je studenten geeft, geef je als een geschenk

27 Dat geschenk kunnen ze aannemen of afwijzen: Dat maakt je kwetsbaar…

28 Die kwetsbaarheid vraagt om een diep, heel diep vertrouwen

29 Dat vertrouwen: ook bij tegenslag vol te houden wanneer je je gedragen weet door God, de Gever van welwillendheid

30 Mijn credo Mijn zee was woest de golven hoog mijn lippen droog ik wist niet meer waar ik het zoeken moest

31 Drachtig ? In blijde verwachting ! U bevindt zich hier in de zaal Hopelijk een welbevinden Meten = weten ! Zien wat niet te meten valt: geloven in mogelijkheden… Dus toetsen en cijfers produceren Geroepen om te geloven wat de engel ons te zeggen heeft. Ranglijsten en benchmarks Onderwijs in gezegende staat !

32 Dank dat u naar mijn verhaal hebt willen luisteren. Zou ik naar úw verhaal mogen vragen? Waartoe u zich wel of niet geroepen voelt? Zouden we die verhalen kunnen delen?

33 motivatiecirkel De leraar gééft weloverwogen les Lln. waarderen inzet (ontvangen van lln.) Lln. geven welwillende inzet terug aan leraar Leraar ontvangt reactie van lln. en laat waardering merken Lln: ontvangen + geven: 'Graag gedaan, meneer / mevrouw'

34

35


Download ppt "MBO - inspiratiemiddag Jíj maakt het verschil ? Doe jij er als persoon dan toe ? Of ben je inwisselbaar? Bestaat er nog zoiets als roeping in het onderwijs?"

Verwante presentaties


Ads door Google