De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het Waasland.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het Waasland."— Transcript van de presentatie:

1 Het Waasland

2 De kaart van het Waasland

3 Het Waasland ligt in het noordoosten van Oost-Vlaanderen
Het Waasland ligt in het noordoosten van Oost-Vlaanderen. De noordelijke grens van het Waasland is Nederland. In het oosten grenst het aan de Schelde/Antwerpen. In het zuiden grenst het aan de Durme en de Schelde. Tenslotte omvat de westelijke grens Lochristi en Zelzate. Het Waasland heeft 2 steden Sint-Niklaas en Lokeren en aansluitend 8 gemeentes. De E17 en N49 zijn de twee belangrijke autosnelwegen.

4 De Mirabrug over de Durme

5 De Mirabrug ligt over de Durme. Deze brug is 100 jaar oud
De Mirabrug ligt over de Durme. Deze brug is 100 jaar oud. De Mirabrug is van ijzer gemaakt en omdat ze niet uit elkaar zou vallen hebben ze er ook klinknagels aan gemaakt. De brug ging altijd horizontaal open en nooit verticaal. De naam Mirabrug is afkomstig van een film, de hoofdrolspeelster heette Mira. Vroeger mochten er nog auto’s over rijden. Maar er is eens een schip tegen gebotst en nu gaat ze niet meer open. Nu is er een beetje verderop nog een brug gemaakt omdat over de Mirabrug alleen nog voetgangers en fietsers mogen.

6 Temse

7 De kaailopers

8 Op de Wilfordkaai zie je het standbeeld van de kaailopers
Op de Wilfordkaai zie je het standbeeld van de kaailopers. Er zijn vier mensen op afgebeeld: van links naar rechts zie je: den Bruin, den Mekker, de Schele Wringer, de laatste van alle kaailopers staat symbool voor alle kaailopers. Zij waren de stoere mannen die instonden voor het laden en lossen van de containers. Dokwerkers die in de Boelwerf mee de grote schepen bouwden.

9 De Scheldebrug

10 De Scheldebrug De oude Temsebrug is gemaakt met klinknagels.
Deze is ontworpen door meneer Eifel. Op de oude brug was het heel druk, te veel file. Daarom hebben ze een tweede brug bij gebouwd.

11 Tazuur en Tazijn

12 Azijnzekers was een scheldnaam voor de Temsenaren, omdat er veel azijnbrouwerijen waren.
Tazijn is een echte Temsenaar die op een dag met zijn vrienden naast de schelde aan het wandelen was. De Temsenaar sprong in de Schelde. Zijn vrienden gingen de man in een deftig pak overtuigen om hem te redden. Toen de azijnzeker erachter kwam dat hij gered werd door een oliezeker (man uit Sint-Niklaas), sprong hij opnieuw in het water.

13 Rupelmonde

14 Mercator

15 Mercator is in Rupelmonde geboren in 1512.
Maar zijn echte naam is Gerard de Cremer. Mercator is zijn Latijnse naam. Hij was een beroemde cartograaf. De eerste wereldkaart (atlas) heeft hij uitgevonden.

16 De graventoren

17 Hij zei dat de wereld rond was.
Niemand geloofde hem, omdat dat niet in de bijbel stond. Want wat in de bijbel stond dat geloofde de mensen. Maar Mercator had gelijk. Hij zat in de graventoren voor 7 maanden gevangen. Vroeger was het een burcht met 17 torens, de andere torens werden verwoest in de oorlogen.

18 Reinaart de vos

19 In Rupelmonde staat een muur vol tekeningen
uit het verhaal van Reinaart de vos. Reinaart is een sluwe, stoute vos. Hij bedroog alle dieren en deed ze pijn . Er staat ook nog een beeld van Reinaart, toen hij op bedevaart vertrok.

20 De getijdenmolen

21 De getijdenmolen is de oudste molen die nog
werkt in Europa. Het waterrad draait alleen bij de getijden, eb en vloed, van de Schelde. Als de molen draait, bewegen er twee stenen met graan ertussen tegen elkaar. Zo maakte men vroeger meel.

22 Bazel

23 Het kasteel van Wissekerke

24 Het kasteel van Wissekerke heeft een grote toegangspoort
Het kasteel van Wissekerke heeft een grote toegangspoort. Boven deze poort hangt het wapenschild van Bazel. Er staat een raap op. Deze vrucht was vroeger voor de boer zeer belangrijk, dat konden ze tussendoor oogsten. Bij het kasteel van Wissekerke staat de galg van Reinaart De Vos. Er staat ook een duiventoren, met daaronder een ijskelder. Deze kelder gebruikte men om voedsel in te bewaren of ze pekelden het in zout. Het kasteel van Wissekerke is een beschermd monument.

25 Antwerpen

26 De Sint-Annatunnel

27 De Sint-Annatunnel is 572 m lang en 31
De Sint-Annatunnel is 572 m lang en m onder de Schelde tussen de linker- en rechter oever van Antwerpen. Twee jaar hebben ze er aan gewerkt. Er is ook een hele grote lift voor fietsers en voetgangers die wel 3000 kg kan dragen, dus 40 mensen. De roltrappen waren toen iets nieuws. In wereldoorlog II hebben de Duitsers de roltrappen, lift en de toegangspoorten op de LO opgeblazen.

28 Hand-werpen

29 Vroeger was er een reus (Antigoon) die met zijn ene been aan de ene kant stond van de Schelde en met zijn andere been aan de andere kant van de Schelde stond. Toen de schippers tussen zijn benen wouden varen, vroeg de reus tol. Zoniet hakte de reus zijn hand er af en wierp de hand van de schipper in de Schelde. Op een dag kwam Brabo en vroeg de reus voor een duel. De reus nam Brabo op zijn hand en hij hakte de hand van de reus er af en wierp deze in de Schelde. !

30 Kathedraal

31 Er zijn 2 torens te zien. De grote toren is gebouwd met het geld van de stad. Met een hoogte van 123 meter is dit de grootste toren van de Benelux. De kleine toren is met het geld van de parochie gebouwd. Door geldgebrek bleef deze kleiner. In de kathedraal hangt een schilderij van Rubens. Dat schilderij komt voor in het verhaal van Nello en Patrasche. Het was Nello zijn lievelingsschilderij. Nello is bij dit schilderij gestorven. Hij was een weesjongen die geen centen en geen huis meer had. Hij stierf door de koude.

32 Doel en de sluis van Kallo

33 De sluis van Kallo

34 Op de foto die je juist gezien hebt zag je de sluis van Kallo .
Deze sluis geeft toegang tot de Waaslandhaven. Ze is 360 m lang en 48 m breed. De sluis werkt als volgt: er zijn twee deuren en één van die twee deuren gaat open. Dan komt er water in of uit de schutkolk. Zodat het water gelijk komt met de Schelde. Dankzij de sluis blijft het waterpeil in de Waaslandhaven altijd gelijk, en gaan de boten vlot kunnen laden en lossen.

35 Doel

36 Omdat de Waaslandhaven steeds uitgebreid wordt, moet het dorp Doel verdwijnen. Het is niet het eerste dorp dat verdwijnt omwille van de haven. Toch blijven sommige inwoners zich verzetten tegen het verdwijnen van hun huizen. In het dorp kan je op de dijk naast de Schelde wandelen. Doel is een spookdorp met veel grafitti-tekeningen. De mensen van Doel moesten weggaan en er kwamen krakers in de huizen wonen .

37 Doel

38 Doel moet blijven !!! In Doel staat een kerncentrale met twee koeltorens. De wolk die je van ver ziet is waterdamp. Eén van de grote bazen van de kerncentrale is Electrabel. Op de foto zie je ook een molen. Die is nog een watermolen, museum en restaurant geweest. Nu is die gesloten.

39 Het verdronken land van Saefthinge

40 WASA Zo zag het Waasland er 1500 jaar geleden uit: een moerasachtig gebied. Vroeger waren er hier polders: een vruchtbaar land met boerderijen. Het overstroomde vaak. Zonder gids mag je er niet lopen. Omwille van het slib en de modder dat aanwezig is.


Download ppt "Het Waasland."

Verwante presentaties


Ads door Google