De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het Waasland.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het Waasland."— Transcript van de presentatie:

1 Het Waasland

2 De kaart van het Waasland

3 Het Waasland Het Waasland ligt in het noordoosten van België . De zuidelijke grens van het Waasland is de Durme en de Schelde. De noordelijke kant van het Waasland is de grens tussen België en Nederland. Er zijn twee belangrijke autosnelwegen, die heten de E17 en de E34. Het Waasland ligt in de provincie Oost-Vlaanderen. De naam komt van WASA, wat modderland betekent.

4 De Mirabrug over de Durme

5 De Mirabrug over de Durme
De Mirabrug is meer dan 100 jaar oud. Ooit werd er een film opgenomen, de hoofdrolspeelster heette Mira. Alleen voetgangers en fietsers kunnen nu nog via deze brug van Elversele naar Hamme. Om boten te laten passeren kon het middelste stuk van de brug opendraaien. Nu varen er bijna geen boten meer onder de Mirabrug omdat de Durme hier dichtslibt. Dat komt doordat er nog weinig water door dit stuk van de Durme vloeit.

6 Temse

7 De kaailopers

8 De kaailopers De kaailopers in Temse zijn gemaakt door de beeldhouwer Valeer Peirsman. Het zijn dokwerkers die in de Boelwerf grote schepen bouwden. Drie van hen hebben een bijnaam : den Bruin, de Mekker en de Schele Wringer. De vierde staat symbool voor alle kaailopers.

9 De Scheldebrug

10 De Scheldebrug De Scheldebrug van Temse is 365m lang, en verbindt het Waasland met Bornem. Het is een brug voor auto’s en vrachtwagens, maar de brug heeft ook een stuk met sporen voor de trein, en een afzonderlijk stuk voor voetgangers en fietsers. Naast de oude brug, die door meneer Eifel getekend werd, is nu ook een nieuwe brug gebouwd, omdat er zo meer verkeer tegelijk over kan.

11 Tazuur en Tazijn

12 Tazuur en Tazijn De mensen in Temse hadden de bijnaam “de Azijnzeikers”, omdat er veel azijnfabrieken waren. De mensen van Sint-Niklaas noemde men oliezeikers. Op een dag sprong een azijnzeiker als grap in de Schelde, en hoopte gered te worden door de man in zijn mooi kostuum die langs de Schelde stond. (dan moest die man zijn kostuum vuilmaken) De man met het kostuum redde hem inderdaad. Maar toen de Temsenaar hoorde dat de man een oliezeiker was, sprong hij nog liever terug in de Schelde dan de oliezeiker te bedanken voor zijn goede daad.

13 Rupelmonde

14 Mercator

15 Mercator Mercator is een cartograaf. Hij heeft kaarten getekend van het land van Waas en van Europa . Mercator zijn geboortehuis staat nog in Rupelmonde. Hij is geboren in Er staat een standbeeld van hem in Rupelmonde. Mercator werd gevangen genomen in de graventoren, omdat hij zei dat de wereld rond was. Maar in de Bijbel stond dat de wereld plat was. Hij was naar Duitsland gevlucht, omdat ze hem daar wel geloofden.

16 De graventoren

17 De graventoren Vroeger stond er in Rupelmonde een burcht met 17 torens. Maar die is verwoest, dat kwam door de oorlogen. De graventoren is nog een stuk van de burcht van Rupelmonde. Mercator heeft daar gevangen gezeten.

18 Reinaart de vos

19 Reinaart de vos In Rupelmonde, bij de graventoren, zie je een muur waar het verhaal van Reinaart in prentjes opstaat. Daar staat ook een beeld van Reinaart toen hij op bedevaart vertrok .

20 De getijdenmolen

21 De getijdenmolen Deze molen heeft een waterrad. Dat komt in werking doordat het water van de Schelde stijgt of daalt door de getijden van de Schelde. De molen werd gebruikt om graan te malen tot meel. Deze molen werd gerestaureerd, en kan nu nog steeds werken.

22 Bazel

23 Het kasteel van Wissekerke

24 Het kasteel van Wissekerke
Het kasteel van Wissekerke heeft een grote toegangspoort. Boven deze poort hangt het wapenschild van Bazel. Er staat een raap op. En bij het kasteel van Wissekerke staat de galg van Reinaart De Vos. Er staat ook een duiventoren, met daaronder een ijskelder. Deze kelder gebruikte men om eten in te bewaren. In de duiventoren had men duiven zitten die men kon gebruiken voor het versturen van een brief.

25 Antwerpen

26 De Sint-Annatunnel

27 Sint-Annatunnel De Sint –Annatunnel is 572 m lang.
De Sint –Annatunnel is voor voetgangers en fietsers. De tunnel heeft hele lange oude roltrappen. De Antwerpenaren noemen hem ook wel de voetgangerstunnel. Er is ook een lift voor fietsers. Je ziet op de foto het toegangsgebouw. Er hangen bij de trappen ook foto’s van toen het gebouw gebombardeerd was bij de oorlog.

28 Brabo

29 Brabo Brabo is een reus.Vroeger, toen de schippers langs wouden varen, moesten ze betalen . Zoniet, hakte de reus Antigoon de rechterhand van de schipper af. De reus kon met zijn voet op de linkeroever en met zijn andere voet op de rechteroever staan. Hij wierp dan de hand van de schipper in de Schelde. Zo ontstaat de naam Antwerpen. Het standbeeld heet Brabo. Het is helemaal in brons gemaakt. Brabo heeft het hand van de reus afgehakt om hem een lesje te leren !

30 Kathedraal

31 Kathedraal In Antwerpen is de hoogste toren van de kathedraal 123m hoog. De andere, veel lagere toren werd betaald door de parochie, en die hadden minder geld dan de stad Antwerpen, die de hoogste toren betaald heeft. In de kathedraal hangt een schilderij van Rubens. Dat schilderij komt voor in het verhaal van Nello en Patrasche. Het was Nello zijn lievelingsschilderij. Nello is bij dit schilderij gestorven. Hij was een weesjongen die geen centen en geen huis meer had. Hij stierf door de koude.

32 Doel en de sluis van kallo

33 De sluis van kallo

34 De sluis van Kallo De sluis van Kallo vormt de toegang tot de dokken van het Waasland. De sluis is 360 meter lang ,en 48 meter breed. Dankzij de sluis blijft het waterpeil in de Waaslandhaven altijd gelijk, en gaan de boten vlot kunnen laden en lossen.

35 Doel

36 Doel Doel is een verlaten dorp met veel grafitti-tekeningen. Nu is het een griezeldorp. De mensen van Doel moesten weggaan en er kwamen krakers in de huizen wonen .

37 Doel

38 Doel Moet Blijven !!! Vroeger was Doel een mooi dorpje tot nu. De tweede grootste haven in Europa werd te klein en dan moest Doel weg. De inwoners moesten weg van de ministers. En daar waren ze niet mee eens. Somige mensen bleven in hun huis en er waren ook mensen die weg uit hun huis gingen. Maar als je naar Doel gaat dan zie je heel veel grafitti.Het lijkt zo wel een spookdorp. Op de foto zie je de kerncentrale van Doel. Hier maakt men elektriciteit. Vlak voor de kerncentrale staat een oude windmolen.

39 Het verdronken land van Saefthinge

40 Het verdronken land van Saefthinge
Door een grote overstroming in 1570 kwam het gebied bijna volledig onder water. Maar er lagen ook nog vier dorpjes : Saefthinge,Namen, Sint-Laureins en Casuvele. Sommigen vertellen dat de mensen die daar woonden (en mee verdronken zijn) nu als geest ronddwalen. Let op voor de geesten van Saeftinge ha ha ha ha !!


Download ppt "Het Waasland."

Verwante presentaties


Ads door Google