De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waaslandreis.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waaslandreis."— Transcript van de presentatie:

1 Waaslandreis

2 Het land van waas

3 Het land van waas Het Waasland ligt in het noordoosten van de provincie Oost-Vlaanderen. De grenzen zijn: in het noorden Nederland, in het oosten de Schelde, in het zuiden de Schelde en de Durme. Er zijn 2 steden en 9 gemeenten. Sint-Niklaas is de hoofdstad van het Waasland. In het wapenschild staat een raap.

4 ELVERSELE

5 De Mirabrug

6 De Mirabrug We zijn vertrokken aan school en reden naar Elversele. Daar zijn we naar de Mirabrug gaan kijken. De Mirabrug is ongeveer 100 jaar oud. Dat zie je aan de klinknagels. We zagen ook akkers die bol waren zodat het water gemakkelijk wegstroomt. De Mirabrug komt van de naam Mira . Op de brug werd een film gemaakt met de personage Mira. Men heeft dan beslist om de brug Mira te noemen. Er mogen alleen fietsers en voetgangers over de brug. Onder de brug stroomt de rivier Durme.

7 Temse is leuk!

8 De Wilfordkaai

9 De Wilfordkaai Het standbeeld noemt de Kaailopers.
De kaailopers zijn Den Bruin, De Mekker, De Schele Wringer en de vierde stelt alle kaailopers voor. Hun werk was boten lossen en laden.

10 De Scheldebrug

11 De Scheldebrug De Scheldebrug is 365 m lang.
Ze maakt de verbinding van Temse met de provincie Antwerpen. Meneer Eifel heeft de brug getekend. Ze werd met klinknagels gemaakt. Vroeger werd ze enkel door dieren,voetgangers en treinen gebruikt.

12 De Azijnzeker en de Dobbelaar

13 De Azijnzeker en de Dobbelaar
De spotnaam van de inwoners van Temse was azijnzeker, omdat er vroeger veel azijnfabrieken waren. Op een dag kwam een rijke man naar de Schelde kijken. Er waren ook twee vrienden die een grapje wouden maken. Eén van die twee sprong in het water en deed alsof hij niet kon zwemmen. De andere riep: “Rijke man, red hem toch. Hij kan niet zwemmen.” De rijke man redde de Temsenaar, maar toen deze laatste hoorde dat hij gered was door een oliezeker, een inwoner van Sint-Niklaas, sprong hij terug in het water. Hij zei: “Ik verdrink nog liever, dan dat ik gered word door een oliezeker.”

14 Rupelmonde

15 Gerardus Mercator

16 Gerardus Mercator Gerardus Mercator is geboren in 1512 te Rupelmonde.
Zijn oorspronkelijke naam was Gerard De Kremer. De bijbel zei dat de aarde plat was. De mensen geloofden Mercator niet omdat hij zei dat de aarde bol was. Daarom werd hij 7 maanden opgesloten in de Graventoren.

17 De Graventoren

18 De Graventoren Hier zat Mercator opgesloten toen de mensen hem niet geloofden dat de aarde bol was. De toren is een overblijfsel van de verdwenen burcht van de graven van Vlaanderen. De burcht had 17 torens en diende als verdediging van de Schelde en de Rupel.

19 Reinaart de vos

20 Reinaart de vos Het verhaal Reinaart de Vos werd door Willem, die Madoc maakte, geschreven. Het gaat over een sluwe vos. De Reinaartmuur toont verschillende taferelen uit het verhaal.

21 De getijdenmolen

22 De getijdenmolen de getijdenmolen
De getijdenmolen werkt alleen op eb en vloed. Hij werkt op de getijden van de Schelde. De molen wordt gebruikt om graan te malen. De getijdenmolen is een beschermd monument. Hij is ongeveer 500 jaar oud. de getijdenmolen

23 Bazel

24 Het kasteel van Wissekerke

25 Het kasteel van Wissekerke
Op de toegangspoort staat het wapenschild van Bazel. Er staat een raap op. Lang geleden gaf een boer een raap aan keizer Karel. De boer kreeg van de keizer hiervoor een zak goudstukken. Zo is de raap vaak te zien op de wapenschilden van het Waasland. Bij het kasteel staat een duiventoren met 700 duivenhokjes. Onder de toren is een ijskelder. Vroeger bewaarde men daar voedsel. Rechtover de duiventoren staat de galg van Reinaart met een kraai erop.

26 Antwerpen

27 De Sint-Annatunnel

28 De Sint-Annatunnel De tunnel wordt gebruikt door voetgangers en fietsers. Er zijn houten roltrappen en een super grote lift. De tunnel is 31 m onder de Schelde gebouwd. Hij is 572m lang.

29 Brabo en de reus Antigoon

30 Brabo en de reus Antigoon
ANTWERPEN KOMT VAN DE NAAM HANDWERPEN. ER STOND EEN REUS IN DE SCHELDE. ALS ER EEN BOOT LANGSKWAM, MOEST DIE TOL BETALEN. ALS JE HET NIET DEED, HAKTE DE REUS JE RECHTERHAND AF. OP EEN DAG WAS BRABO ER . HIJ WAS HET BEU. DAAROM HAKTE HIJ HET HAND VAN DE REUS AF EN WIERP HET IN DE SCHELDE .

31 DE KATHEDRAAL VAN ANTWERPEN

32 DE KATHEDRAAL VAN ANTWERPEN
DE KATHEDRAAL WERD GEBOUWD TUSSEN 1352 EN HET DUURDE 169 JAAR VOORDAT ZE KLAAR WAS. DE KATHEDRAAL HEEFT 2 TORENS. DE HOOGSTE TOREN IS M HOOG .

33 Kallo en Doel

34 KALLO KALLO kallo

35 Kallo We hebben de Waaslandhaven en de Kallosluis gezien. De vrachtschepen kunnen enkel via deze sluis van de Schelde naar de Waaslandhaven varen. De Schelde is een getijdenrivier, zodat het waterpeil verandert ten opzichte van de haven. In de haven blijft het waterpeil altijd hetzelfde.

36 Doel

37 Doel Er wonen niet veel mensen meer in Doel. Op de plaats van Doel wil men een dok bouwen. De stenen molen zal verplaatst worden. De andere gebouwen worden afgebroken. De kerncentrale zorgt voor elektriciteit.

38 Doel en zijn stenen molen

39 Doel Er staan veel lege huizen, jammer genoeg wordt het een dok. De molen in Doel was eerst een molen om water weg te pompen van de akkers. Later werd het een graanmolen en nu is het een café. Ze gaan de molen verplaatsen.

40 Het verdronken land van Saefthinge

41 Het verdronken land van Saefthinge
Het land van Saeftinghe toont ons hoe het Waasland er vroeger uitzag. Het is een natuurgebied dat vaak onder water staat.


Download ppt "Waaslandreis."

Verwante presentaties


Ads door Google